Πέτρος Κόκκαλης: Γεωργική παραγωγή και βιοποικιλότητα πάνε μαζί
«Η γεωργική παραγωγή και η υγεία του περιβάλλοντος είναι αλληλοεξαρτώμενες. Γεωργική παραγωγή και βιοποικιλότητα πάνε μαζί. Οφείλουμε στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να προωθήσουμε τη βιώσιμη γεωργία. Τη γεωργία που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον».
Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, μετά την έγκριση, την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της γνωμοδότησης σχετικά με τη στρατηγική βιοποικιλότητας της ΕΕ. Ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής για την ομάδα της Αριστεράς, υπογράμμισε ότι «είμαστε ήδη μάρτυρες της κλιματικής κρίσης και του αντικτύπου της στον αγροδιατροφικό τομέα».
«Με τη μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές δε θα διασφαλίσουμε μόνο την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, αλλά θα εξασφαλίσουμε και την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών και των εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα. Τα οικονομικά κίνητρα και το πλαίσιο υπάρχουν. Είναι στο χέρι των κυβερνήσεων να τα αξιοποιήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με την εισήγηση, η βιοποικιλότητα και η υγεία του περιβάλλοντος επηρεάζουν άμεσα τη γεωργία και τον αγροδιατροφικό τομέα. Αντιστρόφως, η εντατική γεωργία έχει συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων αλλά και η επιμονή σε μη βιώσιμες πρακτικές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής και ακολούθως στην επισιτιστική ασφάλεια. Η γεωργία και ο αγροδιατροφικός τομέας, συνεπώς, οφείλουν να συμβάλλουν εξίσου στην προσπάθεια ανάσχεσης και αντιστροφής της απώλειας της βιοποικιλότητας. Η γνωμοδότηση προκρίνει μια σειρά μέτρων για «πράσινη στροφή» του αγροδιατροφικού τομέα.
Η μείωση της διάθεσης και χρήσης επικίνδυνων και χημικών φυτοφαρμάκων και, αντίστοιχα, η ανάπτυξη νέων και η αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων εναλλακτικών προϊόντων φυτοπροστασίας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αποτελεί μια από τις προτεραιότητες.
Η επικονίαση επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο στη φύση και είναι απαραίτητη για τα οικοσυστήματα και την ορθή λειτουργία της γεωργίας. Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα εθνικά στρατηγικά σχέδια οφείλουν να δείχνουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία της επικονίασης, ενώ θα πρέπει να θεσπιστεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο έγκρισης δραστικών ουσιών.
Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τη σημασία των δασικών οικοσυστημάτων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της υγείας του περιβάλλοντος και ζητούν μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών και την πάταξη της παράνομης υλοτομίας.
Η στροφή στη βιώσιμη γεωργία θα γίνει μέσα από την παροχή κατάλληλης χρηματοδότησης και άλλων οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες και τους εργαζόμενους του αγροδιατροφικού και δασοκομικού τομέα. Παράλληλα, θα προωθηθούν νέα τεχνολογικά εργαλεία και η κατάρτιση των γεωργών στις νέες βιώσιμες πρακτικές.