Παύλος Φύσσας: Oκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Killah P
Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 18/9/202 από την ημέρα που ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, στο Κερατσίνι. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού γνωστού και ως Killah P, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την Χρυσή Αυγή.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του η καθιερωμένη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Κερατσίνι. Συγκεκριμένα στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση στην οδό Παύλου Φύσσα 60, Κερατσίνι. Χθες πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία στον νέο χώρο των Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Στις 7 Οκτωβρίου 2020, και έπειτα από μία μακροχρόνια διαδικασία, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε μία ιστορική ομόφωνη απόφαση κρίνοντας το κόμμα της Χρυσής Αυγής ως μία εγκληματική οργάνωση και επτά πρώην βουλευτές ένοχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Στον Γιώργο Ρουπακιά επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ για συνέργεια καταδικάστηκαν ακόμη 15 από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους.
Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που συντάραξε την Ελλάδα, ο φυσικός αυτουργός και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται πλέον πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Παύλος Φύσσας: Το χρονικό της δολοφονίας στο Κερατσίνι
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του και με φίλους του, σε μία καφετέρια στο Κερατσίνι, όπου παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου.
Στην ίδια καφετέρια, βρισκόταν επίσης μία άλλη παρέα, μεταξύ των οποίων και χρυσαυγίτες, που αναγνώρισαν τον Παύλο Φύσσα και του επιτέθηκαν φραστικά. Ενημέρωσαν “δικούς τους” και μέσα σε λίγα λεπτά σχηματίστηκε ένα πολυμελές “τάγμα εφόδου” από διάφορες περιοχές.
Όταν τελείωσε ο αγώνας, ο Παύλος και η παρέα του βγήκαν από την καφετέρια, ωστόσο, αντιλήφθηκαν πως είναι σχεδόν περικυκλωμένοι. Επιχείρησαν να φύγουν από την περιοχή αλλά, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν διαπίστωσαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ο Παύλος έδιωξε τους υπόλοιπους και έμεινε μόνος του για να αντιμετωπίσει τους χρυσαυγίτες.
“Ο Παύλος μας φώναξε ‘τρέξτε, τρέξτε’. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Ο Παύλος σταμάτησε να τρέχει για να τους καθυστερήσει και να τους απωθήσει, να μην φτάσουν σ’ εμάς”, είχε περιγράψει τότε ένας φίλος του μουσικού, που βρισκόταν μαζί του το μοιραίο βράδυ.
Μεταξύ των χρυσαυγιτών και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έπειτα από σχετική ενημέρωση είχε φύγει από το σπίτι του και οδήγησε μέχρι την Παναγή Τσαλδάρη.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η Forensic Architecture, διαφορετικές ομάδες επιτέθηκαν στον Παύλο σε “κύματα”. Τον χτυπούν, αποχωρούν και έρχονται άλλοι. Και αυτό διαρκεί για 2-3 λεπτά μέχρι που ο Ρουπακιάς μπαίνει ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, βάζει το μαχαίρι που κρατούσε και πλήττει τον Παύλο Φύσσα.
Ο μουσικός, παρότι αιμόφυρτος, πρόλαβε να υποδείξει τον Ρουπακιά ως τον δράστη της επίθεσης. “Αυτός με μαχαίρωσε, πιάστε τον”, είπε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, όπως περιέγραψε ο φίλος του.
Ο Ρουπακιάς συνελήφθη και ομολόγησε. Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
νώ ήταν ήδη κρατούμενος, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πυρηνάρχη Νικαίας Γιώργο Πατέλη, ο οποίος στην συνέχεια ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Γιάννη Λαγό. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έστειλε ένα SMS στον Λαγό, ο οποίος κάλεσε το Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια τον Πατέλη. Ο Πατέλης έπειτα επικοινώνησε πάλι τηλεφωνικά με τον Ρουπακιά τρεις φορές.
Το επόμενο πρωί από τη δολοφονία πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές έρευνες στα γραφεία της ΧΑ στην Αττική.
Σε ηχητική καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας το μεσημέρι της ίδιας μέρας ακούγεται ο Λαγός μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη να συμβουλεύουν το στέλεχος της ΧΑ, το Σωτήρη Δεβελέκο, να ισχυριστεί ότι δε γνωρίζει το Ρουπακιά, εάν κληθεί από τις αρχές.
[caption id="attachment_1741414" align="alignnone" width="1200"] EUROKINISSI[/caption]
Το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα
Σήμερα, 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου και σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση, η Μάγδα Φύσσα συνεχίζει να αποτελεί ένα σύμβολο στη μάχη για την ελευθερία.
Για αυτή την επέτειο μνήμης, μιλώντας στην ιστοσελίδα DEBATER, είπε τα εξής:
«Για εμάς ημέρα αυτή δεν είναι μια ημέρα. Είναι η κάθε ημέρα που ζούμε χωρίς την παρουσία του γιου μας. Είμαστε συντετριμμένοι και με την απώλεια του δικηγόρου μας. Δεν ξεχνάμε όσοι αγαπούσαν τον Παύλο. Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο… Ευχαριστώ!»
Ο Ανδρέας Τζέλης, ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής απεβίωσε πριν λίγες μέρες. Είχε σταθεί με ανιδιοτέλεια και προσωπικό κόστος στο πλάι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και αγωνίστηκε για την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης.