Πέπλο μυστηρίου για Τραμπ - Πούτιν: Μίλησαν, σκοπεύουν να μιλήσουν ή θα τα πουν από κοντά
Την ώρα που Τραμπ και Πούτιν παίζουν την «κολοκυθιά», πληροφορίες από το Μαρ-α-Λαγκο αναφέρουν ότι οι δυο τους μίλησαν τηλεφωνικά στις αρχές του περασμένου μήνα. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Δημήτρης Σουλτογιάννης - Ανταπόκριση Νέα Υόρκη
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και είπε ότι δεν έχουν μιλήσει για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. «Δεν ξέρω πότε θα συναντηθούμε», είπε ο Πούτιν χθες, Πέμπτη (19/12) στην ετήσια τηλεοπτική του συνέντευξη στη Μόσχα. «Δεν του έχω μιλήσει καθόλου εδώ και τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος για αυτό, φυσικά, ανά πάσα στιγμή. Και είμαι έτοιμος να συναντηθούμε αν θέλει» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Βέβαια, ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει να τερματίσει τον σχεδόν τριετή πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, ακόμη και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του για τη δεύτερη προεδρική του θητεία στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ δεν μας εχει πει όμως πώς θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου και με ποιους όρους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι χαιρετίζει την πιθανότητα ο Τραμπ να ξεκινήσει μια προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, αλλά προειδοποίησε να μην πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα μπορούσε εύκολα να ακυρωθεί αμέσως μετά. «Θέλω πολύ ο Τραμπ να μας βοηθήσει να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεπώς, καταλήγουμε στο ότι η επικοινωνία Ουάσιγκτον-Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου είναι μείζονος σημασίας και αν όντως μίλησαν πρέπει να μάθουμε από επίσημα αμερικανικά και ρωσικά χείλη τι έχουν πει.
Ο ένας επιβεβαιώνει, ο άλλος διαψεύδει. Ποιος λέει όμως την αλήθεια;
Η Washington Post ανέφερε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 7 Νοεμβρίου. Η συνομιλία επικεντρώθηκε στην ειρήνη στην Ευρώπη, με τον Τραμπ να εκφράζει ενδιαφέρον για περαιτέρω συζητήσεις για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ προειδοποίησε ρητά τον Πούτιν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Ωστόσο, την επόμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε όλες τις φήμες για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν ως «καθαρή φαντασία» και «ψευδείς ειδήσεις». Μάλιστα κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων τόνισε ότι «αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ζωντανό παράδειγμα της ποιότητας των πληροφοριών που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες, ακόμη και σε αξιόπιστα μέσα. Είναι απολύτως αναληθές. Είναι καθαρή μυθοπλασία, απλά fake news».
Ποιος όμως λέει την αλήθεια; Τελικά, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Πούτιν είναι εξοικειωμένοι με το πολιτικό εργαλείο της εξαπάτησης. Όπως είπε εύστοχα ο Helmut Brandstätter, ένας Αυστριακός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το φιλελεύθερο κόμμα NEOS, «Δεν είμαι σίγουρος ποιον πρέπει να εμπιστεύομαι λιγότερο».
Οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ δεν είναι σίγουροι για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα…
Είναι σαφές ότι ο Τραμπ ξεκίνησε τη συνομιλία με τον Πούτιν και ότι το ρεπορτάζ της Washington Post προερχόταν από «ψίθυρους» της ομάδας του Τραμπ. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το ρεπορτάζ αυτό δημοσιεύθηκε από μια εφημερίδα που φέτος απέφυγε να υποστηρίξει έναν υποψήφιο για την προεδρία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.
Μια άλλη ένδειξη ότι το τηλεφώνημα μάλλον έχει λάβει χώρα είναι η πρόσφατη συζήτηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι με τον Τραμπ και τον Έλον Μασκ. Αυτό υποδηλώνει μια σχετικά χαμηλή πιθανότητα εσκεμμένης εξαπάτησης από τον Τραμπ. Είναι δυνατόν λοιπόν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σκόπιμα να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα ή να αρνείται γεγονότα που έχουν όντως συμβεί;
Αλλά γιατί το Κρεμλίνο θεώρησε απαραίτητο να αρνηθεί οποιοδήποτε «πάρε δώσε» με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ; Θα μπορούσε η Μόσχα να στοχεύει στο να αποφύγει την υπέρβαση των διπλωματικών πρωτοκόλλων ή να ντροπιάσει άσκοπα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν; Εάν ισχύει αυτό, τότε γιατί το Κρεμλίνο απλώς δεν απέφυγε να σχολιάσει; Το Κρεμλίνο, στην πραγματικότητα, θα κατηγόρησε έμμεσα τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ ότι λέει ψέματα.
Μήπως είναι όλο αυτό μέρος μιας μυστικής, παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας; Αυτά είναι σίγουρα κάποια από τα ερωτήματα που εγείρουν πολιτικοί αναλυτές εδώ στις ΗΠΑ. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις.