Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 80 ετών ο δικηγόρος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσοβόλας.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής, όντας διασωληνωμένος αφού έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια η οποία μάλιστα στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω της συμμετοχής της στην Εθνική Αντίσταση και στο ΕΑΜ επί Κατοχής. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ως νομικός πρωταγωνίστησε σε σημαντικές υποθέσεις.
Ήταν μεταξύ άλλων πολλών υποθέσεων συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.
Η πολιτική σταδιοδρομία
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985 ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.
Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβαλλόταν με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε σηματοδοτώντας με την πολιτική του στην πράξη τη μείωση των ανισοτήτων και την αναδιανομή του πλούτου.
Το Μάιο του 1991 και μετά το βρώμικο 89, παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά - Καλκάνη και καταδικάστηκε τον Ιανουάριο του 1992 σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα.
Ο Τσοβόλας έζησε ένα λιτό και σεμνό βίο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα περισσότερα χρόνια του τα έζησε με την οικογένειά του σε ένα λιτό διαμέρισμα της οδού Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια.
Διακρίθηκε για τη μαχητικότητα του κατά τη διάρκεια της δίκης. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.
Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) στις εκλογές του 1996 μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.
Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολήθηκε αποκλειστικά και με συνέπεια με τη δικηγορία.
Το σύνθημα «Τσοβόλα δώστα όλα»
Το περίφημο σύνθημα «Τσοβόλα δώσ’τα όλα» ο Ανδρέας Παπανδρέου το είπε σε ανταπόκριση των επευφημιών του πλήθους για τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ηπειρώτη πολιτικό. Τότε θεωρήθηκε το σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας. Χρησιμοποιήθηκε κακοπροαίρετα από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ αλλά όσα ακολούθησαν δεν σημαίνουν ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησαν σε άκρατες παροχές.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=seC1zTFTnes&feature=emb_logo
Και ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε δώσει μία ακόμα διάσταση της πολύκροτης φράσης. Υποστηρίζοντας ότι η προτροπή του Ανδρέα να «τα δώσει όλα» δεν είχε καμία σχέση με παροχές, αλλά με τη μάχη για τη δικαίωση της παράταξης σε ότι αφορούσε το σκάνδαλο Κοσκωτά: «Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα “Τσοβόλας”, απάντησε “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα”, εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια», έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, τόνισε ότι δεν έγινε καμία παροχή το πρώτο εξάμηνο του ’89 - το διάστημα δηλαδή από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή έως και τις εκλογές του Ιουνίου – και ότι η αύξηση δαπανών περιορίστηκε στο 14%, παρά την πρόβλεψη για 18%.
«Δεν έδωσα δραχμή το 1989. Αν βρει κάποιος μια απόφασή μου που να δείχνει ότι έκανα οποιαδήποτε παροχή το πρώτο εξάμηνο του 1989 θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Αρνήθηκα να υπογράψω αυξήσεις στα μισθολόγια των στρατιωτικών και των αστυνομικών, διότι δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Ορισμένοι με αποκαλούσαν “τσιγκούνη Ηπειρώτη”.
«Τριάντα χρόνια ζητούσα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, για αυτό το ψεύτικο σύνθημα που δεν είχε καμία σχέση με την οικονομία» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο One TV το 2019.
https://www.youtube.com/watch?v=f2pUbhlesdY
«Είχα πει με όποιον συντονιστή θέλει η ΝΔ, με όποιον δημοσιογράφο, σε όποιο κανάλι, εγώ να έρθω με στοιχεία, όχι με κουβέντες. Και ποτέ δεν πήρα απάντηση, ούτε θέλουν ποτέ. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχω, όχι μόνο δεν έδωσα μια δραχμή σε όλο το προεκλογικό εξάμηνο του 1989, αλλά αντίθετα συγκράτησα κατά 4 μονάδες τις δαπάνες» είχε τονίσει ο Δημήτρης Τσοβόλας.
Υπενθύμισε δε ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διευκρινίσει πως επρόκειτο για ένα ευφυολόγημα. «Γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί, στη συγκέντρωση. Ο κόσμος με αγαπούσε, παρ' ότι ήμουν οκτώ χρόνια Υπουργός Οικονομικών και φώναζε το όνομα μου από κάτω. Ο Παπανδρέου που συνήθιζε από πάνω να ανοίγει διάλογο με το πλήθος, είπε αυτή τη φράση, χωρίς να έχει σχέση με τα οικονομικά. Τον θεωρούμε τόσο βλάκα το μακαρίτη να πει προεκλογικά, από το μπαλκόνι στον Υπουργό Οικονομικών του να δώσει χρήματα;» είχε αναφέρει.