Πέθανε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Γιώργος Στ. Κορρές που ανέσκαψε την Πύλο
Ο Γεώργιος Στ. Κορρές γεννήθηκε το 1940 και είχε καταγωγή από τη Νάξο. Ήταν γιος του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανού Κορρέ.

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Δευτέρα 31 Μαρτίου, σε ηλικία 85 ετών, ο σπουδαίος προϊστορικός αρχαιολόγος, Γιώργος Στ. Κορρές, ο οποίος ανέσκαψε την Πύλο.
Ο Γεώργιος Στ. Κορρές γεννήθηκε το 1940 και είχε καταγωγή από τη Νάξο. Ήταν γιος του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανού Κορρέ.
Ο διαπρεπής καθηγητής Αρχαιολογίας αφοσιώθηκε και στην αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιώντας πλήθος ανασκαφών, κατά κύριο λόγο όμως στην Μεσσηνία ως υπεύθυνος στις ανασκαφές της Πύλου, από το 1973, αλλά και σε πολλές ακόμη αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, όπως η Κουκκουνάρα, τα Καμίνια Κρεμμυδίων, η Τραγάνα, η Περιστεριά, η Βοϊδοκοιλιά, ο Άγιος Ιωάννης Παπουλίων, το Ρούτση τα Βολιμίδια της Χώρας Μεσσηνίας κ.α.
Λίγο καιρό πριν, έχασε την γυναίκα του Σοφία Ταράντου, η οποία έφυγε από τη ζωή, τον Δεκέμβριο.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Κορρές
Ο Γιώργος Κορρές, ο οποίος καταγόταν από τη Νάξο, ήταν γιος του καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανού Κορρέ.
Αφού ολοκλήρωσε τις δύο πρώτες βαθμίδες της βασικής εκπαίδευσης στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε από το 1958 ως το 1963 στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα από το 1952 ως το 1962 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Από το 1963 ως το 1965 πραγματοποίησε αντίστοιχες σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών.
Εργάστηκε από το 1966 έως το 1973 ως βοηθός και επιμελητής στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως μόνιμος επίκουρος καθηγητής από το 1973 ως το 1982. Από το 1982 έως το 2007 ήταν τακτικός καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας.
Παράλληλα, πραγματοποίησε πλήθος ανασκαφών στην Μεσσηνία, όπου υπήρξε υπεύθυνος στις ανασκαφές της Πύλου, από το 1973, αλλά και σε πολλές ακόμη αρχαιολογικές θέσεις της περιοχής, όπως η Κουκκουνάρα, τα Καμίνια Κρεμμυδίων, η Τραγάνα, η Περιστεριά, η Βοϊδοκοιλιά, ο Άγιος Ιωάννης Παπουλίων, το Ρούτση τα Βολιμίδια της Χώρας Μεσσηνίας.
Τιμήθηκε ως αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας του Γκέτεμποργκ, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Λάιμπνιτς του Βερολίνου και των ιδρυμάτων Koldewey Gesellschaft και Winckelmann Gesellschaft.
Ο Γεώργιος Κορρές ανέπτυξε πλούσια εργογραφία, άρθρα του είχαν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά αλλά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ είχε τιμηθεί με τα μετάλλια Ερρίκου Σλήμαν των Μουσείων Ankershagen, Neubuko της Ακαδημίας Επιστημών Βερολίνου, Winckelmann 50ετίας του ιδρύματος “Winckelmann-Gesellschaft”στο Στένταλ, το παράσημο Αξίας της κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας, το 1992 κ.α.
Ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και αρχαιολόγο Σοφία Ταράντου, η οποία έφυγε από τη ζωή, τον Δεκέμβριο. Ήταν επίσης πατέρας δύο παιδιών από τον πρώτο του γάμο.
Το μήνυμα της Λίνας Μενδώνη
Πληροφορούμενη την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γεώργιου Σ. Κορρέ, εξέχοντος προϊστορικού αρχαιολόγου, τόσο στην πανεπιστημιακή διδασκαλία όσο και στην ανασκαφική έρευνα και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με στέρεες σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο Γεώργιος Σ. Κορρές δίδαξε επί δεκαετίες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θεραπεύοντας το αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, όχι μόνον στο αμφιθέατρο, αλλά και με τη διεύθυνση πολλών διδακτορικών διατριβών.
Ταυτίστηκε με σημαντικές ανασκαφές στη Μεσσηνία, στις οποίες αφοσιώθηκε πάνω από μισόν αιώνα, συνδυάζοντας τη θεωρία και την πράξη στην πολύχρονη σταδιοδρομία του.
Παράλληλα με το καθαυτό αρχαιολογικό έργο, ο Γεώργιος Σ. Κορρές μελέτησε και την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας, στη νεότερη Ελλάδα, αναδεικνύοντας την εξέλιξή της και φέρνοντας στο φως άγνωστες πτυχές της. Οι μελέτες του για το έργο και την προσωπικότητα του Ερρίκου Σλήμαν αποτελούν σημείο αναφοράς.
Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός και αγαπητός στους συναδέλφους πάντοτε διαθέσιμος στους μαθητές του, για συμβουλές, καθοδήγηση και στήριξη. Σε όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, η απώλειά του αφήνει συναισθήματα θλίψης, αλλά και ευγνωμοσύνης για την πολυδιάστατη προσφορά του. Ο Γεώργιος Σ. Κορρές πρωτίστως ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος».