Παραβάτες ετών 10: Σκληροί ανήλικοι με μαχαίρια, ρόπαλα και σιδηρογροθιές
Γρονθοκοπούν με απίστευτη αγριότητα. Κλωτσάνε τα θύματά τους μέχρι να πέσουν ανήμπορα στο έδαφος. Στήνουν ενέδρες και χρησιμοποιούν μαχαίρια, για να επιτεθούν.
Έχουν στην κατοχή τους ακόμα και όπλα κρότου, σύμφωνα με πρόσφατο περιστατικό σε ΕΠΑΛ. Κλέβουν, ληστεύουν και λεηλατούν. Κλείνουν «ραντεβού» και ξυλοκοπούν παιδιά, που καταλήγουν ακόμη και στο νοσοκομείο.
Και όλ’ αυτά, όχι από κάποια συμμορία σεσημασμένων κακοποιών, αλλά από ανήλικους θύτες, που στα πιο άγουρά τους χρόνια τροφοδοτούν μια αρρωστημένη τους ικανοποίηση, την οποία φροντίζουν μάλιστα να την προβάλλουν στο διαδίκτυο.
Αυτή η ικανοποίηση, είναι ο πρώτος λόγος. Ο δεύτερος, είναι για να ρεζιλέψουν τα θύματά τους. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων είναι αλματώδης, μας λέει ο Γιώργος Καλιακμάνης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Τα παιδιά έχουν μέσα τους μια επιθετικότητα που την εκφράζουν με τους πιο ακραίους τρόπους. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που παραβατούν μειώνεται συνεχώς…Πέφτει ακόμα και στα 10 έτη!
«Βλέπουμε ότι πλέον παιδιά 12, 11, 10 χρόνων, επιτίθονται σε συνομήλικους τους και μπαίνουν σε συμμορίες και δεν έχει να κάνει με το φύλο, γιατί βλέπουμε και πολλές περιπτώσεις, κορίτσια να φτιάχνουν συμμορίες. Κορίτσια που ενώνονται μεταξύ τους και επιτίθονται σε άλλα κορίτσια, σε κάποιο κορίτσι, με το οποίο έχουν κάποιες διαφορές. Και τα παιδιά τώρα όχι μόνο χτυπάνε τους συνομηλίκους τους, αλλά θέλουν να τους κάνουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κακό με τα μέσα που χρησιμοποιούν.
Δηλαδή μαχαίρια, σιδηρογροθιές, ρόπαλα, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Μας έχουν απασχολήσει πολλές φορές περιπτώσεις που διερωτόμαστε αν είναι παιδιά αυτά που λειτουργούν με αυτούς τους τρόπους. Με απαράδεκτους τρόπους . Συνομηλίκους τους να τους χτυπάνε με μπουνιές, κλωτσιές, να μην τους ενδιαφέρει αν το παιδί που έχουν κάτω και το χτυπάνε πολλοί μαζί, αν θα χάσει στο τέλος τη ζωή του.»
«Μπαίνουν στα κέντρα κράτησης και 99 στους 100, βγαίνουν «επιστήμονες» στο έγκλημα!»
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις, βλέπουν το φως τη δημοσιότητας. Παιδιά που συλλαμβάνονται και γονείς που προσάγονται για να λογοδοτήσουν.
Ποια είναι όμως η ποινική αντιμετώπιση αυτών των παιδιών; Διαφέρει, μας λέει ο κύριος Καλιακμάνης, ανάλογα με την ηλικία τους. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, όταν το παιδί που παραβατεί είναι μέχρι 12 ετών, είναι ποινικά ανεύθυνο. Δεν τιμωρείται.
Όταν είναι 12 έως 15 ετών, οι ποινές που επιβάλλονται είναι: επιμελητής ανηλίκων, κοινωνικοί λειτουργοί ή ψυχολόγοι που μπορεί να πάρουν το παιδί από την οικογένεια και να το δώσουν υπό επιτήρηση, σε κάποιο ίδρυμα. Το χειρότερο όμως, λέει χαρακτηριστικά, είναι για τα παιδιά μεταξύ 15 και 18 ετών.
«Ο ποινικός κώδικας σε περίπτωση που τελέσει ένας ανήλικος σοβαρά πλημμελήματα, ακόμα και κακουργήματα -γιατί εκεί έχουμε φτάσει- επιβάλλεται πολλές φορές το μέτρο στα παιδιά της κράτησης στα κέντρα κράτησης νέων.
Εκεί λοιπόν έχουμε δει ότι 99 στα 100 παιδιά, βγαίνουν χειρότερα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα κέντρα κράτησης νέων, όπως και οι φυλακές δεν είναι καν σωφρονιστικά καταστήματα .
Δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε σωφρονιστικά καταστήματα, έτσι ώστε αυτοί που μπαίνουν μέσα για οποιοδήποτε λόγο να σωφρονίζονται, να θεραπεύονται και να βγαίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Τουναντίον μάλιστα. Είναι τέσσερις τοίχοι προς κράτηση των ανθρώπων αυτών που παρανομούν και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που ίσως έκαναν τα ίδια αδικήματα ή άλλα αδικήματα, να τους κάνουν πιο επιστήμονες στο έγκλημα. Αυτό που λέμε, οι κακές παρέες. Δεν γίνεται λοιπόν δουλειά στα κέντρα κράτησης, ούτε στις φυλακές.»
«Η εντολή Χρυσοχοϊδη, είναι οι ένστολοι να συνομιλούν με τους ανήλικους»
Κάπως έτσι ελπίζουν να αντιμετωπίσουν τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους από την Ελληνική Αστυνομία. Αυτή είναι η εντολή άνωθεν, από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μας λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής. Στις περιπολίες που κάνουν στις πλατείες οι αστυνομικοί, να πιάνουν την κουβέντα με τις παρέες των ανηλίκων…
«Η αστυνομία για να αντιμετωπίσει αυτό που λέγεται παραβατικότητα ανηλίκων μετά από συσκέψεις , κάνει δράσεις με εμφανή αστυνόμευση, με αστυνομικούς σε πλατείες, σε εμπορικά κέντρα, σε άλση που συχνάζουν αστυνομικοί και μάλιστα οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς είναι να μιλάνε με τα παιδιά, να μιλάνε με τους ανηλίκους. Να μιλάνε με τις παρέες, για να μπορούν να δουν προβληματισμούς που έχουν να κάνουν με παραβατικές πράξεις.
-Έχουν γίνει κάποια άλλα βήματα;
Οι εντολές είναι αυτοί που κάνουν εμφανή αστυνόμευση να μιλάνε με τις ομάδες των παιδιών που πάνε εκεί στις πλατείες. Προκειμένου να είναι σε επικοινωνία και αν υπάρχει κάποια παραβατική συμπεριφορά να την εντοπίσουν.»
Η εμφανής αστυνόμευση, σύμφωνα με το κύριο Καλιακμάνη, είναι ένα μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ τους τελευταίους μήνες… Η επικοινωνία όμως είναι κάτι καινούριο με την ελπίδα να μπει «φρένο», στην παραβατικότητα…
- Αυτό που μου λέτε, πόσο καιρό τώρα υλοποιείται ως δράση;
Αυτό με την εμφανή αστυνόμευση, λειτουργεί εδώ και περίπου 5 μήνες. Αυτό που σας λέω με τη δράση και την επικοινωνία των αστυνομικών με τα παιδιά, είναι τον τελευταίο καιρό.
-Τον τελευταίο μήνα ας πούμε;
Επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη.
-Τώρα που ανέλαβε ο κύριος Χρυσοχοΐδης δηλαδή;
Ναι, αλλά για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων αλλά και της εγκληματικότητας γενικά, γιατί από εκεί ξεκινάει το έγκλημα -αυτά τα παιδιά είναι οι αυριανοί εγκληματίες- θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις συνολικά ως πολιτεία. Το υπουργείο Οικογένειας, μαζί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις οικογένειες, στο θεσμό της οικογένειας και στα σχολεία. Ενημέρωση των παιδιών για θέματα ναρκωτικών, για θέματα bullying…»