Πλεονάζουσα θνησιμότητα
Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα BI Health που ενισχύει τις δράσεις σταθερής διοικητικής πληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και δείχνουν τη ζημιά που έκανε η λεγόμενη «κοβιντοποίηση» του Εθνικού συστήματος Υγείας.
Τα στοιχεία μάλιστα ήδη προκαλούν αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που εκτός από τον επίσημο αριθμό των 15.447 ανθρώπων που πέθαναν από επιπλοκές της πνευμονίας Covid 19 (εως χθες 19/10/21) έχουν να αντιπαρατίθενται και για τις παράλληλες επιπτώσεις της πανδημίας και του τρόπου διαχείρισής της στην υγεία των Ελλήνων πολιτών.
Η αλήθεια είναι ότι η τακτική δραστηριότητα των νοσοκομείων (εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία) μειώθηκε το 2020 κατά 35%, με 3,9 εκ. επισκέψεις λιγότερες σε σχέση με το 2019 και περίπου 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ερευνητική δουλειά του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την ΠΦΥ (ΚΕΠΥ) που έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη και επιστημονική επιμέλεια από τους καθηγητές Δημόσιας Υγείας κκ. Η. Κονδύλη, Α. Μπένο.
Είναι άγνωστο ποιο αποτύπωμα θα αφήσει στα ελληνικά νοσοκομεία αυτή η κατάσταση ακόμα και όταν η πανδημία παρέλθει, αν και αυτή η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρόωρη να γίνεται λίγο πριν μπει ο Νοέμβριος ακριβώς δηλαδή στην περίοδο όπου αυξάνονται οι ιώσεις και οι συνθήκες ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊου και ένα νέο κύμα πανδημίας.
Πάντα βέβαια την εξίσωση συμπληρώνουν και οι πάνω από 1.000.000 ανεμβολίαστοι που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους και ως αριθμός είναι από μόνος του ικανός να μας οδηγήσει σε καταστάσεις που προσομοιάζουν στον περσινό μαύρο χειμώνα του 2020. Και ο χειμώνας του 2021 -2022 έχει και ως επιβαρυντικό παράγοντα την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους που θα υποβαθμίσει τους κλειστούς χώρους ως προς την θέρμανση αλλά και τον αερισμό τους.
Δε χάνεται όμως μόνο ένα χωριό την εβδομάδα από τον κορονοϊό. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν π.χ στην Βόρεια Ελλάδα γιατί δεν μπορούν να χειρουργηθούν στην ώρα τους ή να εξεταστούν στις κατάλληλες συνθήκες και με τη σωστή περιοδικότητα στα δημόσια νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε Covid. Οι απώλειες αυτής της πλεονάζουσας θνησιμότητας ξεπερνούν τις 8.000 το 2020. Και αυτοί οι άνθρωποι επαναλαμβάνουμε δεν πέθαναν από κορονοϊό.
Η εύκολη προσέγγιση είναι ότι ο νέος ιός επηρέασε τη λειτουργία του Εθνικού συστήματος υγείας και προκαλεί έμμεσα αυτές τις παράπλευρες απώλειες. Η αλήθεια είναι ότι ενίσχυση του συστήματος υπήρξε αλλά δεν ήταν επαρκής. Το μαρτυρούν πλέον οι αριθμοί.