Παρακολούθηση κινητών: Θύελλα αντιδράσεων στη Βαυαρία
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βαυαρία, η πρόταση του προέδρου της Βαυαρικής Δημοτικής Ένωσης, Uwe Brandl, να παρακολουθείται, εν μέσω πανδημίας, με τα προφίλ κίνησης από τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων, η συμμόρφωση των πολιτών με τον «κανόνα των 15 χιλιομέτρων».
Ο κανόνας αυτός, που επιτρέπει σε κάθε κάτοικο να κινείται σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το σπίτι του, εφαρμόζεται εδώ και κάποιες μέρες, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν έχει αποδώσει ιδιαίτερα. Εφαρμόζεται όταν τα κρούσματα ανεβαίνουν πάνω από 199 ανά 100.000 κατοίκους.
Ο πολιτικός της CSU από το Abensberg στην περιοχή Kelheim, σε συνέντευξή του στο «Radio Welt», ζήτησε να παρακολουθείται ο κανόνας των 15 χιλιομέτρων για hotspot μέσω αξιολόγησης των δεδομένων κινητών τηλεφώνων. «Σήμερα θα μπορούσαμε να διαβάσουμε τα προφίλ κίνησης από κινητά τηλέφωνα και με αυτόν τον τρόπο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πού βρίσκονται οι άνθρωποι. Απλώς πρέπει να αποφασίσουμε τώρα τι είναι πιο σημαντικό, προστασία της υγείας ή προστασία δεδομένων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βαυαρικής Δημοτικής Ένωσης. Ο Uwe Brandl υπερασπίστηκε τη θέση αυτή, λέγοντας ότι γνωρίζει πως απαιτείται συνταγματική διαδικασία για την εφαρμογή της παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.
Επειδή όμως το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας και η αστυνομία έχουν εξαντληθεί, πρέπει να επιτραπεί σε μια δημοκρατία να συζητήσει τέτοιες προτάσεις.
Τοπική κυβέρνηση: Όχι στην παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βαυαρίας απορρίπτει την πρόταση του Brandl. «Η συμμόρφωση με τη νέα ακτίνα 15 χιλιομέτρων δεν θα παρακολουθείται χρησιμοποιώντας δεδομένα κινητού τηλεφώνου», ανέφερε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι υπήρχαν τεράστιες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Τα προφίλ κίνησης από δεδομένα κινητού τηλεφώνου είναι επίσης ακατάλληλα, επειδή υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί λόγοι που επιτρέπουν στους πολίτες να εγκαταλείψουν την ακτίνα των 15 χιλιομέτρων.
Μέθοδοι αστυνομικού κράτους
Η αντιπολίτευση απορρίπτει ομόφωνα την πρόταση του Brandl. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στο κρατικό κοινοβούλιο, Μάρτιν Χάγκεν, δήλωσε πως Γερμανία δεν θα πρέπει να γίνει ένα κράτος παρακολούθησης. Αυτό θα σήμαινε «κατασκοπεία» των δεδομένων κίνησης των πολιτών. Η αρχηγός της Πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας Katharina Schulze μίλησε για μια «υπερβολική και απολύτως παράλογη πρόταση για πλήρη παρακολούθηση».
Η βουλευτής του SPD στο κρατικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας, Margit Wild, ανησυχεί επίσης. Περιγράφει την ιδέα του Brandl ως «μεθόδους ενός αστυνομικού κράτους». Οι πολιτικοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επεμβαίνουν τόσο στην ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων. Ο βουλευτής της AfD Gerd Mannes ανακοίνωσε: «Καταδικάζουμε αυτήν την τάση σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος να σκεφτόμαστε μεθόδους παρακολούθησης που είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε ολοκληρωτικά κράτη». Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός υπεύθυνος προστασίας δεδομένων Ulrich Kelber απορρίπτει κατηγορηματικά την παρακολούθηση βάσει των δεδομένων κινητού τηλεφώνου.
«Η πρόταση του Brandl να δημιουργήσει προφίλ κίνησης για να μπορεί ίσως να πιάσει μερικούς που δεν τηρούν τις οδηγίες είναι εντελώς δυσανάλογη», δήλωσε ο πολιτικός του SPD. Εκτός από αυτό, οι προετοιμασίες για αυτό θα χρειαστούν εβδομάδες, σύμφωνα με τον Kelber. Ο Kelber δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο τώρα να επικεντρωθούμε σε μέτρα που είναι αποτελεσματικά παρά να κάνουμε τέτοιες φανταστικές σκέψεις. Πολλοί αναγνώστες του BR24 εξοργίστηκαν με την πρόταση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Και στο BR24, η πρόταση οδήγησε σε μια αμφιλεγόμενη συζήτηση μεταξύ των αναγνωστών. Αρκετοί χρήστες εξέφρασαν τη φρίκη τους για την πρόταση του Brandl.
Πολλοί φοβούνται πως είναι σε πλήρη εξέλιξη το «κράτος επιτήρησης». Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί, που τονίζουν ότι ένας πολιτικός με τη νοοτροπία και τις ιδέες του Uwe Brandl δεν έχει θέση σε δημόσιο αξίωμα σε ένα συνταγματικό κράτος όπως η Γερμανία. Πολλοί χρήστες δηλώνουν επίσης σοκαρισμένοι από την πρόταση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Αναρωτιούνται σε αυτό το πλαίσιο αν οι φυσιολογικοί άνθρωποι πρέπει να παρακολουθούνται όπως μόνο οι εγκληματίες. Επιπλέον προσθέτουν πως όποιος θέλει να διαβάσει δεδομένα κινητού τηλεφώνου, χρειάζεται επαρκείς λόγους για ένα ποινικό αδίκημα εκ των προτέρων, και αυτό ζητείται κανονικά από τον εισαγγελέα, και όχι την αστυνομία που ελέγχει αυτοκίνητα στο δρόμο.