Παράταση lockdown: Η Αττική «μπλόκαρε» την άρση καραντίνας - Πότε αναμένεται το τρίτο κύμα πανδημίας
Η επιδημιολογική επιβάρυνση της Αττικής σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των ειδικών για την έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας μετά την χαλάρωση των μέτρων στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων οδήγησε στην απόφαση για παράταση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα, έως τις 18 Ιανουαρίου, με μοναδική εξαίρεση το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και δημοτικών από την Δευτέρα (11/1).
Χαρακτηριστικό είναι πως τα λύματα της Αττικής δείχνουν ότι υπάρχει τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στο λεκανοπέδιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την άρση των μέτρων του lockdown. Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Γώγος: Θα αυξηθούν τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα
Δεν είναι τυχαίο ότι ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν «αργά και πολύ προσεκτικά βήματα» προκειμένου να προχωρήσουμε σε άρση του lockdown. Παράλληλα, ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα τουλάχιστον κανένα σχέδιο για να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away στις 18 Ιανουαρίου ή κάτι άλλο στις 25 Ιανουαρίου.
Υποστήριξε μάλιστα ότι αν άνοιγε το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away στις 11 Ιανουαρίου, τότε σύντομα θα βλέπαμε περίπου 2.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Ο κ. Γώγος είπε επίσης πως τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν οι δραστηριότητες (πολιτιστικές, αθλητικές κ.ά), δίνοντας το «σήμα» πως το lockdown θα κρατήσει καιρό ακόμα. Τον προβληματισμό του, πάντως, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα Γυμνάσια εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως αν αυτό συνέβαινε θα είχαμε 2.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα.
Πότε θα έρθει η ώρα του «τρίτου κύματος» στην Ελλάδα
Η χώρα μας δεν έχει πληγεί ακόμη από το το τρίτο κύμα του κορονοϊού. Κιαυτό όχι γιατί λαμβάνονται μόνο περιοριστικά μέτρα – όπως μνημονεύθηκε στην χθεσινή συνέντευξη στο Υπουργείο Υγείας – αλλά γιατί βρίσκεται σε άλλη επιδημιολογική φάση χρονικά κι ακόμη «δεν ήρθε η ώρα» για να συμβεί κάτι τέτοιο. Κάτι που ίσως αρχίσει μετά τις 12-15 Ιανουαρίου, όπως έχουν επισημάνει πολλοί επιστήμονες.
Αυτή η χρονική διαφορά, που ίσως παίξει καταλυτικό ρόλο, αποτυπώνεται με εύγλωττο τρόπο στον συγκριτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα» με τα διαγράμματα της εξέλιξης των μολύνσεων στις ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα άρχισε να πλήττεται με καθυστέρηση δέκα έως είκοσι ημερών, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, από το δεύτερο κύμα κορονοϊού. Κι έτσι έλαβε με αντίστοιχη καθυστέρηση περιοριστικά μέτρα, ενώ η κορύφωση των κρουσμάτων της ήταν την περίοδο 12-20 Νοεμβρίου, όταν στην Ισπανία φερ’ ειπείν αυτό συνέβη στις 28 Οκτωβρίου.
Η χώρα μας άρχισε να βλέπει τα «ευεργετικά» αποτελέσματα της καραντίνας στα μέσα Δεκεμβρίου όταν σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Γαλλία είχαν πέσει στον αντίστοιχο βαθμό τα κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου.
Τα νέα κρούσματα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 144293, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5598 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43583 (30.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
362 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 250 (69.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.954 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 32 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5227 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3087 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή
Στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται σήμερα Σάββατο 9 Ιανουαρίου 298 κρούσματα κορονοϊού από τα συνολικά 800, ενώ 92 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
- Ανατολική Αττική 29
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 32
- Δυτική Αττική 35
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 40
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 78
- Νότιος Τομέας Αθηνών 23
- Νήσοι 11
- Πειραιά 50
Αναλυτικά σε όλη τη χώρα τα κρούσματα εντοπίζονται:
- Αττική 298
- Θεσσαλονίκη 92
- Αιτωλοακαρνανία 8
- Αργολίδα 11
- Αχαΐα 47
- Βοιωτία 11
- Γρεβενά 1
- Δράμα 4
- Έβρος 20
- Εύβοια 11
- Ημαθία 19
- Ηρακλείου 3
- Ιωάννινα 6
- Καβάλα 8
- Κάλυμνος 4
- Καρδίτσα 8
- Κιλκίς 10
- Κοζάνη 17
- Κορίνθια 6
- Λακωνία 3
- Λάρισα 28
- Λασίθι 1
- Λέσβος 14
- Μαγνησία 11
- Μεσσηνία 4
- Νάξος 1
- Ξάνθη 14
- Πέλλα 4
- Πιερία 27
- Ρέθυμνο 4
- Ροδόπη 10
- Ρόδος 1
- Σέρρες 24
- Τρίκαλα 17
- Φθιώτιδα 15
- Φλώρινα 3
- Χαλκιδική 2
- Χανιά 3
- Υπό διερεύνηση 7