Πέτρος Κόκκαλης: Η κλιματική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες είναι ανθρώπων έργα, όχι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα
«Η κλιματική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες είναι ανθρώπων έργα, όχι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα», τονίζει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πέτρος Κόκκαλης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Espresso.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη όπως δόθηκε απ΄το γραφείο Τύπου του Ευρωβουλευτή:
-Η πρόταση μομφής, προσέφερε κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ; Οι υποκλοπές, πιστεύετε ότι θα κοστίσουν στην κυβέρνηση ή ο κόσμος αδιαφορεί;
H πρόταση μομφής ήταν η απόλυτα ενδεδειγμένη θεσμική πρωτοβουλία απέναντι στο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου για λόγους που μένει να αποκαλυφθούν. Ο άμεσα ενδιαφερόμενος κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως σκοπός της δικής του παρακολούθησης ήταν ο εκβιασμός του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση. Μένει να μάθουμε το κίνητρο για τις παρακολουθήσεις υπουργών, στελεχών της κυβέρνησης και στρατιωτικών, όπως και το πώς διατάχθηκαν, τι υλικό συγκεντρώθηκε, ποιος το διαχειρίστηκε και με τίνος την εντολή, καθώς και αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες στην περίπτωση που αυτό αφορούσε κρατικά μυστικά.
Με την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και απαίτησε από την κυβέρνηση να επανέλθει εντός του δημοκρατικού πλαισίου που ορίζει τα όρια της εκάστοτε διακυβέρνησης, να επιτρέψει τη διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και έτσι να οδηγηθούμε στην εκλογική μάχη και τις μετεκλογικές εξελίξεις δίχως σκιές. Με την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, δυστυχώς για τα κοινοβουλευτικά πράγματα, τα αδιέξοδα Μητσοτάκη έγιναν αδιέξοδα όλης της συντηρητικής παράταξης η οποία οφείλει πια να λογοδοτήσει εν συνόλω ενώπιον του ελληνικού λαού.
-Όπου να´ ναι, ολοκληρώνεται η θητεία σας στο ευρωκοινοβούλιο. Θέλετε να συνεχίσετε ως ευρωβουλευτής ή θα κινηθείτε διαφορετικά;
Στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο εκπροσωπώ με συνέπεια την αριστερά και με όλες μου τις δυνάμεις τους πολίτες που με εξέλεξαν. Αυτό θα κάνω μέχρι το τέλος της θητείας μου.
Οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις ανήκουν στον πρόεδρο και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του οποίου θυμίζω πως είμαι πλέον μέλος και όχι απλά συνεργαζόμενος.
-Τι εμπειρία ήταν και είναι για σας, η ευρωβουλή; Είναι ένα «κυριλέ» και προνομιούχο πόστο, όπως λέγεται;
Η ευρωβουλή είναι το μόνο εκλεγμένο όργανο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ο τρόπος λειτουργίας του είναι παράδειγμα για όλα τα κράτη-μέλη, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιδίωξη να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. Η πρόσφατη επικαιρότητα μπορεί να έπληξε προσωρινά το θεσμό, αλλά οι κινήσεις που ακολούθησαν δικαίωσαν όσους βρίσκονται εκεί για να υπηρετήσουν αρχές και αξίες υπέρ των πολιτών. Κάθε τέτοια θέση, κάθε αιρετή θέση που σου επιτρέπει να υπηρετήσεις το κοινό καλό είναι ένα μεγάλο προνόμιο.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα που τον οδήγησαν στην ήττα και στην αμφισβήτηση. Τι «ψάρια θα πιάσει» στις εκλογές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε από ένα επιτυχημένο συνέδριο δυνατός, ενωμένος και έτοιμος να αναλάβει ξανά την τύχη της χώρας. Μοναδικό εμπόδιο στην πορεία αυτή είναι η υποεκπροσώπηση του στα Μέσα, αλλά και ο πόλεμος ψευδών ειδήσεων που δέχεται καθημερινά από συγκεκριμένα κέντρα όπου ξεφουρνίζουν το ψεύδος ως είδηση, για να κρίνουν στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του στη βάση του ψεύδους που μόλις ξεφούρνισαν. Οι προοδευτικοί πιστεύουμε στη δύναμη των πολλών και στην ικανότητα τους να αναζητήσουν την αλήθεια. Κι αυτό θα οδηγήσει σύντομα σε μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα μειώσει τις ανισότητες, θα επαναθεσμίσει το κράτος δικαίου και θα αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας.
-Πως είναι η ζωή σας, μεταξύ Αθηνών, Βρυξελλών και Στρασβούργο; Σας έχουν κουράσει οι βαλίτσες ανά χείρας ή τις συνηθίσατε;
Δεν θα τολμούσα να δηλώσω καμία κούραση κοιτώντας γύρω μου και αντιλαμβανόμενος τι περνάει ο μέσος Έλληνας τα τελευταία χρόνια. Αν θέλετε, νιώθω κάποιες ενοχές για τα τόσα αεροπορικά ταξίδια και την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ίσως πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικότερα τα μαθήματα της πανδημίας και να εξελίξουμε τον τρόπο συμμετοχής μας. Το πραγματικά δύσκολο, ειδικά σε καιρούς ισχυρής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, είναι η μεταφορά, ή η «μετάφραση» του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι στα ελληνικά μέτρα και το αντίστροφο, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας.
– Η Πράσινη Μετάβαση είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;
Η Πράσινη Μετάβαση είναι η απάντηση σε πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα, όχι «περιβαλλοντικά». Για δεκαετίες ακολουθήσαμε ένα οικονομικό μοντέλο απορρύθμισης των πάντων, με βαρύ κοινωνικό και κλιματικό αντίκτυπο. Οι ανισότητες εκτοξεύθηκαν, κάθε κρίση γινόταν ευκαιρία μόνο για τους πολύ λίγους, ενώ η κλιματική καταστροφή έφτασε να απειλεί πλέον τις πόλεις, αλλά και την επιβίωση μας σαν είδος στον πλανήτη. Βασικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη είχαν τα ορυκτά καύσιμα. Πέρα από το προφανές της περιβαλλοντικής μόλυνσης, το σημαντικότερο, όπως διαπίστωσαν όλοι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφορούσε το τεχνητά υψηλό κόστος της ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τους ενεργειακούς εκβιασμούς που δεχτήκαμε, αλλά και γεγονός πως χρηματοδοτούμε καθεστώτα μέσω των ορυκτών καυσίμων. Η εναλλακτική των ΑΠΕ, της Πράσινης Μετάβασης μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη, για συμπερίληψη, για ανθρωπισμό και στο πλαίσιο αυτών για φτηνή πράσινη ενέργεια, αναγνωρίζοντας πως μιλάμε για δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό, ο καθαρός αέρας, το φάρμακο και όχι ένα κοινό εμπόρευμα.
-Γιατί ένας άνθρωπος όπως εσείς, με σπουδαία μόρφωση και αστική καταγωγή, προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Στο βαθμό που ισχύουν, έχουν κυρίαρχο ρόλο στο ποιος είμαι σήμερα και γιατί με οδήγησαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τα μέσα που έχει σήμερα η ανθρωπότητα, με τα εργαλεία και τις γνώσεις που διαθέτουμε, δεν επιτρέπεται να δείχνουμε καμία ανοχή στην ανθρώπινη δυστυχία, στην εκμετάλλευση, ή την αδιαφορία, στο όνομα οικονομικών «ορθοδοξιών» που μοναδικό σκοπό έχουν το μασκάρεμα πολιτικών που αφορούν τους πολύ λίγους. Όπως λέμε και για την Πράσινη Μετάβαση, ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, ή θα χαθούμε όλοι μαζί. Κι αυτή είναι η κυρίαρχη θέση της Αριστεράς.
-Νιώθετε αριστερός και σε τι;
Στην πεποίθηση πως η κλιματική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι αναπόφευκτα φυσικά φαινόμενα, αλλά ανθρωπογενή έργα, ως το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Μπορούμε καλύτερα, με μία δίκαιη μετάβαση που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.
– Μένει χρόνος για προσωπική και οικογενειακή ζωή;
Είναι σημαντικό πως τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και έχουν δρομολογήσει σε ένα βαθμό τη δική τους ζωή. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα σαν πατέρας μικρότερων παιδιών να ζω ανάμεσα σε τρεις χώρες, με μια βαλίτσα στο χέρι. Η Δήμητρα έχει επίσης ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, με το θέατρο και την τηλεόραση, αλλά βρίσκουμε το χρόνο με αμοιβαία προσπάθεια και αρκετές υποχωρήσεις.