Παρουσίαση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (6/6) στο δημαρχιακό μέγαρο.
Η δημιουργία των εγκαταστάσεων (γηπέδων, προπονητηρίων, κολυμβητηρίου κ.α.) κατέχει κεντρικό σημείο στο σχεδιασμό της Διπλής Ανάπλασης, το πρώτο μέρος της οποίας υλοποιείται στον Βοτανικό.
Το δεύτερο μέρος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ολοκληρωθεί μετά το 2026 στο χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι οριστικές μελέτες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη έλαβαν έγκριση λειτουργικότητας και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πριν από λίγες ημέρες.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα δίνουμε πάσα στο μέλλον διότι οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα στεγάσουν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών αυτής της πόλης.
Το έργο της Διπλής Ανάπλασης είναι ένα αναπτυξιακό, βαθιά κοινωνικό πρόγραμμα το οποίο προβλέπει δύο υπερτοπικούς πόλους ανάπτυξης, στην περιοχή του Βοτανικού που τώρα κερδίζει ένα νέο δικαίωμα στη ζωή, αλλά και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου όταν ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε υπερπολύτιμα στρέμματα ελεύθερου χώρου και οξυγόνο».
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, υπογράμμισε: «Τολμώ να πω ότι ένα τέτοιο συγκρότημα πολύ δύσκολα το συναντάς ακόμη και σε προηγμένες χώρες και σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού και σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική αρένα είναι το ομορφότερο, το μεγαλύτερο και το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα».
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μελετών ΔΕΚΑΘΛΟΝ Α.Ε., αρχιτέκτονας Χρήστος Κούρτης, επισήμανε: «Οι νέες εγκαταστάσεις αποτελούν ένα πολυδύναμο κτιριακό συγκρότημα που εξυπηρετεί το σύνολο των αθλημάτων του. Αυτά διατάσσονται με τρόπο που να διασφαλίζει τη χωρική και λειτουργική τους αυτοτέλεια και ανεξαρτησία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη συνολική ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήση φιλικά περιβαλλοντικών τεχνολογιών».
Οι εγκαταστάσεις
Το υψηλής αισθητικής πολυχρηστικό κτιριακό συγκρότημα, έκτασης 8.140 τ.μ., το οποίο θα δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού θα εξυπηρετεί έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει δέκα διαφορετικές αίθουσες, αγωνιστικού και προπονητικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, θα διαθέτει:
- Κεντρική αίθουσα κλειστού Γυμναστηρίου (Αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά. με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία.
- Γυμναστήριο – προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές.
- Επτά προπονητήρια: Αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία).
- Ένα προπονητήριο για ΑμεΑ.
- Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.
- Ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.
- Γραφεία της διοίκησης.
Μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών.
Επιπλέον, προβλέπονται:
VIP’s lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη.
Τέλος, προβλέπεται υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων.
Ο σχεδιασμός του κτιρίου υπηρετεί την κάλυψη των αναγκών του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προσφερόμενου περιβάλλοντος άσκησης και γνώμονα την ευελιξία ως προς τη δυνατότητα κάλυψης μελλοντικών αναγκών.
Παράλληλα το συγκρότημα φιλοδοξεί να αποτελέσει «αθλητικό προορισμό» στο λεκανοπέδιο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των επισκεπτών, των αθλούμενων, των περιοίκων και των πολιτών εν γένει.
Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν αυστηρό κανονισμό και σύγχρονα μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Για το συγκεκριμένο κεφάλαιο της μελέτης αποδόθηκαν εύσημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο πλαίσιο της εγκριτικής διαδικασίας.
Οι επιμέρους ενότητες του συγκροτήματος διαθέτουν λειτουργική και ενεργειακή αυτονομία, κάτι που διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Η ενεργειακή αυτονομία συνδυάζεται και με εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού του κτιριακού συγκροτήματος.
Περιβάλλων χώρος – Προσβασιμότητα – Ασφαλής διακίνηση αθλητών και κοινού
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιβάλλων χώρος θα είναι πλήρως εναρμονισμένος στον σχεδιασμό του συνόλου των λοιπών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων της περιοχής του Βοτανικού βάσει του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης (συμπεριλαμβανομένου του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου) και με γνώμονα την ασφαλή διακίνηση αθλητών, διαπιστευμένων, αλλά και του πλήθους/κοινού/επισκεπτών στη διάρκεια σημαντικών αθλητικών -και όχι μόνο- συναντήσεων.
Η ασφαλής διακίνηση πλήθους συνδυάζεται επίσης με το ολοκληρωμένο σύστημα κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων όλων των κατηγοριών, με βάση τους όρους της ήδη εγκεκριμένης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων.
Ειδική μέριμνα δίνεται στην προσβασιμότητα του κτιρίου από όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες είτε πρόκειται για αθλητές, είτε για εργαζόμενους, είτε για θεατές, γονείς ή φιλάθλους.
Με βάση τον σχεδιασμό, στο τέλος του έτους προβλέπεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας, ενώ αντίστοιχα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η έναρξη της κατασκευαστικής διαδικασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως 24 μήνες.
πηγή: Ναυτεμπορική