Pegasus: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει επιχείρηση κατασκοπείας κατά αξιωματούχων της
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε ενδείξεις ότι τα κινητά τηλέφωνα αξιωματούχων της μολύνθηκαν με λογισμικό κατασκοπείας το οποίο πουλά σε κυβερνήσεις η ισραηλινή εταιρεία NSO.
Την είδηση μεταδίδει την Τετάρτη το Reuters επικαλούμενο επιστολή του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς προς την ευρωβουλευτή Σοφί Βελντ. Ο επίτροπος αναφέρει ότι το 2021 δέχτηκε προειδοποίηση από την Apple ότι το κινητό του είχε πιθανώς μολυνθεί με το διαβόητο λογισμικό Pegasus της ισραηλινής NSO.
Μετά την προειδοποίηση υποβλήθηκαν σε έλεγχο οι προσωπικές και επαγγελματικές συσκευές του Ρέιντερς και άλλων αξιωματούχων της Κομισιόν.
Η έρευνα δεν εντόπισε αποδείξεις για επιχείρηση κατασκοπείας, αποκάλυψε όμως «δείκτες παραβίασης» -ένας όρος που χρησιμοποιείται από ερευνητές ασφάλειας για περιστατικά στα οποία υπάρχουν ενδείξεις κακόβουλου λογισμικού.
Η επιστολή του Ρέιντερς δεν παραθέτει άλλες λεπτομέρειες και επισημαίνει ότι «είναι αδύνατο να αποδοθούν αυτοί οι δείκτες σε συγκεκριμένο δράστη με απόλυτη βεβαιότητα». Προσθέτει δε ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Ερωτήματα ευρωβουλευτών
Τον Απρίλιο, το Reuters είχε αποκαλύψει ότι η Κομισιόν ερευνούσε το εάν τα κινητά του Ρέιντερς και άλλων αξιωματούχων είχαν χακαριστεί. Η Επιτροπή είχε τότε αρνηθεί να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Η επιστολή του Ρέιντερς εστάλη ως απάντηση σε ερωτήσεις ευρωοβουλευτών, οι οποίοι δημιούργησαν φέτος επιτροπή για να διερευνήσουν τυχόν χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή αυτή ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς της, 14 χώρες-μέλη είχαν αγοράσει εργαλεία της NSO στο παρελθόν.
Στην επιστολή του, ο Ρέιντερς αναφέρει ότι αξιωματούχοι στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία κατέθεσαν ή πρόκειται να καταθέσουν σχετικά με το πώς χρησιμοποίησαν το Pegasus.
Η ευρωβουλευτής Σοφί Βελντ δήλωσε από την πλευρά της πως θα ήταν σκανδαλώδες αν διαπιστωνόταν ότι η επιχείρηση κατασκοπείας κατά της ΕΕ ήταν έργο χώρας-μέλους.
Πιέσεις στο Ισραήλ
Η Κομισιόν έθεσε πάντως το θέμα και στις ισραηλινές αρχές, ζητώντας τις ενέργειές τους προκειμένου «να προληφθεί η κατάχρηση των προϊόντων τους στην ΕΕ», αναφέρεται στην επιστολή.
Στις προειδοποιήσεις της προς την ΕΕ, η Apple ανέφερε πέρυσι ότι συσκευές αξιωματούχων μπορεί να είχαν μολυνθεί με το λογισμικό ForcedEntry της NSO, το οποίο επιτρέπει το κατέβασμα και την εγκατάσταση του Pegasus χωρίς καμία λανθασμένη ενέργεια του χρήστη.
Ένα σχεδόν πανομοιότυπο εργαλείο πωλείται σε κυβερνήσεις από τη μικρότερη ισραηλινή εταιρεία QuaDream, όπως αποκάλυψε τον φετινό Φεβρουάριο το Reuters.
H ύπαρξη λογισμικού κατασκοπείας που παραβιάζει συσκευές Apple αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο από ερευνητές στον Καναδά. Στα τέλη Νοεμβρίου η Apple υπέβαλε μήνυση κατά την NSO, εναντίον της οποίας εκκρεμούν και άλλες καταγγελίες.
Η ισραηλινή εταιρεία έγινε γνωστή λόγω του σκανδάλου του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε εναντίον πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αντιφρονούντων σε δεκάδες χώρες.
Φέτος τον Φεβρουάριο, η ισραηλινή εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε το διαβόητο Pegasus για να υποκλέψει τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου.
Η NSO μπήκε πέρυσι σε αμερικανική μαύρη λίστα που απαγορεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να συναλλάσσονται με την εταιρεία.