ΠΑΣΟΚ: Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για ρύθμιση χρεών και Ταμείο Ανάκαμψης
Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται εκ μέρους του κράτους ξεκάθαρους και ισότιμους κανόνες για όλους, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη Δευτέρα. «Έχουμε κουραστεί -ειδικά στη χώρα μας- από τα πελατειακά δίκτυα, τα ευνοούμενα συμφέροντα και τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις. Την προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδότηση μόνο σε λίγους. Όλα αυτά εμποδίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη
Κυρίες και κύριοι,
Η χώρα μας, η Ευρώπη, η ανθρωπότητα, περνούν τα τελευταία χρόνια πολλαπλές και συνεχόμενες κρίσεις. Κρίσεις που ακουμπούν τις επιχειρήσεις, τις κοινωνίες, το κράτος. Κρίσεις που μας κάνουν να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά.
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αυτής συνθήκης. Το τρίπτυχο «οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και προστασία περιβάλλοντος» οφείλει να αποτελέσει τη βάση για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που έχει ανάγκη η χώρα, η Ευρώπη, ο κόσμος.
Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται εκ μέρους του κράτους ξεκάθαρους και ισότιμους κανόνες για όλους τους επιχειρηματίες.
Έχουμε κουραστεί -ειδικά στη χώρα μας- από τα πελατειακά δίκτυα, τα ευνοούμενα συμφέροντα και τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις. Την προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδότηση μόνο σε λίγους. Όλα αυτά εμποδίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και τη δημιουργικότητά τους.
Σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάζονται, η ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Θέλουμε μια οικονομία που θα παράγει περισσότερο πλούτο, ποιοτικότερο πλούτο που θα διανέμεται δικαιότερα. Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί και αναπτυξιακή προϋπόθεση εκτός από ηθική δέσμευση. Ειδικά σε μια οικονομία όπως είναι η ελληνική, που βασική συνιστώσα του ΑΕΠ της είναι η κατανάλωση.
Πώς θα στηρίξουμε τη ζήτηση, αν τα εισοδήματα και η αγοραστική δύναμη των πολιτών συρρικνώνονται μήνα με το μήνα;
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Eurostat, μόλις το 6,9 % των ελληνικών νοικοκυριών αύξησε το εισόδημά του το 2021 σε σχέση με το 2020 (ήταν η 2η χειρότερη επίδοση μετά την Ιταλία) ενώ το 26,3% είδε μείωση εισοδήματος (2η χειρότερη επίδοση μετά την Κύπρο) παρά τα 50 και πλέον δισεκατομμύρια της δημοσιονομικής επέκτασης για μέτρα στήριξης.
Την ίδια στιγμή, από τον Απρίλιο του 2022 και ύστερα, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19%. Αυτό υπονομεύει όλο τον κύκλο της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η βιώσιμη επιχειρηματικότητα συνδέεται άρρηκτα με τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Για να συμβεί αυτό, η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να είναι ισότιμη και με διαφάνεια. Όχι να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική περιουσία της Κυβέρνησης προς διάθεση στα μεγάλα συμφέροντα, που θέλει κάθε φορά να εξυπηρετήσει.
Από τον Αύγουστο επισημάναμε ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής ότι η Υπουργική Απόφαση του κ. Σκρέκα, που πέρασε βιαστικά παραμονή Δεκαπενταύγουστου, αντιμετωπίζει με όρους πελατειακούς τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, υποθηκεύοντας το ενεργειακό μέλλον της χώρας.
Στερεί τον ελάχιστο εναπομείναντα χώρο ΑΠΕ στο δίκτυο από τις ενεργειακές κοινότητες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών, το μοναδικό τους «όπλο» να σταθούν όρθιοι μέσα στην ενεργειακή κρίση.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύει λύσεις, ακούγοντας τις αγωνίες της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό κάνουμε και στον τομέα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα στα funds και η σημερινή κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ίσχυε με το νόμο του 2010.
Οι πλειστηριασμοί υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 50.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ οι δόσεις των δανείων αυξήθηκαν 25%.
Καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή για άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία θα προσδιοριστούν με βάση συγκεκριμένα και ρεαλιστικά κριτήρια χαμηλού εισοδήματος και αξίας κατοικίας, με βάση το Ν. 3869/2010.
Τρεις εβδομάδες μετά, η κυβέρνηση συρόμενη διαρρέει ότι αναζητά λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα αρκούσε να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε ιδιώτες και επιχειρηματίες.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ένας επιχειρηματίας που ατύχησε μια φορά στη ζωή του, χωρίς δόλια μέσα, γνωρίζει πως δεν θα είναι ξανά στην ίδια θέση, γι’ αυτό αξίζει στην ελληνική επιχειρηματικότητα να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας
Την ίδια ώρα, στη χώρα μας το χάσμα επιτοκίων καταθέσεων και μέσου όρου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά.
Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα παρά τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν τόνωσαν επαρκώς την αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών ζητά από τις τράπεζες να εξετάσουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ενώ η Ισπανία έχει προχωρήσει ήδη με μια δέσμη δραστικών παρεμβάσεων που ανακουφίζουν μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει τρία ακόμα μέτρα:
1) Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση (30% μείωση του συνολικού χρέους).
2) Tο Ταμείο Ανάκαμψης δε μπορεί να είναι άλλη μία χαμένη ευκαιρία. Χρειάζονται κίνητρα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι Πορτογάλοι επί παραδείγματι έφτιαξαν έναν ειδικό χρηματοδοτικό φορέα για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα έχουν υπογραφεί σαράντα μία συμβάσεις ύψους 824 εκατομμυρίων. Η Ευρώπη έκανε αυτόν το μηχανισμό για να στηρίξει αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και όχι εκείνους που θα μπορούσαν έτσι και αλλιώς να δανειστούν, απλά δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο.
3) Βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας, αλλά και να τηρείται η ρύθμιση.
Κυρίες και κύριοι,
Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, στην οποία νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάζονται, οφείλουμε να έχουμε την αναγκαία πολιτική βούληση -και το σχέδιο- για να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο τα βάρη των κρίσεων.
Να δώσουμε ξανά σιγουριά στην κοινωνία ότι κανείς δεν μένει πίσω.
Έτσι μόνο θα προσφέρουμε όραμα και ρεαλιστική προοπτική στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, για να σχεδιάσουν ένα μέλλον με ασφάλεια και αισιοδοξία.