Πατριωτική βαθμολογία στην Eurovision
Μια αφορμή για να τονωθούν τα πατριωτικά αισθήματά μας ζήσαμε τις μέρες αυτές.
Η κατά πάσαν πιθανότητα «προδοτική», απόφαση επιτροπής της ΕΡΤ να μην δώσει το «καθιερωμένο 12αρη στο τραγούδι της Κύπρου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Οι εξωνημένοι προδότες βαθμολόγησαν το κυπριακό τραγούδι με τέσσερα με αποτέλεσμα νέα εθνική καταστροφή. Το τραγούδι με τον υποθέτουμε πατριωτικό τίτλο Break A Broken Heart και ερμηνευτή τον Andrew Lambrou δεν περιλαμβάνεται στη δεκάδα με τα καλύτερα τραγούδια του διαγωνισμού.
Γιαυτό οι αντιδράσεις ήταν έντονες αλλά και αναπάντεχες. Και καλά η χιουμοριστική εμφάνιση της Καίτης Γαρμπή που προειδοποίησε ότι «στο τέλος θα μας πάρουν πίσω οι Κύπριοι από το χαλούμι μέχρι τη θεά Άννα Βίσση».
Στα όρια διασκεδαστικής ανοχής ακούγεται και ο βερμπαλισμός του τηλε- μαϊντανού, μάνατζερ Ηλία Ψινάκη, δημάρχου της περιοχής όταν κάηκε το Μάτι, ο οποίος επειδή νομίζει ότι εκπροσωπεί το έθνος δήλωσε: «Σαν Έλληνας θέλω να ζητήσω δημόσια συγνώμη για το 4 που έδωσε η ΕΡΤ στην Κύπρο. Τέσσερις να είναι οι ώρες της».
Ακόμα όμως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βγήκε από την αφάνειά του με ανάλυση – καταπέλτη σύμφωνα με την οποία «Το τεσσάρι στην Κύπρο στην Eurovision, είναι αποτέλεσμα, ένα ακόμα δείγμα, της προσπάθειας που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία από την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό, ώστε να προωθηθούν τα απορριπτέα σχέδια τους».
Επειδή πρόκειται για πολιτικό, πρώην υπουργό, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχει ακουστεί μεγαλύτερη ανοησία από υπεύθυνα χείλη σχετικά με την πορεία των εθνικών θεμάτων τις τελευταίες δεκαετίες.
Εμείς πάλι δεν θεωρούμε τυχαίο ότι προκλήθηκε τόσο μεγάλος θόρυβος για το ζήτημα. Πάντα υπάρχουν εκείνοι που δυσκολεύονται να ασχοληθούν με σοβαρότητα για τα πραγματικά μεγάλα θέματα. Τους είναι πιο βολικό να επικεντρώνονται στα ασήμαντα. Με προθυμία κραυγάζουν προσβολές και κατάρες, παρότι συχνά αγνοούν τι υπερασπίζονται.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση έσπευσαν να επαινέσουν μια δημιουργία των Jimmy Jansson και Thomas Stengaard (στίχοι και μουσική), οι οποίοι στο παρελθόν έχουν συνθέσει και άλλα τραγούδια στη Eurovision όπως του Αζερμπαϊτζάν, της Γερμανίας, της Κύπρου, της Δανίας και του Αγίου Μαρίνου. Δεν είναι κακό να έχουν μουσικές κι άλλες προτιμήσεις, το κακό είναι να τις αναβαθμίζουν σε εθνικό καθήκον.