Pfizer: Αναπτύσσει νέο mRNA εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα σε συνεργασία με την BioNTech
Μετά το mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι Pfizer και BioNTech ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός νέου σκευάσματος κατά του έρπητα ζωστήρα, ο οποίος πλήττει κυρίως ενήλικα άτομα, προκαλώντας μία επώδυνη κατάσταση με δερματικές και όχι μόνο εκφάνσεις. Οι δύο φαρμακευτικές με τη νέα αυτή συνεργασία θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στο ήδη υπάρχον εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα της GlaxoSmithKline (GSK) αλλά και της Sanofi Pasteur.
Ξανά, οι δύο εταιρείες βασίζονται στην πατέντα του mRNA, πάνω στην οποία ανέπτυξαν το εμβόλιο Comirnaty κατά του κορονοϊού. Η ανακοίνωση της συνεργασίας έγινε και μέσω Twitter και, σε αυτήν, αναφέρεται ότι η αμερικανική Pfizer θα αναλάβει την έρευνα για τα αντιγόνα και η γερμανική BioNTech θα παρέχει την αποκλειστική mRNA τεχνολογία. Ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της Pfizer, Μίκαελ Ντόλστεν, δήλωσε σχετικά ότι, οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν «το κοινό ταξίδι, αντιμετωπίζοντας μία ακόμα πρόκληση για την υγεία, μέσω της τεχνολογίας mRNA». Η τεχνολογία του mRNA αποδείχθηκε αποτελεσματική για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι πολλοί οι παραγωγοί εμβολίων που επενδύουν σε αυτήν για την αναβάθμιση ήδη υπαρχόντων εμβολίων χαμηλής αποτελεσματικότητας, όπως αυτό της γρίπης, ή και για την ανάπτυξη εμβολίων που δεν υπάρχουν ακόμα.
Εκατομμύρια περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο
Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα των GSK και Sanofi Pasteur έχουν ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%. Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά η επίπτωσή του είναι υψηλότερη (5–10 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα) από την έκτη δεκαετία της ζωής και μετά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις ΗΠΑ, ετησίως εμφανίζονται 1,2 εκατομμύριο περιπτώσεις. Πρόκειται για μία χρόνια μορφή του ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά, η οποία παραμένει αδρανής στα ανθρώπινα νευρικά κύτταρα και μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή. Μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένους πόνους καθώς και συγκεκριμένα επεισόδια («μεθερπητική νευραλγία») που, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε παράλυση του προσώπου, κώφωση και τύφλωση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, ανέφερε σχετικά ότι, τα ενήλικα άτομα άνω των 50 ετών και οι ευάλωτοι πληθυσμοί όπως οι ασθενείς με καρκίνο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο mRNA με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και υψηλή αποτελεσματικότητα, το οποίο είναι ταυτόχρονα πιο εύκολα επεκτάσιμο για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρόσβασης», είπε.
Η συνεργασία για τον έρπητα ζωστήρα είναι η τρίτη μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά τη γρίπη και τον κορονοϊό. Γι’ αυτήν, η BioNTech θα λάβει προκαταβολικά 225 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων, τα 75 θα είναι σε μετρητά και τα 150 ως επένδυση ιδίων κεφαλαίων. Για το έργο της στον εντοπισμό αλληλουχιών αντιγόνων η Pfizer θα λάβει προκαταβολή 25 εκατομμυρίων δολαρίων, και θα έχει δικαιώματα εμπορευματοποίησης, εκτός από τη Γερμανία, την Τουρκία και σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.