Πενταμερής για Κυπριακό: «Ναυάγιο» στη Γενεύη - «Νέα προσπάθεια σε 2 ή 3 μήνες» [vid]
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021 ότι δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, αμέσως μετά το ναυάγιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, στη Γενεύη.
«Η αλήθεια είναι πως στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών», σε σχέση με μια διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου στην ελβετική πόλη. Ο Α. Γκουτέρες είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μια νέα προσπάθεια «πιθανώς σε δύο ή τρεις μήνες».
«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των ΗΕ μετά το τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως τονίζεται στην ανάρτηση στο επίσημο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών - Γενεύης στο Twitter.
Ο κ. Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος των προσπαθειών, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.
«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Απογοήτευση στη Λευκωσία για την πρόταση Τατάρ
«Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι επέμεναν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους», σχολίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «θα πρέπει να πω ότι είναι μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ».
Να σημειωθεί ότι ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επέμεινε ότι «δεν υπάρχει λόγος για νέες συνομιλίες», αν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην πρόταση 6 σημείων που υποβλήθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, o Ερσίν Τατάρ μεταξύ άλλων ζητά:
- Δύο υφιστάμενα κράτη με ισότιμη διεθνή θέση και κυρίαρχη ισότητα
- Nέα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που θα υιοθετούν την Τ/ Κ πρόταση
- Τα δύο « κράτη» θα αναγνωρίζουν αμοιβαία το ένα το άλλο, και τα τρία κράτη εγγυητές θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.
Τι είπε ο Νίκος Δένδιας
«Η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη.
«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε και προσέθεσε: «Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».
«Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε:
«Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του γενικού γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».
Τσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι δεν έφεραν καμία νέα πρόταση
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση, χωρίς την εξεύρεση κοινού εδάφους, της άτυπης συνάντησης.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ελληνοκυπριακής πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού. «Γι' αυτό, υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών», προσέθεσε. «Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των τουρκοκυπρίων να είναι αβέβαιο» υποστήριξε. «Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε πως «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή». Ο Τατάρ είπε ότι έγραψε ιστορία και πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως σημείωσε, τονίζοντας πως οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.
Βρετανία: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για δίκαιη διευθέτηση
«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για τη διευθέτηση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζουμε τη δέσμευση όλων των πλευρών να συναντηθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον» έγραψε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ σε ανάρτησή του στο Twitter μετά το πέρας της Πενταμερούς στη Γενεύη.
Επίσης, ο Ντομινίκ Ράαμπ τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την επιδίωξη μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης.