Πάσχα: Γιατί η ερχόμενη εβδομάδα λέγεται «βουβή» ή «κουφή»
Τι συμβολίζει η έκτη εβδομάδα της Σαρακοστής και τελευταία πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και ονομάζεται «Εβδομάδα των Βαΐων». Στη λαϊκή γλώσσα του κλήρου όμως, ονομάζεται «βουβή» ή «κουφή».
Αποτελεί μία περίοδο «ξεκούρασης» λίγο πριν τη λειτουργική κορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, αλλά και μια περίοδο πνευματικής προετοιμασίας.
Συγκεκριμένα, η έκτη και τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής ονομάζεται Εβδομάδα των Βαΐων. Για έξι ημέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων η λατρεία της Εκκλησίας, μας ωθεί να ακολουθήσουμε τον Χριστό καθώς πρώτος αναγγέλλει το θάνατο του φίλου Του και κατόπιν αρχίζει το ταξίδι Του στη Βηθανία και στην Ιερουσαλήμ.
Στο κέντρο της προσοχής είναι ο Λάζαρος, η αρρώστια του, ο θάνατός του, ο θρήνος των συγγενών του και η αντίδραση του Χριστού σε όλα αυτά.
Η τελευταία εβδομάδα δηλαδή περνά με πνευματική περισυλλογή πάνω στην ερχόμενη συνάντηση του Χριστού με το θάνατο, πρώτα στο πρόσωπο του φίλου Του, Λαζάρου, έπειτα στο θάνατο του ίδιου του Χριστού.
Παρά ταύτα, ο λαός συνηθίζει να αποκαλεί την εβδομάδα αυτή «κουφή» ή «βουβή» με μοναδική δικαιολογία ότι την εβδομάδα αυτή δεν τελούνται ακολουθίες και ως εκ τούτου ούτε η καμπάνα στις εκκλησίες ακούγεται.
Ωστόσο, το Τυπικό της Εκκλησίας υπαγορεύει και αυτήν την Εβδομάδα τις Ακολουθίες που τελούνται στη διάρκεια όλης της Μεγάλης Σαρακοστής. Δηλαδή Μεσονυκτικό Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό το πρωί, το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα.
Η μοναδική ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας, η οποία αποτελεί και την μοναδική χαρμόσυνη νότα στην πένθιμη περίοδο που διανύουμε.