Πλειστηριασμοί: Ο Άρειος Πάγος κρίνει σήμερα τη νομιμότητα της διενέργειας από τους servicers
Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση που θα κρίνει το αν και κατά πόσο οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) μπορούν να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, λειτουργώντας ως εντολοδόχοι των funds που αγόρασαν τα δάνεια από τις τράπεζες.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση, η οποία και έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, καθώς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές που ενδεχομένως να οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφανθεί για το θεσμικό κενό μεταξύ των δύο νόμων – του 3156/2003 και του 4904/2015 -, το οποίο ανέδειξε η απόφαση Α.Π. 822/2022, τον περασμένο Οκτώβριο, μπλοκάροντας τους πλειστηριασμούς από τις εταιρείες διαχείρισης.
Με την απόφασή του αυτή, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την πρόσθετη παρέμβαση που ασκήθηκε από εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ως απαράδεκτη ελλείψει νομιμοποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο ότι η παρεμβαίνουσα εταιρεία διαχείρισης δεν μπορεί να επιδιώξει την εκπλήρωση της ένδικης απαίτησης στο όνομα και για λογαριασμό της εταιρείας που κατέστη δικαιούχος της απαίτησης με εκχώρηση (επενδυτής – fund), αφού ο νόμος 3156/2003 για τις τιτλοποιήσεις δεν απονέμει στην εταιρεία διαχείρισης την ιδιότητα του κατ’ εξαίρεση νομιμοποιούμενου διαδίκου, όπως συμβαίνει ρητά στον νόμο για τα κόκκινα δάνεια (4354/2015).
Σημειώνεται ότι ενώ αρχικά υπήρχε η πεποίθηση πως το θέμα θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση, κάτι τέτοιο δεν έγινε, οδηγώντας την υπόθεση στη σημερινή εκδίκαση.
Στην προκειμένη περίπτωση σήμερα, τους αρεοπαγίτες θα απασχολήσει fund που έχει έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας το οποίο κατέστη ειδικός διάδοχος ελληνικής τράπεζας. Με άλλα λόγια η τράπεζα πούλησε κόκκινα δάνεια σε funds της Ιρλανδίας.
Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αγόρασαν την προηγούμενη διετία οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers) από ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν για τη νομιμοποίησης των διαχειριστών δανείων (funds) να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την ύπαρξη διαφορετικών γνωμοδοτήσεων, στην πράξη ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των πλειστηριασμών προχωρά κανονικά.
Ενδεικτικό είναι πως, όπως αναφέρουν πηγές από τις εταιρείες διαχείρισης, ακόμα και αν γίνει αίτηση ανακοπής, στο 80% των περιπτώσεων η διαδικασία προχωρά κανονικά.
Εντούτοις, η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει σημασία καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και –εφόσον είναι υπέρ των servicers- θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς.
Γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για τις εταιρείες διαχείρισης, τα funds και τις τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.
Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή η απόφαση είναι αρνητική, το γεγονός θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή, απειλώντας να «τινάξει στον αέρα» όλες τις τιτλοποιήσεις δανείων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής».
Ακόμα και τότε όμως, όπως αναφέρουν κύκλοι των εταιρειών διαχείρισης, μπορεί να υπάρξει λύση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, κάτι που όμως θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ειδικά αν πρέπει να γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Σημειώνεται πως πέρυσι πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 38.000 πλειστηριασμοί –έναντι των περίπου 54.000 που είχαν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction- ενώ εν τέλει «άλλαξαν χέρια» με τον τρόπο αυτό περίπου 9.000 ακίνητα.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ
Με σύνθημα «Δικαιοσύνη Παντού – Δικαιοσύνη και στη Δικαιοσύνη» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Άρειο Πάγο, ενώ στο κάλεσμά του τονίζει ότι «οι συνθήκες που διαμόρφωσαν οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον μη ανεκτές από το σύνολο της κοινωνίας. Η ΝΔ υπό την καθοδήγηση του “Κυβερνήτη” και του κύκλου συνεργατών του σε Μαξίμου και Υπουργικά γραφεία, ταυτίζεται σαφώς με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε αυτοί βρίσκονται στον τομέα της ενέργειας και των καυσίμων, είτε βρίσκονται στο τραπεζικό κλάδο, είτε αλλού».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άνοιξαν το δρόμο για:
- πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών
- καμία προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγροτικής γης
- πλήρη ασυδοσία στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών
Οι εισπρακτικές προχωρούν εδώ και καιρό παράνομα σε πλειστηριασμούς, αφού ο νόμος (βάσει του οποίου έχουν γίνει οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων), δεν τους νομιμοποιεί να ενεργούν διαδικαστικές πράξεις για λογαριασμό των funds.
Με βάση το γεγονός αυτό, έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου, που ακυρώνουν πλειστηριασμούς.
Με σειρά αποφάσεών του, όπως με την υπ´ αριθ. 822/22, κατέληξε ότι οι εισπρακτικές –που κατά πρόβλεψη της κυβέρνησης χρησιμοποιούν νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές και να μην δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται στην κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεσμεύεται στη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που θα περιλαμβάνει:
- Δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, μέσω εύχρηστης ψηφιακής πλατφόρμας με δεσμευτικό πλαίσιο για τους πιστωτές.
- Δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στις περιπτώσεις, που δεν παράγεται ικανοποιητική λύση μέσω της πλατφόρμας.
- Σχήμα 120 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με κούρεμα βασικής οφειλής.
«Διεκδικούμε δίκαιη λύση για τα θύματα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Διεκδικούμε οριστική και βιώσιμη ρύθμιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, για να αναπνεύσουν ελεύθερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δικαιοσύνη παντού! Δικαιοσύνη και στη Δικαιοσύνη!» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.