Πέτρος Κόκκαλης: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι απόδειξη πως η ΕΕ αλλάζει
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε με το ξέσπασμα της πανδημίας όχι απλά να ξεκινήσει, αλλά να επιταχύνει μία μεγάλη στροφή από ένα προβληματικό παρελθόν που ήθελε την ΕΕ δεμένη στις αγορές κατά τη θητεία του Εμανουέλ Μπαρόζο και το χρηματοπιστωτικό τομέα το αμέσως επόμενο διάστημα. Η απόφαση έχει ληφθεί σε όλα τα επίπεδα. Η Ευρώπη, διαχρονικά πρωτοπόρος στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θα γίνει μία πραγματικά πράσινη ήπειρος, όπου κάθε ευρώ που θα δαπανάται θα είναι ένα πράσινο ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα αποτελούν τις νέες ράγες για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και διάθεση πόρων».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει, η υπερψήφιση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μία κορυφαία στιγμή, απτή απόδειξη προς όλους, ακόμα και τους πιο δύσπιστους απέναντι στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα, πως η Ευρώπη αλλάζει. Είναι ένα κρίσιμο εργαλείο ύψους 672,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κριτική για καθυστερήσεις είναι εύλογη τις περισσότερες φορές, αλλά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως μιλάμε για τυχόν καθυστερήσεις στο πιο φιλόδοξο και μαζικότερο πρόγραμμα πράσινης μετάβασης σε όλο τον πλανήτη». Σε αυτό το σημείο ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει «Οι προοδευτικές δυνάμεις έδωσαν μάχες για το αυτονόητο του ρόλου του κράτους το περασμένο διάστημα και κατ’ επέκταση μίας ισχυρής πολιτικής Ένωσης, αυτής που πλέον δέχεται κοινή ανάληψη υποχρεώσεων σε βάθος δεκαετιών και διαφυλάσσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσα στην πανδημία, αναλαμβάνοντας την κεντρική αγορά και διάθεση των εμβολίων, αντί να αφήσει να επικρατήσει ο νόμος της Αγοράς, δηλαδή της ζούγκλας».
Μάλιστα ο κ.Κόκκαλης τονίζει ότι «το κείμενο που εγκρίθηκε αποτελεί απόδειξη ότι μπορούμε να αγωνιστούμε για μελλοντικές επενδύσεις, χωρίς να εγκαταλείψουμε τα βασικά αιτήματα και προτεραιότητές μας. Θέση του Ευρωκοινοβουλίου από την αρχή ήταν ότι θέλουμε τα χρήματα να κατανεμηθούν δίκαια, βάσει έξι πυλώνων: τη βιώσιμη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την οικονομική συνοχή, την κοινωνική και εδαφική συνοχή, τη θεσμική ανθεκτικότητα και τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων».
«Οι αλλαγές αυτές είναι ιστορικές και θα καθορίσουν το μέλλον της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας. Η χώρα μας, πρέπει να βρει τον τρόπο να συνεννοηθεί στα μεγάλα που είναι ακόμα μπροστά μας. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη πρωτοβουλιών εμβάθυνσης της πολιτικής διαβούλευσης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, αλλά και της ουσιαστικής αποκέντρωσης των αποφάσεων. Η επιμονή της σε αυταρχικές τακτικές, στην παράκαμψη του κοινοβουλίου, στην ακύρωση κάθε έννοιας συμμετοχικότητας, θα πολλαπλασιάσει τις παθογένειες του παρελθόντος, θα καθυστερήσει τη χώρα στην ένταξή της στο νέο όραμα για την Ευρώπη και θα φέρει κοινωνική αναταραχή και βαθύτερη οικονομική ύφεση».
Τέλος, ο κ.Κόκκαλης αναφέρει «Το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αντανακλά με κάθε τρόπο αυτές τις αξίες, με πρώτη της συμμετοχής με πραγματική διαβούλευση, ούτως ώστε να ανταποκριθεί ρεαλιστικά στις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Γιατί ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό το εθνικό σχέδιο, θα είναι να συμφωνηθεί στο εσωτερικό της χώρας, προτού παρουσιαστεί για έγκριση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».