Παπαζάχος για σεισμό στην Εύβοια: Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος
Δεν καθησυχάζουν οι επιστήμονες τις ανησυχίες των κατοίκων της Νότιας Εύβοιας που αναρωτιούνται αν ο χθεσινός σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός στην περιοχή.
Και μπορεί κάποιοι σεισμολόγοι -όπως ο Άκης Τσελέντης - να θεωρούν ότι η χθεσινή δόνηση μάλλον ήταν η κύρια ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν θέτοντας τους πολίτες σε επιφυλακή.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχου πως «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια ήταν ο κύριος».
«Ένας σεισμός της τάξης του 5,5 – 6 μπορεί να γίνει πρακτικά οπουδήποτε στον ελλαδικό χώρο. Οι χαμηλές σεισμικότητας περιοχές δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν σεισμούς» διευκρίνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ο χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός. Πιθανότατα κατά 70%, μπορεί να είναι ο κύριος, αλλά τι σημασία έχει αυτό για τους κατοίκους; Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μπορεί να έχουμε έναν 4,5 ένα 4,8… Το μήνυμα είναι ότι η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, είτε έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είτε όχι και κτίρια με σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να κατοικηθούν» ξεκαθάρισε.
Όπως επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος, οι κάτοικοι, πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούν για το χειρότερο, δηλαδή ότι η ακολουθία θα είναι κατ’ ελάχιστον εκτεταμένη σε χρόνο, άρα όχι συναθροίσεις, και τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, γιατί και με μικρό σεισμό υπάρχει κίνδυνος πανικού και τραυματισμών.
«Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στην σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσει την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας» είπε ο καθηγητής αφήνοντας αιχμές για τις κόντρες των επιστημόνων.
«Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως ακόμα δεν γνωρίζουν αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός."Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός", επεσήμανε ο γνωστός σεισμολόγος, προσθέτοντας ότι "όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων".
Εξήγησε δε ότι το γεγονός πως η περιοχή δεν έχει σεισμικό ιστορικό, δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε και μεγάλο σεισμό.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε σε ΜΜΕ ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος. Πρόσθεσε δε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να «δώσει» έως και 6 Ρίχτερ.
Και κατέληξε: «Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι η περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός ήταν μια από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας ωστόσο αποδείχθηκε ότι η εκτίμησή μας ήταν λανθασμένη αφού εντέλει βρέθηκε ότι εκεί υπάρχει ένα ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμούς αυτών των μεγεθών».
Στο πόδι οι κάτοικοι στους Ζάρακες
Οι κάτοικοι στο χωριό Ζάρακες, μιλώντας στο evima.gr, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την έντονη σεισμική δραστηριότητα, και από έναν ενδεχόμενο, ακόμα πιο δυνατό σεισμό.
Στο χωριό Ζάρακες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα, καθώς δημιουργήθηκαν ρωγμές τόσο σε δημόσια κτίρια, όπως το νηπιαγωγείο της περιοχής, όσο και σε κατοικίες.
Έντεκα μηχανικοί της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών μεταβαίνουν στις περιοχές της νότιας Εύβοιας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις. Θα πραγματοποιήσουν μαζί με τοπικά συνεργεία, ελέγχους σε κτίρια, έπειτα και από ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια των σπιτιών τους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Για ζημιές στο κτίριου του Νηπιαγωγείου στο χωριό Ζάρακες, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Εύβοια, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ζαράκων, Σαραντάρη Ευδοκία.
Όπως εξήγησε, μετά από τους δύο δυνατούς σεισμούς, βάθυνε κάποιο ρήγμα που προϋπήρχε στο κτίριο ενώ νέα ρήγματα που δεν υπήρχαν, εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί.
https://www.youtube.com/watch?v=Htoqqma7-Gc