Ο Μαρινάκης διαψεύδει Hurriyet για τα ΜΟΕ: «Δεν θα συζητηθούν οι Navtex»
Κατηγορηματική ήταν η διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, αναφορικά με δημοσίευμα της Hurriyet, σύμφωνα με το οποίο στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, που ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα (13/11) στην Άγκυρα, περιλαμβάνονται και οι Navtex.
«Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως έχουν περιγραφεί σε κατάλογο που υπάρχει από το 2010 και δεν υφίσταται τίποτα από όσα αναφέρονται σε αυτό το δημοσίευμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στους δημοσιογράφους.
«Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Σημειώνεται πως στο σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της Hurriyet παρατέθηκε αναλυτικά η ατζέντα που, όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη Hurriyet, θα συζητηθούν τα εξής θέματα:
- Απόσταση ασφαλείας μεταξύ των πολεμικών πλοίων των δύο χωρών στο Αιγαίο.
- Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από πολεμικά πλοία.
- Τα πολεμικά αεροπλάνα δεν πρέπει να ενοχλούν τα πολεμικά πλοία με κανέναν τρόπο.
- Τα πολεμικά πλοία να αποφεύγουν επικίνδυνους ελιγμούς.
- Μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο των NAVTEX, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές.
- Μείωση των SubNOTAM για υποβρύχια, οι οποίες είναι μεγάλης διάρκειας και καλύπτουν πολύ μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές.
- Τα ραντάρ των οπλικών συστημάτων των δύο χωρών να μην κλειδώνουν τα πολεμικά πλοία.
- Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «επεισόδια» στον αέρα μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, θα ανοίξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγείων στο Εσκισεχίρ και στη Λάρισα.
- Κατά τη διάρκεια των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών των δύο χωρών, η μία πλευρά να μην αναγνωρίζει την άλλη πλευρά ως «εχθρικό αεροσκάφος».