Παρακολουθήσεις: Γιατί δεν συνδέονται ΕΥΠ με Predator - Αυτό είναι το σκεπτικό του Αρείου Πάγου
Γιατί δεν συνδέονται το κακόβουλο λογισμικό Predator με την ΕΥΠ, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα, Αχιλλέα Ζήση.
Στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, για τις παρακολουθήσεις, το λογισμικό Predator, επιχειρήθηκε να εγκατασταθεί σε 116 αριθμούς τηλεφώνου που αντιστοιχούν σε 87 συνδρομητές, ενώ την ποινική ευθύνη για αυτό έχουν 4 ιδιοκτήτες Εταιρειών, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Στους τέσσερις αυτούς νόμιμους εκπροσώπους αποδίδονται κατά περίπτωση αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα όπως η παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών, η παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα αλλά και η παραβίαση του κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα (286 σελίδων) ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, δεν βρίσκει καμία σύνδεση με τάση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τις παρακολουθήσεις. Ο εισαγγελικός λειτουργός παράλληλα αναγνωρίζει, την ύπαρξη και δράση εκτεταμένου δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων διαφόρων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.
Πότε το Predator πέτυχε τον στόχο του
Ο εισαγγελέας μάλιστα τονίζει πως σε δύο περιπτώσεις, πέτυχαν τον στόχο τους, αυτές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμις Σίφορντ, οι οποίοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν. Για τους υπόλοιπους επισημαίνεται πως υπήρξαν θύματα απόπειρας παρακολούθησης καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά links. Όμως, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά πληροφορίες από συνηγόρους θυμάτων, οι οποίοι ισχυρίζονται πως έκαναν κλικ στο σχετικό link και υπέστησαν παρακολούθηση μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, που έχει κάνει σχετική καταγγελία.
Ο ανώτατος εισαγγελέας κάνει αναφορά και στους 28 στόχους παρακολουθήσεων, λέγοντας πως το ποσοστό, 24% επί του συνόλου των διαπιστωμένων θυμάτων (116), δεν τον οδηγεί, σε εξαγωγή συμπεράσματος ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ - Predator.
Κάνει μάλιστα αναγωγή το σύνολο των 15 χιλιάδων διατάξεων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκαν από το 2020 έως το 2023, ρίχνοντας το ποσοστό αυτό στο 1%. Αποσυνδέοντας έτσι την ΕΥΠ από τις παράνομες παρακολουθήσεις. Παράλληλα, δεν αποδίδει ευθύνες και σε πρόσωπα που είχαν μηνυθεί για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο τότε γενικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά ούτε και η τότε εισαγγελέας αρμόδια για θέμα ΕΥΠ κ. Βασιλική Βλάχου.