Πέτρος Κόκκαλης: «Στόχος να συμπεριληφθούν τα βιολογικά προϊόντα στην μεταρρύθμιση των στατιστικών στοιχείων για τη γεωργία.»
Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ της EURACTIV:
Η Επιτροπή και το Συμβούλιο στοχεύουν να συμπεριλάβουν τη βιολογική γεωργία στην μεταρρύθμιση των στατιστικών στοιχείων για τη γεωργία. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν έναν δημιουργικό τρόπο για τη μείωση τυχόν πρόσθετης επιβάρυνσης των γεωργών, δήλωσε ο εισηγητής του φακέλου Πέτρος Κόκκαλης σε συνέντευξή του στη EURACTIV.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ συλλέγει δεδομένα στον γεωργικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τον κανονισμό σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές (SAIO).
Ο πρώτος τριμερής διάλογος μεταξύ των ευρωβουλευτών και των εθνικών κυβερνήσεων σχετικά με τον κανονισμό ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του κανονισμού, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς και εισηγητής, Πέτρος Κόκκαλης, δήλωσε στη EURACTIV ότι η επιτυχής συλλογή δεδομένων στηρίζει τις πράσινες φιλοδοξίες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα.
Πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αποτελούν ζωτικό κομμάτι μιας μετάβασης που πρέπει να είναι «πολύ γρήγορη, πολύ αποτελεσματική και πολύ ριζοσπαστική».
Η επανεξέταση χαιρετίζεται ευρέως από τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι εδώ και καιρό επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συλλέγει και επανεξετάζει τα γεωργικά δεδομένα.
Πιο πρόσφατα, 28 οργανώσεις συνυπέγραψαν επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, EUROSTAT, λαμβάνει επί του παρόντος ελλιπή στοιχεία σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να δείχνουν ποια φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ, ούτε πού, πότε και σε ποιες ποσότητες χρησιμοποιήθηκαν», προειδοποίησαν οι οργανώσεις.
Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις
Μιλώντας στη EURACTIV μετά την πρώτη τριμερή συνάντηση, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι οι πρώτες εντυπώσεις ήταν σε γενικές γραμμές θετικές.
«Όλα τα μέρη, η Επιτροπή και το Συμβούλιο φάνηκαν πολύ πρόθυμα να ολοκληρώσουν αυτήν την ατζέντα», δήλωσε στη EURACTIV.
Το Κοινοβούλιο, όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, στοχεύει στη διασφάλιση ότι ο κανονισμός είναι κατάλληλος για το Green Deal και την εξασφάλιση της διαφάνειας.
Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τα φυτοφάρμακα, καθώς και για τα κτηνιατρικά προϊόντα και τα αντιμικροβιακά, διευκρίνισε.
Ωστόσο, ο κ. Κόκκαλης βρήκε την ευκαιρία να τονίσει και τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης ατζέντας.
Η ατζέντα αυτή διευθύνεται από τη EUROSTAT και όχι από τις γενικές διευθύνσεις γεωργίας ή περιβάλλοντος της Επιτροπής, επισήμανε.
Βιολογική γεωργία
Ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς ενόψει του τριμερούς διαλόγου είναι η βιολογική γεωργία.
Η βιολογική γεωργία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιθυμεί να δει το 25% της γεωργικής γης στην ΕΕ να καλλιεργείται βιολογικά έως το 2030.
Ωστόσο, ενώ η συμπερίληψη της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνεται στην εντολή του Κοινοβουλίου, η αρχική θέση του Συμβουλίου της ΕΕ εισήγαγε διατάξεις που θα περιόριζαν τη συλλογή δεδομένων για τη βιολογική γεωργία.
Για την ένωση βιολογικών προϊόντων της ΕΕ IFOAM, αυτός ο περιορισμός θα ήταν μια «χαμένη ευκαιρία».
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε στατιστικές της γεωργίας που δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιολογική γεωργία», δήλωσε ο Γιαν Πλαγκ, πρόεδρος της IFOAM Organics Europe. Από την άλλη, ο διευθυντής Εντουάρντο Κουόκο επεσήμανε ότι αυτό θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος να καλυφθεί το κενό δεδομένων για τα βιολογικά που οι ερευνητές επισημαίνουν εδώ και χρόνια.
Ερωτηθείς από τη EURACTIV σχετικά με τα σχέδια να συμπεριληφθεί η συλλογή δεδομένων στον τομέα των βιολογικών προϊόντων κατά την αναθεώρηση του κανονισμού, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές θέλουν να δουν «σαφήνεια και ορατότητα σχετικά με τα δεδομένα για τη βιολογική παραγωγή, αλλά και την παραγωγή των τιμών που αντικατοπτρίζει την κατάσταση της αγοράς».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει «ευρεία συμφωνία σε όλα τα μέρη του Συμβουλίου και της Επιτροπής ότι αυτό είναι που επιδιώκουμε».
Αν και θα χρειαστεί κάποια δημιουργικότητα από τους διαπραγματευτές για να ξεκαθαρίσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη, ο Κόκκαλης δήλωσε ότι δεν βλέπει αυτό να αποτελεί πρόβλημα στο μέλλον.
Διοικητική επιβάρυνση
Παρότι, όμως, οι ομάδες πίεσης ζητούν περισσότερα γεωργικά δεδομένα, οι αγρότες της ΕΕ έχουν κατά νου τον πρόσθετο διοικητικό φόρτο που μπορεί να επιφέρει αυτό.
Ενώ τόνισε ότι η διασφάλιση της μη υπερβολικής επιβάρυνσης των γεωργών ήταν «ψηλά στην ατζέντα», ο κ. Κόκκαλης καθησύχασε τις ανησυχίες αυτές.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τον διοικητικό φόρτο», δήλωσε.
Επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι αγρότες είναι εξοπλισμένοι με smartphones και συνδέονται μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει έναν δημιουργικό τρόπο για να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του διοικητικού φόρτου των αγροτών.
«Νομίζω ότι στην εποχή μας, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, και με τη δυνατότητα να έχουμε ψηφιακό εξοπλισμό και σημεία συλλογής δεδομένων, τα οποία βρίσκονται πρακτικά στις τσέπες κάθε αγρότη, […] πρέπει να είμαστε δημιουργικοί εδώ», είπε.
Ωστόσο, πρόσθεσε διαβεβαιώσεις ότι οι διαπραγματευτές «κάνουν [το] καλύτερο δυνατό στο SAIO για να το διατηρήσουν λιτό και απλό».