Παρθενώνας: Δύσκολη η επιστροφή των Γλυπτών - Το παρασκήνιο των συζητήσεων Μητσοτάκη και Όσμπορν
Στις συνομιλίες Ελλάδας - Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times. «Σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη, τα δύο μέρη προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των Μαρμάρων, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
«Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη» προσθέτει.
Το Βρετανικό Μουσείο επιθυμεί μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με γνώση της θέσης του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, αναφέρει πηγή των Νew Υork Τimes. Το Μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα στη συλλογή του, πρόσθεσε.
Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, περισσότερα θα σταλούν στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, ανέφερε η ίδια πηγή. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που αποστέλλονται στην Ελλάδα θα αυξηθεί, προκειμένου να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε.
Η άποψη του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ακόμη και αν το ήθελε, επισημαίνει άτομο με γνώση της θέσης του Μουσείου. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του, εκτός εάν είναι «ακατάλληλα να διατηρηθούν», αν και είναι ελεύθερο να δανείζει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα.
Σύμφωνα με τους Νew York Times, η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει βαθύνει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ενέργειες των παλαιών αυτοκρατοριών έχουν τεθεί υπό νέο έλεγχο και οι μάχες αποκατάστασης έχουν έρθει να αμφισβητήσουν τα θεμέλια των δυτικών μουσείων.
Η πίεση για την επιστροφή των Mαρμάρων έχει αυξηθεί, καθώς τα μουσεία έδωσαν πίσω αντικείμενα υψηλού προφίλ, όπως αυτά του Μπενίν , ιταλικές αρχαιότητες και άλλα θραύσματα από τον Παρθενώνα, τα οποία παραδόθηκαν μόλις τον περασμένο μήνα από το Βατικανό.