ΠΑΣΟΚ: Οργιάζει το παρασκήνιο στη Χαριλάου Τρικούπη - «Δελφίνοι» και μη θέτουν θέμα Ανδρουλάκη
Ένα βήμα πριν από την ολική εσωστρέφεια το ΠΑΣΟΚ - πιέσεις και ζυμώσεις στο παρασκήνιο για αλλαγή ηγεσίας προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την κεντροαριστερά
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ , που λίγες ώρες μετά από το κακό αποτέλεσμα της Κυριακής, όσο και αν η ηγεσία επιχειρεί να το παρουσιάσει με θετικό πρόσημο, τίθεται αίφνης ως και θέμα ηγεσίας του κόμματος.
Στην πραγματικότητα, στην Χαριλάου Τρικούπη επετεύχθη όντως αύξηση των ποσοστών του κόμματος για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε. Μόνο που ο στόχος του κόμματος δεν ήταν αυτός.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει βάλει τον πήχη στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης, το κόμμα πέρασε από κάτω και αυτό μόνο ασχολίαστο δεν έμεινε από κορυφαία και μη στελέχη, που κοιτώντας την μεγάλη εικόνα, αντιλαμβάνονται ότι το μήνυμα της κάλπης είναι ότι παρά την τεράστια υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ, δεν υπάρχει αξιόμαχος αντίπαλός της. Για αυτό και θέτουν ζήτημα ανασυγκρότησης του χώρου ευρύτερα.
Μη αναγνωρίζοντας δε στον Στέφανο Κασσελάκη τη δυνατότητα να ηγηθεί της προσπάθειας, αφού δεν του αναγνωρίζουν καν προφίλ κεντροαριστερού, αντιλαμβάνονται ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως το ίδιο σίγουροι ότι θα πρέπει να την έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αντίθετα, μη περιμένοντας καν να μάθουν τις πρωτοβουλίες διαλόγου που ο ίδιος προανήγγειλε με τις προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, το βράδυ της Κυριακής, ζητούν αναλυτική συζήτηση στα όργανα επί παντός επιστητού, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε καν του ζητήματος ηγεσίας.
«Για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, θα πρέπει πρώτα να κινηθούν διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ», λέει στον Flash.gr, βουλευτής του κόμματος, που αντιλαμβάνεται πως η εσωστρέφεια στο κόμμα μόλις ξεκίνησε και αν αφεθεί να καλλιεργείται επί έναν χρόνο, μέχρι την προγραμματισμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το 2025, τότε το αποτέλεσμα για το κόμμα θα είναι καταστροφικό.
«Δελφίνοι» σε αναμμένα κάρβουνα
Αντ’ αυτού, σειρά στελεχών επιδιώκουν οι διαδικασίες να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα, και να τελειώνουν με την εκλογή ηγεσίας μέσα στο 2024. Είναι, εξάλλου, κοινός τόπος, ότι υπάρχουν «δελφίνοι» εν αναμονή. Μεταξύ αυτών, λογίζονται κατά πολλούς οι βουλευτές του κόμματος Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Χριστοδουλάκης, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, για τον οποίο δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι αποτελεί το «ζωντανό παράδειγμα» δυνατότητας συνεννόησης του χώρου με επιτυχία.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πως έχει ήδη δεχθεί σχετικές εισηγήσεις, με κορυφαία στελέχη του κόμματος να τον προτρέπουν να κάνει το βήμα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι έχει το πολιτικό κεφάλαιο και πως αυτό είναι το κατάλληλο μομέντουμ, αφού «προέχει η παράταξη». Ο ίδιος πάλι, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και χαμηλό προφίλ, ως όφειλε εξάλλου, στον βαθμό που δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του, καθώς έχει μόνο λίγους μήνες στο τιμόνι του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, τον οποίο κέρδισε με την στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Συζήτηση στα όργανα και όχι στα τηλεοπτικά πάνελ»
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανοίξει και πολλοί υποστηρίζουν πως είναι καλύτερα να γίνει συντεταγμένα στα όργανα του κόμματος, παρά …βίαια, στα τηλεοπτικά πάνελ. Μία πρώτη γεύση δε, μάλλον επιβεβαιώνει την άποψη, αφού ήδη λίγες ώρες μετά από το κλείσιμο της κάλπης είχαμε το πρώτο σκληρό μπρα ντε φερ, με βαριές κουβέντες μεταξύ Νάντιας Γιαννακοπούλου και Παναγιώτη Δουδωνή.
Όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε δημόσια ότι θα πρέπει όλα να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος, ο νεαρός βουλευτής Επικρατείας την κατηγόρησε περίπου ότι είχε έτοιμη τη δήλωση από πριν και πως δεν βγήκε καν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η ίδια, αφού το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα ποσοστά του. Της καταλόγισε μάλιστα οκτάμηνη υποβόσκουσα εσωστρέφεια. «Δε θέλω να σχολιάσω απαράδεκτες δηλώσεις. Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν ποδηγετείται», ήταν η άμεση ανταπάντηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πάντως, ότι ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μη θέσει όλα τα θέματα, υποστήριξε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ότι «θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα», σημείωσε από την πλευρά του και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Μία «ανοιχτή πολιτική συζήτηση», τόσο για την αποτίμηση του αποτελέσματος, όσο και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα, ζήτησε από την πλευρά του και ο Μιχάλης Κατρίνης, η στάση του οποίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, αφού δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για έναν «δελφίνο» ακόμα, με εμπειρία μάλιστα επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος προ διετίας, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ακόμα ευρωβουλευτής, πλην όμως ο ίδιος δείχνει προς ώρας να στρατεύεται στη γραμμή του κόμματος.
Μία κάποια αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε σε δηλώσεις του και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, που σημείωσε πάντως πως δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο της δεύτερης θέσης, και ζήτησε γενναίες κινήσεις στην Κεντροαριστερά. Έφερε μάλιστα (Παραπολιτικά 90,1) δύο παραδείγματα, από τη μία το παράδειγμα του 2017, οπότε η Φώφη Γεννηματά έθεσε υπό διαβούλευση ακόμα και το όνομα του κόμματος, αλλά και τον πρόεδρο, και από την άλλη το ‘μοντέλο Δούκα’ στην Αθήνα, ως ένα παράδειγμα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του χώρου.
Την ίδια ώρα, να μπει τέλος στον κατακερματισμό του χώρου και να επιχειρηθεί η συνένωσή του σε ένα κοινό σχήμα μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, προκειμένου να διεκδικήσει την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ζήτησε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.