Παραιτήθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας για το σκάνδαλο κακοποίησης ανηλίκων
Ο Τζάστιν Γουέλμπι κατηγορήθηκε ότι γνώρισε και συγκάλυψε το σκάνδαλο σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων αγοριών.
Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι μετά από την πίεση και τις κατηγορίες ότι η κατά συρροή κακοποίηση παιδιών είχε «καλυφθεί» για δεκαετίες από την Αγγλικανική εκκλησία.
Ο κ. Γουέλμπι ζήτησε συγγνώμη αφού το ανεξάρτητο Makin Review κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δικηγόρος Smyth, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο πιο παραγωγικός καταχραστής που σχετίζεται με την εκκλησία, θα μπορούσε να είχε οδηγηθεί στη δικαιοσύνη εάν ο αρχιεπίσκοπος ειδοποιούσε επίσημα τις αρχές το 2013.
Προσπάθησε να κρατήσει τον ρόλο του, αλλά τις τελευταίες ημέρες αντιμετώπισε αυξανόμενη πίεση από εσωτερικά και εξωτερικά από την Εκκλησία της Αγγλίας.
Σε δήλωση που εκδόθηκε από το Lambeth Palace είπε: «Η επιθεώρηση Makin έχει αποκαλύψει τη μακροχρόνια συνωμοσία της σιωπής σχετικά με τις αποτρόπαιες καταχρήσεις του Τζιν Σμιτ.
«Όταν ενημερώθηκα το 2013 και μου είπαν ότι είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία, πίστεψα λανθασμένα ότι θα ακολουθούσε η κατάλληλη απόφαση. Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να αναλάβω προσωπική και θεσμική ευθύνη για τη μακρά και τραυματική περίοδο μεταξύ 2013 και 2024. Ελπίζω αυτή η απόφαση να κάνει σαφές πόσο σοβαρά κατανοεί η Εκκλησία της Αγγλίας την ανάγκη για αλλαγή και τη βαθιά δέσμευσή μας για τη δημιουργία μιας ασφαλέστερης εκκλησίας. Καθώς αποχωρώ, το κάνω με θλίψη για όλα τα θύματα και τους επιζώντες κακοποίησης. Οι τελευταίες μέρες ανανέωσαν τη μακροχρόνια αίσθηση και το βαθύ αίσθημα ντροπής μου για τις ιστορικές αποτυχίες προστασίας της Εκκλησίας της Αγγλίας», αναφέρει στη δήλωσή του.
Το χρονικό του σκανδάλου
Μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των μέσων της δεκαετίας του 2010, ο Τζον Σμιτ, ένας δικηγόρος που ήταν πρόεδρος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που διοργάνωνε με την Εκκλησία της Αγγλίας κατασκηνώσεις και διακοπές, κατηγορήθηκε για κακοποίηση 130 αγοριών και νεαρών ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια στην Αφρική, ιδίως στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, όπου είχε εγκατασταθεί.
Αν και η ηγεσία της Εκκλησίας ενημερώθηκε επίσημα για αυτά τα γεγονότα το 2013, θρησκευτικοί ηγέτες είχαν γνώση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά τα κράτησαν κρυφά ως μέρος μιας «εκστρατείας συγκάλυψης», κατέληξε μια έρευνα που είχε αναθέσει η Εκκλησία, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη.
Ο Τζον Σμιτ «είναι αναμφισβήτητα ο χειρότερος κατά συρροή δράστης που σχετίζεται με την Εκκλησία της Αγγλίας», αναφέρει αυτή η έκθεση, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς γεγονότα με τα «βίαια και φρικτά» σωματικά, σεξουαλικά και ψυχολογικά βάσανα που προκάλεσε στα θύματά του.
Για παράδειγμα, ο Σμιτ έφερνε νεαρά αγόρια στο σπίτι του στη νότια Αγγλία, όπου τα χτυπούσε με βέργα, ορισμένες φορές μέχρι να αιμορραγήσουν, επικαλούμενος θεολογικές αιτιολογήσεις.
Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι «θα μπορούσε και έπρεπε» να αναφέρει την κακοποιητική δράση του δικηγόρου στην αστυνομία από το 2013, όταν έγινε προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Ο Σμιτ πέθανε το 2018 στη Νότια Αφρική σε ηλικία 75 ετών χωρίς να δικαστεί. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη βίαιη κακοποίηση τουλάχιστον 115 παιδιών και νεαρών ανδρών στην Αγγλία, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της βίας.
«Δεν είχε ιδέα», λέει ο Ουέλμπι
Η υπόθεση ήρθε τελικά στο φως της δημοσιότητας μετά τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ από το Channel 4 το 2017.
Ο Ουέλμπι διαβεβαίωσε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ότι «δεν είχε ιδέα ή υποψία» πριν από το 2013, αλλά αναγνώρισε ότι «προσωπικά δεν διασφάλισε» μετά από αυτή την ημερομηνία «αυτή η φρικτή τραγωδία να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας».
«Λυπάμαι πολύ που σε μέρη όπου αυτοί οι νεαροί άνδρες και τα αγόρια θα έπρεπε να ένιωθαν ασφαλείς και όπου θα έπρεπε να είχαν βιώσει την αγάπη του Θεού, υπέστησαν σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και πνευματική κακοποίηση», είπε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα.