Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η Σύνοδος Κορυφής αποφασίζει για την πρόταση Μητσοτάκη - Δύσκολη η εφαρμογή του
Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει με επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ώστε να γίνονται απρόσκοπτα οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα.
Σημειώνεται πως η ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) βλέπει θετικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού «διότι και αυτή αντιλαμβάνεται πόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή των ταξιδιωτών αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σε πρώτη φάση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλοί ηγέτες της ΕΕ σημειώνουν πως είναι νωρίς για μια τέτοια συζήτηση, καθώς τώρα η προσοχή όλων πρέπει να είναι στραμμένη στον εμβολιασμό.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group, είχε τονίσει ότι στόχος του με την πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.
Αντιδράσεις
Ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους διαμήνυσε πως υπάρχουν δύο «επείγοντα ζητήματα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», αναφερόμενος τόσο στην «πρόσφατη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού Sars-Cov-2», όσο και στο γεγονός πως «δεν μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα ή να τιμωρήσουμε ορισμένες ομάδες ή χώρες».
«Προς το παρόν, ζητάμε να μην ζητείται κανένας έλεγχος εμβολίου ή ανοσίας για τα διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης, και την περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων. Ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να απαλλάσσει τους διεθνείς ταξιδιώτες από τη συμμόρφωση με άλλα μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου» δήλωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κλεμέντ Μπουνέ ανέφερε πως είναι πρόωρη η συζήτηση «όταν η πρόσβαση στο εμβόλιο γενικευτεί, θα είναι διαφορετικό ζήτημα». Προσέθεσ πως εάν το εμβόλιο είναι «επιστημονικά ασφαλές, δεν γνωρίζουμε τον αντίκτυπό του στην μετάδοση του ιού. Πρέπει να επιτευχθεί πλήρης σαφήνεια σε αυτό το σημείο», υπογραμμίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια φάση αυξημένων εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στη Γαλλία».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπογράμμισε επίσης πως είναι πολύ πρώιμη συζήτηση και σημείωσε πως το θέμα είναι ευαίσθητο, καθώς κάποιοι θα θεωρήσουν πως ο εμβολιασμός θα καταστεί υποχρεωτικός.
Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού τάσσονται χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία με το βλέμμα στραμμένο στον τουρισμό.
Τι θα συζητηθεί σήμερα
Κατά την ένατη διαδικτυακή συνάντηση των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την υγειονομική κρίση οι 27 χώρες μέλη αναμένεται να συζητήσουν την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 και την υιοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Η διαδικτυακή Σύνοδος θα ξεκινήσεις στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Σημειώνεται πως η σύνοδος γίνεται την περίοδο που πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, αυστηροποιούν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που θεωρούνται πιο μεταδοτικά με τους ευρωπαίους να ανησυχούν και για τη διατήρηση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, κυρίως για τη μεταφορά προϊόντων από χώρα σε χώρα.
Δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις των εμβολίων
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Pfizer την Παρασκευή για καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της προκάλεσε την οργή κάποιων χωρών της ΕΕ, ενώ η βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις. Την Τρίτη η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας. « Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο και χρειαζόμαστε αυτές τις δόσεις τώρα», δήλωσε την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία είχε διαβεβαιώσει η Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα ότι, παρά τις καθυστερήσεις, θα παραδοθούν εγκαίρως στην ΕΕ όλες οι δόσεις του εμβολίου που έχει παραγγείλει για το πρώτο τρίμηνο του έτους.