Πενταμερής για Κυπριακό: «Ναι» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», λέει ο Νίκος Δένδιας [pics]
Χωριστές συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ είχε τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 στη Γενεύη, στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς Συνάντησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Κατά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Εξέφρασε επίσης, όπως σημειώνουν, τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νίκος Δένδιας και Αντόνιο Γκουτέρες στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα τής Κύπρου, ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην Ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.
Ο Νίκος Δένδιας με τον βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ
Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της Ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως περί τις 8:00 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Από τις συνομιλίες Δένδια - Ράαμπ
«Αργά το βράδυ εικόνα για την έκβαση της Άτυπης Πενταμερούς»
Μετά την ολοκλήρωση του αποψινού δείπνου θα διαφανούν τα αποτελέσματα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξάγεται στην Γενεύη. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών είναι δύσκολο να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η σημερινή ημέρα, Μ. Τετάρτη 28/04, περιελάμβανε τις τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων, των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και συνεχείς διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες με τους κ.κ. Δένδια, Τσαβούσογλου και Ράαμπ.
Στιγμιότυπο από την Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό
Τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστές τις προθέσεις του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Παρείχαμε πλήρη στήριξη στο όραμα και την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τσαβούσογλου από τη Γενεύη. Και συμπληρώνει: «Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή. Μία δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των δεδομένων του νησιού».
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, εκείνος άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.