Παύλος Φύσσας: Επεισόδια στη Νίκαια μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του
Επεισόδια σημειώνονται το βράδυ της Κυριακής στη Νίκαια, μετά το τέλος της πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ο οποίος σαν σήμερα πριν 9 χρόνια δολοφονήθηκε από τον Χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά.
Πέτρες και μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ
Μετά το πέρας της πορείας και ενώ οι συγκεντρωμένοι αποχωρούσαν, μικρή ομάδα ατόμων εκσφενδόνισε πέτρες, μολότοφ και πυροτεχνήματα εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε αρκετή απόσταση από τον κύριο όγκο της πορείας.
Στο σημείο έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου για να σβήσουν τις φωτιές από τους κάδους, ενώ γύρω από τον σταθμό του Μετρό στη Νίκαια η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες των επεισοδίων.
Ποιος ήταν ο Παύλος Φύσσας
Ο Παύλος Φύσσας, γνωστός και ως Killah P, ήταν αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ. Δολοφονήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Η δολοφονία, παρά την αρχική προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αποδόθηκε τελικά σε πολιτικά κίνητρα, οι ανακρίσεις ενέπλεξαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και ήταν η αφορμή για περαιτέρω έρευνες για ποινικά αδικήματα και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία εμπλέκονται μέλη και ηγετικά στελέχη του κόμματος.
Στην εξέλιξη των ερευνών, μεταξύ των προφυλακισμένων συμπεριλήφθηκαν και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Στις 7 Οκτωβρίου 2020, μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο για το φόνο τον Ρουπακιά και τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.
Για συνεργεία στη δολοφονία του Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν 15 από τους 17 κατηγορούμενους: οι Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι με την επιμονή του μετώπου που αντιτάχθηκε στο φασισμό, αλλά και της μητέρας του Παύλου, της Μάγδας Φύσσα, η Χρυσή Αυγή βγήκε από το πολιτικό κάδρο της χώρας.