Πεκίνο: Κίνα και Γαλλία έτοιμες να συνεργαστούν για την ειρήνη στην Ουκρανία [vid+pic]
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο ομόλογός του της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, απηύθυναν, την Τρίτη από το Πεκίνο, έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα.
Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης ειρήνης» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ενώ καταδίκασε κάθε «επίθεση κατά αμάχων», καθώς και οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τετ-α-τετ συνάντησή τους στο Πεκίνο.
Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι προφανώς πρέπει τα πυρηνικά όπλα να αποκλειστούν πλήρως από τη σύρραξη. «Ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στη Λευκορωσία, πράγμα που δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντί σας και απέναντι στο διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η συνάντηση των δύο προέδρων διήρκεσε 1,5 ώρα και χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής και εποικοδομητική» από τη γαλλική προεδρία.
https://www.youtube.com/watch?v=BoYDsmfsw18
Γαλλία και Κίνα έτοιμες να συνεργαστούν για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποίησε στη συνέχεια τριμερή συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Πεκίνο, την Πέμπτη.
Ο Σι επεσήμανε ότι η ταυτόχρονη επίσκεψη στην Κίνα του Μακρόν και της φον ντερ Λάιεν καταδεικνύει τη θετική επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Κίνα και προωθεί τα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών
"Σε έναν πολύπλοκο και ασταθή κόσμο, που μαστίζεται από την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία, την παραπαίουσα παγκόσμια ανάκαμψη, τις ασταθείς χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αυξανόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στο διάλογο και τη συνεργασία, να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη και ευημερία, να προωθήσουν την ανθρώπινη πρόοδο και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις" επισήμανε ο Σι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι φέτος, σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-ΕΕ, και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρώπη, για να καθορίσει τη σωστή κατεύθυνση και τον τόνο για τις διμερείς σχέσεις, να επαναλάβει πλήρως τις ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, να αναζωογονήσει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς και να ξεπεράσει τις διαταραχές και τις προκλήσεις, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στις σχέσεις Κίνας-ΕΕ και στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία."