Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους από τις 7 Φεβρουαρίου
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλλαγές θα ισχύουν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και έχει παρέλθει το επτάμηνο από τη δεύτερη δόση ή τρίμηνο από τη δόση του Johnson&Johnson. Και αυτό καθώς, λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και στο εξής θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Για τους εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση δεν υπάρχει καμία αλλαγή.
Έτσι, θα πρέπει να κάνουν rapid test δύο φορές την εβδομάδα με δικό τους κόστος για μπορέσουν να πάνε στην εργασία τους.
Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη υποχρέωση έχουν:
- Οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
- Όσοι απασχολούνται σε δήμους, περιφέρειες και λοιπούς δημόσιους φορείς, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα που εκπονεί ο ΟΑΕΔ.
- Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, 1 φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
Ποια μέτρα ισχύουν στην εστίαση
Τα προνόμια που χάνει η συγκεκριμένη κατηγορία εμβολιασμένων από την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΚΥΑ αφορούν κυρίως στη διασκέδαση και στην κοινωνική ζωή.
Έτσι δεν θα έχουν πρόσβαση σε:
- κέντρα διασκέδασης
- κλειστούς χώρους εστίασης
- θέατρα
- κινηματογράφους
- μουσεία
- εκθέσεις
- συνέδρια
- γυμναστήρια
Επίσης, η είσοδός τους θα γίνει με rapid ή pcr σε:
- καταστήματα λιανικού εμπορίου
- ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης
- κομμωτήρια
- ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
- εκπαίδευση
- χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλοι με συναφείς δραστηριότητες
- χώρους λατρείας
Τα πρόστιμα
Πρόστιμα επιβάλλονται στους εργοδότες. Ξεκινούν από 300 ευρώ εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανέρχεται στα 1.500 ευρώ αν διαπιστωθεί ότι απασχολείται εργαζόμενος με θετικό rapid test, φτάνει στα 2.000 ευρώ εάν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα η σχετική υπεύθυνη δήλωση και ανέρχεται στα 10.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση.
Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε εβδομαδιαία παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε όσους έχουν σχέση πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.