«Παραλύει» η Ελλάδα την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
«Λουκέτο» από την 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε μεταφορές, σχολεία, πλοία, πτήσεις, λαϊκές αγορές. Διεκδικούν μισθούς, στέγαση, 13ο-14ο μισθό.

Η Ελλάδα «παραλύει» την Τετάρτη (9/4) λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή πλήθους εργατικών ενώσεων και σωματείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα, καθώς συμμετέχουν εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι λαϊκές αγορές. Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η στεγαστική κρίση, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, οι πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που έχει πλήξει τα νοικοκυριά, καθώς και λύσεις για τη στεγαστική κρίση. Παράλληλα, διεκδικούν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, την αύξηση των αποδοχών για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, καθώς και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, σωματεία όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) τονίζουν την ανάγκη στήριξης του θεσμού των λαϊκών αγορών, που παρέχουν ποιοτικά προϊόντα σε προσιτές τιμές, ενώ οι ναυτεργάτες επισημαίνουν την εκκρεμότητα των αιτημάτων τους, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας.
Ποιοι Απεργούν και πώς επηρεάζεται η καθημερινότητα
Η απεργία αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις, τις αγορές και τις καθημερινές υπηρεσίες. Οι πολίτες καλούνται να προγραμματίσουν τις μετακινήσεις τους, να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές εταιρείες για τα δρομολόγιά τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, όπως τα Προπύλαια και η Πλατεία Συντάγματος. Κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», με εντολή της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων.
Λόγω των συγκεντρώσεων για την γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και των πορειών που θα ακολουθήσουν, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστοί και θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις εξελίξεις των συγκεντρώσεων.
Το κεντρικό Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (9/4) στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου 2025 στο Σύνταγμα (Υπουργείο Οικονομικών). Περαιτέρω επειδή μέχρι τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης 9 Απριλίου 2025 ΔΕΝ ΘΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΜΜ αναμένεται να υπάρχει έντονα αυξημένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων και χάος στους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Με αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας και στη συχνότητα των δρομολογίων και προς διευκόλυνση όσων θέλουν να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις, τα μέσα μεταφοράς θα συμμετάσχουν στην απεργία, με διαφορετικές μορφές κινητοποίησης. Το Μετρό, ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το τραμ θα λειτουργούν από 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολύνουν τη μεταφορά των απεργών στη συγκέντρωση που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα λειτουργήσουν από τις 9:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ., ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των διαδηλωτών προς τα σημεία συγκέντρωσης.
Κανονικά αναμένεται να κινούνται όλη τη μέρα τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Πλοία
Δεμένα θα παραμείνουν την Τετάρτη τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην απεργία, με αποτέλεσμα όλα τα πλοία – επιβατηγά, φορτηγά και τουριστικά – να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τις 00:01 έως τις 24:00 (ξημερώματα Πέμπτης).
Χωρίς πτήσεις λόγω απεργίας των ελεγκτών
Καθηλωμένα στα αεροδρόμια θα μείνουν και τα αεροπλάνα, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, από τις 00:01 έως και 23:59 της Τετάρτης (9/4), με αποτέλεσμα να αναμένεται «έμφραγμα» στις πτήσεις. Θα εξυπηρετηθούν μόνο πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών, πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών ή πρωθυπουργούς, καθώς και πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για επιχειρησιακές αποστολές. Η Aegean και η Olympic Air έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι επιβάτες μπορούν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους χωρίς κόστος ή να λάβουν credit voucher για μελλοντική χρήση.
Σε απεργία κατέρχονται οι υγειονομικοί
Σε απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας θα συμμετάσχουν οι υγειονομικοί, την Τετάρτη 9 Απριλίου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Κλειστά και τα σχολεία
Εκτός από τις μεταφορές παράλυση αναμένεται και στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά, καθώς οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συμμετέχουν στην απεργία, με αποτέλεσμα τα δημόσια σχολεία να παραμείνουν κλειστά.
Απεργούν και οι πάγκοι των λαϊκών αγορών
Στις κινητοποιήσεις για την ακρίβεια και τις μισθολογικές αυξήσεις θα συμμετάσχουν ακόμα και οι έμποροι και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΠΟΣΠΛΑ, την Τετάρτη (9/4) δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές. Παραγωγοί και έμποροι ζητούν, μεταξύ άλλων, τη δραστική μείωση των διόδιων για τη μεταφορά προϊόντων και την κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στα POS για πωλήσεις κάτω των 10 ευρώ.
Χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων και λουκέτο σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
«Φρένο» στην απόρριψη οικιακών σκουπιδιών πρέπει να βάλουν οι κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τα σκουπίδια θα παραμείνουν στους κάδους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, καλώντας τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν μαζικά. Αυτό σημαίνει ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα ανασταλεί, ενώ θα επηρεαστούν και άλλες δημοτικές υπηρεσίες, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Ταξί και εργαζόμενοι στον τουρισμό
Στην απεργία συμμετέχουν επίσης εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), καθώς και ταξί (προαιρετικά), όπως αναφέρουν αναρτήσεις στο X. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι απεργούν την Τρίτη 8 Απριλίου, μία ημέρα πριν την πανελλαδική κινητοποίηση.