Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η κυβέρνηση εναποθέτει την ευθύνη της, στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».
Η πρόταση αυτή έχει μάλλον ως ζητούμενο να υπάρξει ένα αυτόματο φίλτρο για τον τουρισμό, που ενδιαφέρει διακαώς την Ελλάδα. Αν ισχύσει οι ευθύνες θα μεταφερθούν εν πολλοίς από την κυβέρνηση σε ένα εξωτερικό ελεγκτικό όργανο που αποφασίζει αυτόματα «αυτός περνά», αυτός «δεν περνά».
Είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει ήδη σκεφτεί. Εξάλλου το πιστοποιητικό εμβολιασμού προϋπήρχε σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Απλά επέλεξαν να μην το προτείνουν. Διότι αν προτείνουν κάτι τόσο αντιδημοκρατικό, το οποίο εισάγει διακρίσεις στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, στις χώρες τους θα υπάρξουν τρομερές αντιδράσεις από τους πολίτες τους.
Γεγονός πάντως είναι ότι με το ρυθμό που γίνονται τα εμβόλια στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το δυναμικό κομμάτι που ταξιδεύει είναι σε ηλικίες 65 και κάτω, μέχρι το καλοκαίρι δεν θα έχει εμβολιαστεί. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αδιαφορία των πολιτών αλλά με την έλλειψη οργάνωσης του εμβολιασμού. Πόσο μάλλον όταν το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο σε όλους.
Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο όσοι εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού να «απολαμβάνουν» περισσότερη ελευθερία και προνόμια από τους υπόλοιπους. Και δεν αφορά μόνο ταξίδια στο εξωτερικό. Το ερώτημα που απασχολεί είναι: Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα μπορεί να πηγαίνει στα καταστήματα και αλλού;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, στη Γερμανία η συζήτηση έχει προχωρήσει πιο πολύ. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ιατρικής Ένωσης και ο λοιμωξιολόγος επικεφαλής της Γερμανικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπαν ότι κάποια μέρα, ένα είδος διαβατηρίου εμβολιασμού θα δίνει στους πολίτες πρόσβαση σε πτήσεις, εστιατόρια, συναυλίες, θέατρα και κινηματογράφους.
Ο δε λοιμωξιολόγος επικεφαλής της Γερμανικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποστήριξε ότι μπορεί να φανταστεί ένα κόσμο όπου οι επιχειρήσεις θα ζητάνε απόδειξη εμβολιασμού από τους πελάτες τους. «Αυτό μπορεί να γίνει με ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ εστιατορίων, αεροπορικών εταιρειών και διοργανωτών συναυλιών», είπε κρίνοντας ότι «αυτό πάντως θα πρέπει να το αποφασίσουν οι νομικοί».