Πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας: Απόφαση δικαστηρίου «βάζει φρένο» σε κατάσχεση περιουσίας εγγυήτριας δανείου
Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Mega, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη και την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια, αποφάσισε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και της εταιρείας διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου δανείου (άνοιγμα) πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί. Έτσι, ακυρώθηκε τόσο η κατάσχεση όσο και ο πλειστηριασμός της εγγυήτριας του δανείου.
Όπως μεταδόθηκε από το Mega, η απόφαση αυτή αφορά εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου που έλαβε μια ανώνυμη εταιρεία η οποία αποπλήρωσε το 75% του δανείου. Το υπόλοιπο που δεν μπορούσε να εξοφλήσει ήταν 250.000 ευρώ. Η εταιρεία είχε πληρώσει 1.750.000 ευρώ από το συνολικό δάνειο των 2 εκατ. ευρώ. Το fund που αγόρασε το δάνειο επέβαλε μέσω του servicer κατάσχεση επί της πρώτης κατοικίας της εγγυήτριας. Ήταν ένα διαμέρισμα 120τμ έτσι ώστε να αποπληρωθεί ποσό περίπου 100.000 ευρώ και ήταν η πρώτη κατοικία της εγγυήτριας.
Ωστόσο, το δικαστήριο στην εν λόγω υπόθεση ανέφερε ότι δεν γίνεται η εταιρεία διαχείρισης του μη εξυπηρετούμενου δανείου (servicer) να μπορεί με ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο να κάνει δικαστικές ενέργειες. Η σύμβαση ενός servicer με το fund θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο τυπικό και αν δεν υπάρχει αυτό, τότε είναι άκυρη. Αυτό κρίνεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το δικαίωμα των servicers για δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμού.
Η Αριάδνη Νούκα μιλώντας στο Mega τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι δικηγόροι εκ μέρους των πελατών τους παρακαλούν» για να προβούν σε διακανονισμούς.
Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με αυτή την απόφαση δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε η έμπειρη δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις».