Πελώνη LIVE: Ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο
Η κα Πελώνη αναφέρθηκε στην αυξημένη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού ως απόρροια των μεταλλάξεων που έχει σαν αποτέλεσμα -όπως είπε- να νοσηλεύονται πολίτες όλο και πιο μικρότερων ηλικιών.
https://www.youtube.com/watch?v=B7KyU4qQ0b4
«Σήμερα ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του 1 εκατ. δόσεων εμβολίου που σημαίνει πως κάθε εβδομάδα που περνά χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
«Δυστυχώς όπως συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις βέβαια σε άλλες χώρες την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν και έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται το φαινόμενο να διασωληνώνονται όλο και πιο νέοι άνθρωποι παρότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. (…)», σημείωσε.
Η κ. Πελώνη πρόσθεσε πως «θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. δόσεις».
«Στόχος των νέων μέτρων είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που αποτελεί πηγή της διασποράς», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση του καθολικού λοκντάουν η κ. Πελώνη σημείωσε: «Μα είμαστε σε λοκντάουν και μάλιστα σε λοκντάουν σκληρό. Τα στοχευμένα μέτρα που ελήφθησαν τόσο για τις περιοχές που είναι σε κόκκινο και βαθύ κόκκινο είναι πολύ αυστηρότερα ακόμα και από αυτά που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο. Τον περασμένο Μάρτιο σας θυμίζω δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των SMS, ούτε καν απαγόρευση κυκλοφορίας και αυξάνεται η τηλεργασία κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο στάτους».
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία του εμπορίου με ασφάλεια και κανόνες και το άνοιγμα των σχολείων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Για τις παρατυπίες στη σειρά εμβολιασμών σχολίασε: «Δεν έχω αριθμό. Είναι μια διαδικασία που λειτουργεί υποδειγματικά. Μεμονωμένα φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί διερευνώνται. Προβλέπονται κυρώσεις. Όσους παραβιάζουν τη σειρά θα τους κρίνει και η κοινωνία».
«Αυτήν τη στιγμή δίνουμε την τελευταία μάχη. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν τιμωρεί η κυβέρνηση ούτε χαίρετε όταν λαμβάνει επιπλέον μέτρα», σημείωσε.
Για το αν θα ανοίξει η αγορά (λιανεμπόριο) στις 16 Μαρτίου σημείωσε: «Μόλις από σήμερα έχουμε σε εφαρμογή τα νέα πιο στοχευμένα μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα. Θα πρέπει να δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη προφανώς θα κριθεί και αυτό. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία του Λιανεμπορίου με ασφάλεια και με κανόνες και βεβαίως των σχολείων».
Ερωτηθείσα για τις πορείες διευκρίνισε: «Δεν απαγορεύονται οι πορείες. Ωστόσο είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή το να γίνονται πορείες, θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο τα κόμματα να τις στηρίζουν. Αναφέρομαι στον κ. Τσίπρα και διερωτώμαι αν αναλαμβάνει την ευθύνη».
Τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς
Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος η Πολιτεία θα εφαρμόσει στις πληγείσες περιοχές (σ.σ.από το σεισμό) άμεσα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:
Πρώτον, στεγαστική συνδρομή για τα κτίρια που έχουν πληγεί από το υπουργείο Υποδομών μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.
Δεύτερον, επιδότηση ενοικίου συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.
Τρίτον, οι δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6000 ευρώ σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.
Τέταρτον, επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν πληγεί από το σεισμό.
Πέμπτον, κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
Έκτον, η εταιρεία κτιριακές υποδομές προβαίνει όπου υπάρχει ανάγκη σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη λειτουργία των σχολείων.
Έβδομον, σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στο Δημο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων για τους σεισμόπληκτους.