Παπανδρέου: Ας μετατρέψουμε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο από σύμβολο έντασης σε πρότυπο συνεργασίας
Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεταρρύθμισης των παγκόσμιων θεσμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά όργανα.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη 15η Επετειακή Συνόδο του Global Relations Forum (GRF).
Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην επείγουσα ανάγκη για διεθνή και περιφερειακή συνεργασία, την επίλυση συγκρούσεων και την ανάγκη θετικής προοπτικής για το μέλλον.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων εξέχοντες διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί και παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θυμίζοντας τη στενή συνεργασία του με τον αείμνηστο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Τόνισε μάλιστα, τη δύναμη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών, αναφέροντας:
«Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών μας, η δουλειά που έχουμε κάνει, ο χρόνος που έχουμε αφιερώσει στον διάλογο, έχουν σφυρηλατήσει έναν δεσμό εμπιστοσύνης. Μεταξύ πολλών μας. Αυτήν τη φιλία, αυτήν την εμπιστοσύνη, πρέπει να συνεχίσουμε να την τιμούμε, να τη διαφυλάσσουμε και να την καλλιεργούμε.»
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι, η έννοια της προόδου δεν είναι πια αυτονόητη, δεν είναι αυτόματη, αλλά αφορά στις επιλογές μας και απαιτεί ενεργή, πολυμερή συνεργασία, ειδικά σε μια εποχή γεωπολιτικών εντάσεων και πόλωσης:
«Οι κοινές προκλήσεις μας απαιτούν συλλογική δράση, κανένα έθνος δεν μπορεί να πετύχει μόνο του. Πρέπει να μεταβούμε από την πολυπολικότητα, που συχνά προκαλεί ανταγωνισμό και συγκρούσεις, στην πολυμερή συνεργασία, όπου η σύμπραξη δυνάμεων υπερισχύει. Και αυτό απαιτεί την διαμόρφωση κοινών κανόνων, αξιών και εμπιστοσύνης»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεταρρύθμισης των παγκόσμιων θεσμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά όργανα, ώστε να εκπροσωπούν καλύτερα τις υποεκπροσωπούμενες περιοχές και να ενισχύσουν τις φωνές των αναπτυσσόμενων εθνών. Ζήτησε επίσης, μια πιο συμπεριληπτική παγκόσμια οικονομία, αξιοποίηση της τεχνολογίας για το κοινό καλό και της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Τόνισε την ανάγκη ανανέωσης της δέσμευσης για ειρήνη και βιωσιμότητα.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας το όραμά του για ενισχυμένη διμερή συνεργασία: «Ας μετατρέψουμε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από σύμβολο έντασης σε πρότυπο συνεργασίας, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα μέσω διαλόγου, αμοιβαίου σεβασμού και βάσει του διεθνούς δικαίου.»
Ο πρώην Πρωθυπουργός, παρουσίασε επίσης ένα συνολικό πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας, έναν οδικό χάρτη για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στο σημερινό ταραχώδες γεωπολιτικό σκηνικό, αναφερόμενος σε καίριους τομείς όπως η ενέργεια, η κλιματική δράση, η οικονομική συνεργασία και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, τόνισε την κοινή προοπτική για πράσινη μετάβαση και συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να μετασχηματίσει το μέλλον της περιοχής.
Κλείνοντας με ένα αισιόδοξο μήνυμα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, κάλεσε ηγέτες και πολίτες να υιοθετήσουν ένα πνεύμα νέου πατριωτισμού που αναδεικνύει ότι καλύτερο έχουν να προσφέρουν οι λαοί σε αντίθεση με τον υπερεθνικισμού και μισαλλοδοξία. Πνεύμα συνεργασίας αντί του φόβου μπροστά στις παγκόσμιες κρίσεις:
«Η κοινή μας ιστορία και οι αμοιβαίες προκλήσεις δεν είναι βάρη, αλλά ευκαιρίες για να προοδεύσουμε μαζί και να δώσουμε το παράδειγμα σε έναν κόσμο που χρειάζεται απεγνωσμένα ενότητα και σταθερότητα."