Πάτρα: Επιδεινώθηκε η υγεία της φοιτήτριας με την «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα»
Επιδείνωση παρουσίασε η υγεία της 19χρονης φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο έχοντας διαγνωστεί με «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα tempo24.news, παρότι η νεαρή κοπέλα είχε διαφύγει τον κίνδυνο και είχε μεταφερθεί στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο, τις τελευταίες ημέρες η υγεία της παρουσίασε επιδείνωση και εμφάνισε προβλήματα στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα οι θεράποντες γιατροί να αποφασίσουν τη μεταφορά της στο ΚΑΤ, στην Αθήνα.
Σημειώνεται πως η 20χρονη φοιτήτρια είχε αισθανθεί αδιαθεσία κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης που ήταν σε εξέλιξη για την κατάληψη που γινόταν στο πανεπιστήμιο και κατέρρευσε.
Μηνιγγίτιδα: Τι γίνεται με την 42χρονη στην Ηλεία
Στο μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένη παραμένει στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η 42χρονη που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και μεταφέρθηκε στην Πάτρα από το νοσοκομείο Πύργου.
Η γυναίκα, μητέρα δύο μικρών παιδιών, που εργάζεται σε συσκευαστήριο στο Χάβαρι της Ηλείας, είχε μεταβεί με πόνους στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, αλλά η αρχική διάγνωση δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα και πήρε εξιτήριο, ωστόσο επέστρεψε μερικές ώρες αργότερα και αμέσως μεταφέρθηκε στον Πϋργο και από εκεί στην Πάτρα.
Να σημειωθεί πως οι υγειονομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό και ενημερώθηκαν οι 27 εργαζόμενοι στο συσκευαστήριο και οι οικογενειές τους προκειμένου να λάβουν χημειοπροφύλαξη.
SOS από τους ειδικούς: Πώς κολλάει η μηνιγγίτιδα και τα τρία βασικά συμπτώματα
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας για την έξαρση που έχουν παρουσιάσει τα κρούσματα μηνιγγίτιδας.
Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη είχε αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όπου είχε επισημάνει ότι η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι.
«Επειδή η μηνιγγίτιδα είναι φέτος σε έξαρση και άλλες χρονιές είχαμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους, η καλή διαχείριση σημαίνει καλή ιχνηλάτηση των περιστατικών, για να ξέρουμε ποια άτομα ήταν σε επαφή και πρέπει να εμβολιαστούν. Επιβάλλεται η μεταφορά σε νοσοκομείο που "αν γίνει εγκαίρως, δεν φοβόμαστε τίποτα"», επισήμανε η κ. Παγώνη.
«Για τα μικρά παιδιά φοβόμαστε γιατί τα μωράκια κάνουν σπασμούς», τόνισε παράλληλα.
«Ο κόσμος να βγει να διασκεδάσει, δεν μπορεί να κλειστούν στα σπίτια για τρία κρούσματα. Ιχνηλάτηση και προσοχή χρειάζεται», πρόσθεσε.
Τα τρία συμπτώματα
«Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι: έντονη κεφαλαλγία, πυρετός, δυσκαμψία αυχένα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.
Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.
Μηνιγγίτιδα: Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης
Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100%.
Πρόσφατη μελέτη από την Ελλάδα υπολογίζει τη φορεία μηνιγγιτιδοκόκκου σε 10,5% στο γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3 σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα και 37,4% σε νεοσύλλεκτους. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η μέση διάρκεια της φορείας υπολογίζεται σε περίπου 9 μήνες. Η φορεία βοηθά στην ανάπτυξη φυσικής ανοσίας.
Χρόνος επώασης
Ο χρόνος επώασης είναι 2 ως 10 ημέρες (συνήθως 3 ως 4).
Περίοδος μεταδοτικότητας
Η περίοδος μεταδοτικότητας του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής. Η πενικιλλίνη καταστέλλει παροδικά τους μικροοργανισμούς αλλά δεν τους εξαλείφει στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ο κίνδυνος δευτερογενούς προσβολής υπολογίζεται σε 2-4 περιπτώσεις ανά 1000 μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Αυτός ο κίνδυνος είναι 500-1000 φορές μεγαλύτερος εκείνου του γενικού πληθυσμού.