Πεσκόφ: «Πούτιν και Μακρόν δεν μιλάνε εδώ και δύο μήνες»
Πεσκόφ: Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχουν τηλεφωνική επικοινωνία εδώ και δύο μήνες σχολίασε το Κρεμλίνο.
Και αυτό γιατί όπως αναφέρει ο Ντμίτρι Πεσκόφ η Γαλλία είναι μια “μη φιλική” χώρα, με την οποία οι συζητήσεις δεν είναι “απαραίτητες” αυτή τη στιγμή.
“Ε λοιπόν, κατ΄αρχάς η Γαλλία είναι ένα μη φιλικό κράτος από την άποψη των ενεργειών που αναλαμβάνει και που αφορούν τη χώρα μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε μια ερώτηση για την απουσία τηλεφωνικής επικοινωνίας πρόσφατα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, που είχαν μιλήσει πολλές φορές στις αρχές του έτους.
“Δεν καλούν ο ένας τον άλλο γιατί εκτιμούν πως δεν έχει έρθει η ώρα, και αυτή τη στιγμή αυτό απλώς δεν είναι απαραίτητο. Αν αυτή η ανάγκη γίνει αισθητή, μπορούν να καλέσουν ο ένας τον άλλο στο λεπτό”, είπε ο Πεσκόφ.
Η τελευταία επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μακρόν έγινε στις 28 Μαΐου, όταν οι δύο ηγέτες μίλησαν από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για τους Ουκρανούς στρατιώτες που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό.
Προηγουμένως, ο Μακρόν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Πούτιν στις αρχές Μαΐου, στις αρχές Μαρτίου και πέντε φορές τον Φεβρουάριο με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ο Μακρόν είχε μεταβεί στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τον Πούτιν. Αυτές οι πολλαπλές επαφές οδήγησαν σε επικρίσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου, με ορισμένους να τον κατηγορούν ότι διατήρησε την τακτική επικοινωνία με τον ηγέτη του Κρεμλίνου χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει “μη φιλικές” τις χώρες οι οποίες, όπως η Γαλλία, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της μετά την επέμβασή της στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο διευρύνει διαρκώς τον κατάλογο των “μη φιλικών” χωρών που υπόκεινται σε αντίμετρα από τη Μόσχα. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Ταϊβάν και όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ