Παύλος και Νικόλαος Γλύξμπουργκ: Οι τρεις προϋποθέσεις και το επώνυμο που θα διαλέξουν
Όλα δείχνουν πως η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με αγωνία το επίθετο που θα επιλέξει.
Ο Παύλος και ο Νικόλαος, γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βρίσκονται ένα βήμα πριν την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή τους, καθώς ξεκινούν τη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου τα δύο αδέρφια αναμένεται να κάνουν αίτημα για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου Βενιζέλου του 1994 (2215/1994). Πρόκειται για τη νομοθεσία που αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από όλα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας και έθεσε μία σειρά προϋποθέσεων για την ανάκτησή της.
Οι τρεις προϋποθέσεις
Σύμφωνα με τον νόμο που εξακολουθεί να ισχύει: «Ελληνική ιθαγένεια στον Κωνσταντίνο Γλύξµπουργκ και στα µέλη της οικογένειάς του, μετά τη λήξη της ισχύος του ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος που διέπει την ιθαγένειά τους πριν τη μεταβολή της μορφής του πολιτεύματος, αναγνωρίζεται και αποδεικνύεται μόνον εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 8ης Δεκεμβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείμενο σε μεταβολή η μορφή του πολιτεύματος.
β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώματος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.
γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους µε όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμον στοιχεία ταυτότητας. Η συνδρομή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται µε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Διαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».
Το επίθετο «De Grecia» και οι άλλες επιλογές
Το πρώτο που θεωρείται ότι έχει και σημαντικές πιθανότητες λόγω «δεδικασμένου» είναι το «Ντε Γκρες», το οποίο επέλεξε ο θείος του τέως βασιλέως, Μισέλ, το 2004. Το άλλο επώνυμο στο τραπέζι είναι το «Ντε Γκρέτσια».
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ίδιο επώνυμο σε διαφορετική γλωσσική απόδοση, με την ελαφρά διαφορά ότι το ένα έχει ήδη κατοχυρωθεί σε μέλος της οικογένειας στην Ελλάδα. Το «Ντε Γκρέτσια» απαντάται στο δανέζικο διαβατήριο που κατέχει η οικογένεια, λόγω της καταγωγής της Άννας Μαρίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Action24, η οικογένεια του Κωνσταντίνου δεν αποδέχεται το επώνυμο Γλύξμπουργκ, καθώς πρόκειται για μια παραλιακή πόλη στο Σλέσβιχ της Γερμανίας και ως εκ τούτου παραπέμπει σε βαυαρική Αυτοκρατορία και βασιλεία.