Πέθανε ο γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας
Πέθανε σήμερα στην Γενεύη, σε ηλικία 86 ετών, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ της Σαβοΐας, γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλία, Ουμπέρτο.
Το 1978 είχε δικαστεί με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και δολοφόνησε, από την θαλαμηγό του στην Κορσική, τον δεκαεννιάχρονο Γερμανό Ντιρκ Χάμερ.
Οι Γάλλοι δικαστές τελικά τον αθώωσαν, αλλά έπειτα από 28 χρόνια ο ίδιος ο Βίκτωρας Εμμανουήλ, κατά την διάρκεια προσωρινής κράτησης σε ιταλική φυλακή, ομολόγησε στον συγκρατούμενό του ότι ευθυνόταν ο ίδιος για τον θανάσιμο τραυματισμό του Χάμερ.
Η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ιταλία και να μεταβεί στην Πορτογαλία το 1946, όταν οι πολίτες επέλεξαν με δημοψήφισμα την αβασίλευτη δημοκρατία. Το 2002 επετράπη στους απογόνους του τελευταίου βασιλιά της χώρας να επιστρέψουν, ως απλοί πολίτες, στην Ιταλία.
Ο Βίκτωρας Εμμανουήλ και ο γιος του αναγνώρισαν την Ιταλική Αβασίλευτη Δημοκρατία και παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε προσδοκία για επιστροφή της βασιλείας.
Ωστόσο, ο υιός του Βίκτωρα Εμμανουήλ, Εμανουέλε Φιλιμπέρτο της Σαβοΐας (1972), πρίγκιπας της Βενετίας, κατοικοεδρεύει στη Γενεύη, όπου εργάζεται ως διαχειριστής ομολογιακών κεφαλαίων (hedge fund).
Το 2007 πατέρας και υιός, εκπροσωπούμενοι από ομάδα δικηγόρων, διεκδίκησαν, με επιστολή τους στον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, αποζημιώσεις για τα έτη που πέρασαν εξόριστοι.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Εμμανουήλ -Φιλιβέρτος ζήτησε την επιστροφή Ιταλικών μνημείων, όπως το Παλάτι Κουιρινάλε και η Βίλλα Άντα, στην κυριότητα της οικογενείας της Σαβοΐας. Η απάντηση από το κυβερνητικό γραφείο τύπου αποσαφηνίζει πως η πρώην βασιλική οικογένεια δεν δικαιούται καμία αποζημίωση· τουναντίον, η Ιταλία επιφυλάσσεται της αξίωσης αποζημιώσεων, εξαιτίας της επίμαχης συνεργασίας της βασιλικής οικογενείας με τον δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Το δε Σύνταγμα της Ιταλίας περιέχει άρθρο, στο οποίο μνημονεύεται η ολοσχερής κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των εξόριστων Σαβόιων.
Ο Οίκος της Σαβοΐας
Σύμφωνα με τη Wikipedia ο Οίκος της Σαβοΐας (Casa Savoia) είναι μία από τις παλαιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο, έχοντας ιδρυθεί το 1003 στην ιστορική περιοχή της Σαβοΐας. Η ιστορική κομητεία περιλάμβανε μέρη της σημερινής Ιταλίας, Ελβετίας και Γαλλίας και σταδιακά επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας το Βασίλειο της Ιταλίας από το 1861 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Βασίλειο της Κροατίας καθώς και το Βασίλειο της Αλβανίας. Γόνοι του Οίκου υπήρξαν και οι Βίκτωρ Εμμανουήλ Β΄, Ουμβέρτος Α΄, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ και Ουμβέρτος Β΄, όλοι τους μονάρχες επί ηνωμένης Ιταλίας για πάνω από 85 χρόνια. Ο τελευταίος αυτών βασίλεψε για λίγες μόλις εβδομάδες, αφού κατόπιν δημοψηφίσματος το πολίτευμα άλλαξε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Γόνος από τον κλάδο Καρινιάν-Σουασόν είναι ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας (1663-1736), ο περίφημος στρατηγός που ασφάλισε την Αυστρία των Αψβούργων ενάντια στους Τούρκους και τους Γάλλους. Επίσης μέλος του οίκου, από τον κλάδο Καρινιάν-Αόστης, είναι ο Αμεδαίος Λουδοβίκος, Δούκας των Αβρουζίων (1873-1933) εξερευνητής της Αρκτικής και ορειβάτης.
Ο Οίκος της Σαβοΐας έλκει την καταγωγή του, όπως και άλλες ελεύθερες κοινότητες της Ελβετίας, από την ευρύτερη περιοχή που πλέον ονομάζεται Ελβετία. Το δε όνομα του Οίκου ανάγεται στην ιστορική περιοχή της Σαβοΐας, που βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία. Συν τω χρόνω, ο Οίκος επεκτάθηκε γεωγραφικά, ηγεμονεύοντας σχεδόν ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο, ωστόσο η επικράτησή του δεν οφείλεται σε φαντασμαγορικές μάχες και κατακτήσεις, αλλά στη σταδιακή αναδιάταξη των συνόρων, κάτι που διευκόλυναν οι γάμοι σκοπιμοτήτων καθώς και η μεθοδική επεκτατική πολιτική.
«Πατέρας» του Οίκου θεωρείται ο Ουμβέρτος Α΄ (1003–1047 ή 1048), λεγόμενος και Ασπροχέρης, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από την περιοχή του Μαγδεβούργου της Σαξωνίας.