Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: Είδαμε στο παρελθόν να διεγείρει ρήγματα του βόρειου Αιγαίου
Η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, επισημαίνει ο γνωστός σεισμολόγος και απαντά στο αν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο η σημερινή, ισχυρή δόνηση.
«Προς το παρόν δεν μας απειλεί» επισήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (23/4), για τον μεγάλο σεισμό (6,2 Ρίχτερ) που έγινε στην Τουρκία.
«Είναι κρίσιμο το ερώτημα, όχι μόνο επιστημονικά, αλλά και επιχειρησιακά, κοινωνικά», απάντησε ο γνωστός σεισμός για το αν η δόνηση στη γειτονική χώρα επηρεάζει και την Ελλάδα. Και συνέχισε: «Προς το παρόν θα έλεγα ότι δεν μας απειλεί. Και το λέω αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι για να υπάρξει αυτή η δυναμική διέγερση που είχαμε δει το 1999, μετά τον μεγάλο σεισμό, 21 μέρες μετά είχαμε τον σεισμό της Πάρνηθας. Για να λειτουργήσει χρειάζεται μεγαλύτερα μεγέθη. Ο σεισμός λοιπόν αυτός δεν είχε ικανό μέγεθος».
Από την άλλη μεριά, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «γνωρίζουμε ότι το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και ενεργοποίησε τον σημερινό σεισμό, συνεχίζεται και διακλαδίζεται στο βόρειο Αιγαίο. Ενδεχομένως λοιπόν αυτή η μετακίνηση σε μέσοπρόθεσμο θα έλεγα, ορίζοντα να διεγείρει τα ρήγματα του βόρειου Αιγαίου και το έχουμε δει αυτό επίσης και στο παρελθόν. Κατά συνέπεια δεν έχουμε μία απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να συμβεί. Είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο και γι' αυτό πάντοτε το λέμε, είτε ισχύει το ένα είτε ισχύει το άλλο, χρειάζονται μέτρα πρόληψης, μέτρα προετοιμασίας».
Σε ερώτηση για την παραφιλολογία που υπήρχε τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια για έναν αναμενόμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως το 1999 με μέγεθος 7,5. Τρομερός σεισμός, πολύνεκρος, τεράστια καταστροφή. Κατά συνέπεια, σε ορίζοντα ετών και πάλι αναμένεται, και αυτό θα πρέπει να θεωρείτε μαθηματικώς βέβαιο, παρόμοιος σεισμός. Άρα ο σημερινός δεν είναι αυτός ο πολύ μεγάλος σεισμός που όλοι οι σεισμολόγοι, σε όλο τον κόσμο θα έλεγα, όχι μόνο στην Τουρκία, συμφωνούν ότι κάποια στιγμή θα έρθει. Είναι, αν θέλετε, μια μικρότερης σημασίας σεισμική δόνηση, το είδαμε και από τις πολύ σχετικά μικρές επιπτώσεις».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μεγάλο μέρος πολιτών έχει μεταφερθεί σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και την παλαιότητα των κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε: «Ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η αντισεισμικότητα – να το πούμε απλά – η σεισμική αντοχή των κτιρίων. Από την άλλη μεριά, απ’ ότι είδαμε υπήρξε και μεγάλος φόβος στον πληθυσμό. Είδαμε ανθρώπους να πηδάνε από τα παράθυρα, που σημαίνει ότι λείπει σε σημαντικό βαθμό η αντισεισμική παιδεία, η παιδεία ορθής αντισεισμικής συμπεριφοράς».