Παράταση lockdown: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα μείνουν κλειστά τα μαγαζιά [vids]
Οι φόβοι των λοιμωξιολόγων για τρίτο κύμα πανδημίας οδήγησαν στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου και παράταση του lockdown για μια ακόμη εβδομάδα. Οι ειδικοί θεωρούν πως θα ήταν μεγάλο ρίσκο να δώσουν το πράσινο φως και για το λιανεμπόριο, ακόμη και με τη μορφή του click away, την ώρα που έχουν αποφασίσει το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.
Τις ανησυχίες των ειδικών υποδαυλίζουν η χαλάρωση την περίοδο των εορτών που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, αλλά και το γεγονός ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θεωρούνται οι κατ΄ εξοχήν μήνες όπου παρατηρείται διασπορά των αναπνευστικών λοιμώξεων. Οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι, σε αυτή τη φάση, το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων θα επιβάρυνε σε μεγάλο βαθμό το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς η κινητικότητα - η οποία ούτως ή άλλων είναι αυξημένη από τις Γιορτές και μετά - θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο.
Μετά την απόφαση και την επίσημη ανακοίνωση και του υπουργείου Παιδείας, να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι λοιμωξιολόγοι εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, καθώς ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση. Επομένως, ήταν μονόδρομος η απόφαση να μείνουν κλειστά τα καταστήμα. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα.
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εξέφρασε την αγωνία της για τις επιπτώσεις από τη χαλάρωση των μέτρων, τον συγχρωτισμό και την κινητικότητα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερη κρίσιμη καθώς μεσοβδόμαδα οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, τα οποία και κρίνουν αν θα αρθεί το σκληρό lockdown είτε με την επιστροφή στο σχολείο των μεγαλύτερων μαθητών, είτε με το άνοιγμα του click away, είτε και των δύο.
Σε κάθε περίπτωση η κυρία Παπαευαγγέλου, φανέρωσε την προτίμηση των ειδικών σε περίπτωση που κληθούν να ανοίξουν μόνο ένα κλάδο. «Αναφορικά με το τι έπεται των Δημοτικών, όπως ήδη ανέφερα η Επιτροπή μας έχει σαν πρώτη προτεραιότητα την εκπαίδευση. Και συνεπώς, αυθόρμητα θα μπορούσα να πω ότι το επόμενο είναι η εκπαίδευση η Δευτεροβάθμια ή και η Τριτοβάθμια.
Όμως παρόλο που είμαστε επιστήμονες και στόχος μας είναι να μελετούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα έχοντας στο μυαλό μας βασικά τη Δημόσια Υγεία, κατανοούμε όλα αυτά που έχουν συμβεί γύρω μας τους τελευταίους μήνες. Κατανοούμε την ανάγκη να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες για να βοηθηθεί οικονομικά όλος ο πληθυσμός. Συνεπώς είναι κάτι το οποίο μελετάμε κάθε εβδομάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και θέλουμε παράλληλα και οι δυο δραστηριότητες, τόσο η εκπαιδευτική διαδικασία όσο και η οικονομία της χώρας, στο μέτρο του δυνατού, να αναπτύσσονται συνεχώς. Και σε αυτό ελπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα από την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια με μία εβδομάδα διαφορά, ορίζοντας έτσι την περίοδο από τις 13 έως τις 20 Ιανουαρίου ιδιαίτερη σημαντική για την πορεία του lockdown στη χώρα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα
Όλα δείχνουν πώς οι γιορτές των Χριστουγέννων, άφησαν πάντως πίσω τους μία αύξηση στους νοσηλευόμενους της τάξεως του 20-25%. Οι ειδικοί μάλιστα αναμένουν αύξηση και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής τις επόμενες 7-10 ημέρες.
Παρά το γεγονός πως την μεγαλύτερη πίεση σε ΜΕΘ συνεχίζει να δέχεται η συμπρωτεύουσα, η κατάσταση των κρουσμάτων παραμένει σχετικά καλή. Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% σε λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.
Αυτές είναι οι 5 περιοχές που «βράζουν» από τον κορονοϊό
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους προκαλούν και οι κόκκινες περιοχές της Αττικής. Ο κορονοϊός δεν υποχωρεί με το κέντρο της Αθήνας συμπληρώνει το μεγαλύτερο ιικό φορτίο αλλά υπάρχουν κι άλλες περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Αυτοί είναι σύμφωνα με το Mega ο δήμος Βύρωνα, ο δήμος Δάφνης, το Γαλάτσι, ο Υμηττός, ο δήμος Ζωγράφου, ο δήμος Ηλιούπολης, οι δήμοι Κασαιριανής, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας. Η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Παρασκευής (8/1/2021) είναι καλύτερη με την αστυνομία να παραμένει σε εγρήγορση. Στον αντίποδα, θετικά είναι τα νέα από την συμπρωτεύουσα, αφού τα στοιχεία που έρχονται από το ΑΠΘ, δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου στην πόλη. Αυτό που παραμένουν οι επιστήμονες είναι να δουν πόσο θα επηρεαστούν τα στοιχεία από τις ημέρες Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων.
Η Αττική βρίσκεται για μία ακόμα ημέρα στο «κόκκινο», αφού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 252 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα 78 από τα 252 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο έχουν εστία τον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική (32), στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (27), στη Δυτική Αττική (35), στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (22), στον Νότιο Τομέα Αθηνών (19) και στον Πειραιά (39).
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική», την οποία χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη».
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Στα ύψη παραμένουν τα κρούσματα στην Αττική, καθώς το 1/3 των ημερήσιων κρουσμάτων εντοπίζονται στην Αττική. Το Λεκανοπέδιο μετρά σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 252 κρούσματα κορονοϊού από τα 721 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, ενώ 94 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιφέρεια:
- ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
- ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32
- ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 3
- ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3
- ΑΧΑΪΑΣ 4
- ΒΟΙΩΤΙΑΣ 25
- ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 27
- ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
- ΔΡΑΜΑΣ 2
- ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 35
- ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22
- ΕΒΡΟΥ 14
- ΕΥΒΟΙΑΣ 10
- ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
- ΗΜΑΘΙΑΣ 18
- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3
- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 1
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 94
- ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5
- ΚΑΒΑΛΑΣ 7
- ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 18
- ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2
- ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 78
- ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
- ΚΙΛΚΙΣ 6
- ΚΟΖΑΝΗΣ 20
- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3
- ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
- ΛΑΡΙΣΑΣ 31
- ΛΑΣΙΘΙΟΥ 11
- ΛΕΣΒΟΥ 15
- ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 14
- ΝΗΣΩΝ 5
- ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 19
- ΞΑΝΘΗΣ 13
- ΠΕΙΡΑΙΩΣ 39
- ΠΕΛΛΑΣ 6
- ΠΙΕΡΙΑΣ 8
- ΡΕΘΥΜΝΟΥ 8
- ΡΟΔΟΠΗΣ 11
- ΣΕΡΡΩΝ 23
- ΤΡΙΚΑΛΩΝ 15
- ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 19
- ΦΛΩΡΙΝΑΣ 5
- ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
- ΧΑΝΙΩΝ 7
- ΧΙΟΥ 1
- ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4
721 κρούσματα -386 διασωληνωμένοι -49 νεκροί
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 721 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 143494, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5579 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43251 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
386 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 265 (68.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.950 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 49 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5195 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3072 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.