Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πόσα έχουν εκδοθεί έως σήμερα - Η πορεία των εμβολιασμών [vid]
Για 107.000 ραντεβού για εμβολιασμό, που κλείστηκαν την Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021, έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. «Το πιο ενδιαφέρον με το ευρύτερο κομμάτι του εμβολιασμού είναι το ότι χθες κλείστηκαν 107.000 ραντεβού. Δηλαδή, 70.000 ραντεβού κλείστηκαν από εκείνους για τους οποίους άνοιγε αμιγώς η πλατφόρμα (για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών), αλλά και 37.000 πολίτες από άλλες ηλικιακές κατηγορίες που δεν είχαν κλείσει το ραντεβού τους τόσο καιρό μπήκαν και το έκλεισαν χθες. Τρέχει η διαδικασία και συνεχώς κλείνονται νέα ραντεβού».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όσο έρχονται παραλαβές εμβολίων τόσο θα προστίθενται εφοδιαστικές γραμμές. Οπότε πολύ σύντομα θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά» και επανέλαβε ότι το σύστημα έχει ευελιξία σε σχέση με το μέρος, στο οποίο επιθυμεί να εμβολιαστεί κάποιος.
Όσον αφορά στο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο υπουργός επεσήμανε ότι έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 350.000 πιστοποιητικά, 9 χώρες έχουν μπει στη διαδικασία και από την 1η Ιουλίου μπαίνουν όλες, ενώ σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα άρσης της υποχρεωτικότητας του self test για όσους είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν περάσει τον ιό.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Για την ψηφιακή κάρτα ανέφερε ότι θα σχεδιάζεται μια εφαρμογή που θα μπορεί ο πολίτης να βλέπει τα δεδομένα του, «έχουμε μια στρατηγική να δώσουμε πρόσβαση στους πολίτες στα δεδομένα τους. Η ψηφιακή κάρτα θα έρθει ως μια εφαρμογή του χρόνου όπου θα μπορεί ο πολίτης να βλέπει με ευκρινή τρόπο τι δηλώνει ο εργοδότης του, όπως ώρα προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία του».
«Στην “Εργάνη” οι εργοδότες δηλώνουν στοιχεία, μέσω κάποιων μητρώων. Ακόμη, υπάρχει η άυλη συνταγογράφηση. Βλέπει λοιπόν τα δεδομένα μας ο εργοδότης και ο γιατρός, αλλά δεν τα βλέπει ο εργαζόμενος, ο πολίτης. Δεν πρέπει να ξέρει ο εργαζόμενος ότι τον αφορά, να ξέρει τι δηλώνει ο εργοδότης για εκείνον ή ποια φάρμακα του γράφει ο γιατρός; Η Ψηφιακή Κάρτα θα δίνει αυτήν τη δυνατότητα. Πρέπει να την χτίσουμε σαν "πολυκατοικία", να απλουστεύσουμε και την “Εργάνη”, που απαιτεί πολλές διαδικασίες και χαρτιά. Η Ψηφιακή Κάρτα αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ. Βήμα-βήμα θα μπορεί ο καθένας να αποκτά πρόσβαση σε στοιχεία που τον αφορούν».
«Να σταματήσουμε να διακινούμε χαρτιά»
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε και για την ψηφιοποίηση τίτλων σπουδών, «μέχρι τώρα έχει γίνει με τα απολυτήρια λυκείων, ενώ στην πορεία θα γίνει φέτος και για τα πανεπιστήμια. Το βασικό σημείο είναι να σταματήσουμε να διακινούμε χαρτιά και να διακινούμε πληροφορίες».
Τέλος αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο υπουργός το χαρακτήρισε το δυσκολότερο ψηφιακό έργο του μετασχηματισμού του κράτους. Υποστήριξε ότι ο ΕΦΚΑ φτιάχτηκε σαν ένας ενιαίος οργανισμός, αλλά δεν δημιουργήθηκε και το ανάλογο σύστημα.