Παρασκευής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown το φθινόπωρο
O κίνδυνος για σοβαρή νόσηση από τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά μικρός για τους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμα και για την μετάλλαξη Δέλτα, δηλώνει σε συνέντευξή του ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής, τονίζοντας ότι από εμάς θα εξαρτηθεί αν θα κλειστούμε εκ νέου μέσα το φθινόπωρο.
Μπορεί τα κρούσματα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ να έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός, διαπίστωνε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Επίσης η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα διαφέρει ελαφρά από την προηγούμενη μετάλλαξη, ενώ όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή στοιχεία. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κάνει πιο σοβαρή νόσηση, συμπληρώνει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm.
Για το αν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τα ποσοστά αυτών που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ο καθηγητής απαντά ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, «αλλά φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλά. Ωστόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση».
Στην ερώτηση που κρέμεται στα χείλη όλων, για το αν δηλαδή θα κλειστούμε εκ νέου μέσα το Φθινόπωρο, ο κ Παρασκευής λέει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς.
«Από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα, τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, το μέτρο της απομόνωσης. Η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός».
Όσον αφορά την εκτίμηση του για το πώς θα εξελιχθούν τα μπάνια του λαού τον ερχόμενο μήνα, εμφανίζεται επιφυλακτικός, λόγω της έξαρσης που έχει εμφανιστεί, η οποία ελπίζει να μην διαρκέσει για πολύ. Την ίδια στιγμή εκφράζει αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών.
«Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε, υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50».
Για την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα κυρίως στις νεαρές ηλικίες, ο Δ. Παρασκευής σημειώνει ότι αν αυτή συνεχιστεί, τότε θα μιλάμε για τέταρτο κύμα, το οποίο θεωρεί ότι θα χαρακτηρίζεται από πολύ μικρότερο αριθμό νοσηλειών.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
Ερ: Σε ποια φάση βρισκόμαστε. Έχει ξεκινήσει το τέταρτο κύμα ή έρχεται κατά πάνω μας
Απ: Αναμφισβήτητα εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει μία αύξηση. Μία έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζεται κυρίως στις νεαρές ηλικίες και αν αυτή συνεχιστεί, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για τέταρτο κύμα. Η έναρξη της έξαρσης τοποθετείται περίπου πριν από μία εβδομάδα.
Ερ: Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του
Απ: Προς το παρόν τα χαρακτηριστικά της διασποράς αφορούν κυρίως πολύ νεαρές ηλικίες, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτό τον πληθυσμό. Και επίσης εξαιτίας της πολύ υψηλής κινητικότητας και της χαλάρωσης που υπάρχει, λόγω της θερινής περιόδου. Τα χαρακτηριστικά τα οποία αναμένεται να έχει αυτό το κύμα σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, θα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός τους συγκριτικά με ό,τι βιώσαμε στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ευπαθών ομάδων των ατόμων άνω των 60, έχουν εμβολιαστεί. Πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι επιθυμητή, και θα πρέπει τα άτομα άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς ο κίνδυνος λόγω της αυξημένης διασποράς στην κοινότητα έχει αυξηθεί και πάλι.
Ερ: Πόσο κινδυνεύει τελικά ο πλήρως εμβολιασμένος; Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι 64% αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης από την μετάλλαξη Δέλτα. Εδώ έχουμε άλλη ενημέρωση για πολύ μεγαλύτερη προστασία. Επίσης πόσο μπορεί να μας ανησυχεί το γεγονός ότι στο Ισραήλ με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο, η πανδημία σημειώνει αυξητική πορεία ;
Απ: Οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν ελάχιστα για σοβαρή νόσο. Η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο είναι μεγαλύτερη από 90%. Ακόμα και αν η προστασία έναντι της μόλυνσης είναι λίγο χαμηλότερη, αλλά παραμένει πολύ σημαντική, ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση είναι εξαιρετικά μικρός για τους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμα και για το στέλεχος Δέλτα. Και αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια.
Ερ: Άρα τα στοιχεία του Ισραήλ είναι λάθος;
Απ: Αν πάρουμε το παράδειγμα του Ην. Βασιλείου, δεδομένου ότι εκεί τα κρούσματα είναι μεγαλύτερα σε αριθμό, έχουμε μία χώρα στην οποία το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι πάρα πολύ υψηλό. Ο αριθμός των νοσηλειών είναι πολύ χαμηλός στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά τη διάρκεια του 4ου κύματος. Στο Ισραήλ ο αριθμός των κρουσμάτων επίσης έχει αυξηθεί, ακόμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός, τάξης μεγέθους 15 άτομα και παραμένει σταθερός τους τελευταίους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως ένας μικρός αριθμός ατόμων υπέργηρων ή ανοσοκατασταλμένων, ή άλλων ανθρώπων που δεν ανέπτυξαν ικανοποιητική ανοσία, μπορεί να νοσηλεύονται με σοβαρά νοσήματα.
Ερ: Ποια είναι τα κριτήρια για το αν μας προστατεύει το εμβόλιο;
Απ: Το κριτήριο αν το εμβόλιο μας προστατεύει δεν είναι το πόσοι νοσούν, αλλά το πόσοι θα είχαν μολυνθεί παράδειγμα στο 2ο και στο 3ο κύμα, από κάθε ηλικιακή ομάδα, και πόσοι από αυτούς νόσησαν. Και αυτά τα ποσοστά τα συγκρίνουμε τώρα που ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει εμβολιαστεί. Στα άτομα άνω των 75 αν συγκρίνουμε το τι συμβαίνει τώρα, σε σχέση με το τι συνέβαινε στο τρίτο κύμα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί, είναι ένα προς εφτά. Αυτό είναι το κριτήριο: Το τι έχει συμβεί πριν τον εμβολιασμό.
Τι ποσοστό των ανθρώπων ανά ηλικιακή ομάδα είχαν μολυνθεί και νοσήσει, και τι συμβαίνει τώρα. Αν στο Ισραήλ δεν υπήρχε εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα ευπαθή άτομα που θα νοσηλεύονταν θα ήταν εκατοντάδες, ενώ αυτή τη στιγμή είναι ενδεχομένως μονοψήφιος ή διψήφιος αυτός ο αριθμός. Αυτοί οι οποίοι έχουν πρόβλημα και νοσηλεύονται σοβαρά, είναι ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό ανθρώπων στους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί ικανοποιητική ανοσία. Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Η ανοσία και η προστασία μπορεί να είναι στο 95% αλλά δεν είναι 100%.
Ερ: Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε το ποσοστό αυτών που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα ή είναι ακόμη νωρίς;
Απ: Αυτό που γνωρίζουμε από τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας είναι ότι υπάρχει εκτενής διασπορά στην περιοχή της Κρήτης, και σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Τα ποσοστά ακόμα είναι νωρίς να εκτιμήσουμε, αλλά φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλά. Μάλλον παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Ερ: Θα κλειστούμε πάλι μέσα το Φθινόπωρο;
Αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. Από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα. Να τηρούμε σωστά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, να τηρούμε το μέτρο της απομόνωσης, της φυσικής απόστασης. Αλλά επειδή αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μετά από ενάμιση χρόνο και συνεχή περιοριστικά μέτρα, έχουμε όλοι μας κουραστεί, η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός.
Ερ: Η συμπτωματολογία της Δέλτα διαφέρει με την προηγούμενη μεταλλαγή;
Απ: Ναι διαφέρει ελαφρά. Το στέλεχος Δέλτα έχει ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα, παρόμοια με την κλασική γρίπη με καταρροή και πονοκέφαλο. Σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή στοιχεία. Δεν φαίνεται μέχρι τώρα να κάνει πιο σοβαρή νόσηση, αλλά αναμένουμε όλοι να έχουμε πληρέστερη εικόνα στο προσεχές μέλλον, για να καταλήξουμε σε ό,τι αφορά την λοιμογόνο δράση αυτού του στελέχους.
Ερ: Άρα δεν γνωρίζετε ακόμη κατά πόσον επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τους πνεύμονες από την προηγούμενη μετάλλαξη.
Απ. Ακριβώς.
Ερ: Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι; Τα μπάνια του λαού;
Απ: Είμαι επιφυλακτικός, δεδομένου ότι έχει εμφανιστεί αυτή η έξαρση, η οποία ελπίζουμε να μην διαρκέσει για πολύ. Για τον Αύγουστο είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα έχουμε αύξηση νοσηλειών. Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε: Υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50.