Πετρέους: «Δεν είναι επιθυμητή μια πυρηνική κλιμάκωση, αλλά...»
Την ετοιμότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε περίπτωση που η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές της και χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία ανέδειξε μέσω συνέντευξης του ο Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διευθυντής της CIA στρατηγός εν αποστρατεία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ABC News, ο Πετρέους διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση με τον σύμβουλο Eθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν για την αντίδραση των ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία, κάτι που έχει τονιστεί κατ' επανάληψη από τον Μπάιντεν προς τη Μόσχα.
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Πετρέους για το αν η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα οδηγούσε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο, τόνισε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί μεν το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, με δεδομένο πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο μια «αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή απάντηση» θα ήταν «ενδεδειγμένη».
Ο πρώην διευθυντής της CIA τόνισε ότι η πιθανότητα διάχυσης της ραδιενεργούς ακτινοβολίας σε χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. «Ίσως μπορεί να γίνει αυτό», είπε. «Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», υποστήριξε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ξαναλέω, δεν είναι επιθυμητή μια πυρηνική κλιμάκωση. Αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο».
«Απελπισμένος ο Πούτιν»
Ο Πετρέους χαρακτήρισε τον Πούτιν «απελπισμένο», στηρίζοντας την άποψη του στο γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται, πλέον, πίεση μετά τις νίκες της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, τις αντιδράσεις στη διακήρυξη προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία και την αντίσταση στην επιχείρηση επιστράτευσης να κλιμακώνεται.
«Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στα πεδία της μάχης είναι, νομίζω, μη αναστρέψιμη», τόνισε ο Πετρέους. «Καμία χαοτική επιστράτευση -μόνον έτσι μπορώ να την περιγράψω-, καμία προσάρτηση, καμία συγκαλυμμένη πυρηνική απειλή δεν μπορεί να τον βγάλει πραγματικά από αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους έναρξη διαπραγματεύσεων».
Ωστόσο, προειδοποίησε ο Πετρέους, «μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τον Πούτιν και για τη Ρωσία. Και ακόμη και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης δεν θα το αλλάξει αυτό καθόλου». Τέλος, πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρουμε την απειλή αυτή στα σοβαρά».