Παπαδημητρίου: Η περιουσία του Ιδρύματος Ωνάση, η διαθήκη της Χριστίνας και η κόντρα με τον Ρουσέλ
Ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε πως η Αθηνά Ωνάση παραμένει σεβαστή ως εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση, ωστόσο ουδέποτε θέλησε να έχει σχέση η ίδια με το Ίδρυμα Ωνάση.

Καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο οποίος μίλησε για τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι η περιουσία του έχει δωδεκαπλασιαστεί.
«Η περιουσία του Ιδρύματος Ωνάση αυτή τη στιγμή είναι 12 φορές το αρχικό ποσό που μας παραχωρήθηκε, ενώ έχουμε ήδη διαθέσει ένα ποσό τετραπλάσιο από το αρχικό κεφάλαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, τόνισε την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η διαχείριση αυτής της περιουσίας: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συνδιαχείριση της περιουσίας του Ιδρύματος. Για να μπορέσει το Ίδρυμα Ωνάση να προσφέρει, πρέπει πρώτα να παράγει έσοδα μέσα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες», εξήγησε.
Αναφερόμενος στον τρόπο διάθεσης των κερδών, διευκρίνισε: «Ο κανόνας είναι ότι το 40% των κερδών διατίθεται σε κοινωφελείς σκοπούς. Για παράδειγμα, αν μια χρονιά έχουμε έσοδα 100€, τα 40€ θα διοχετευθούν σε δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα».
Μιλώντας για τη ναυτιλιακή δραστηριότητα του Ιδρύματος, επεσήμανε το κύρος και τη σταθερότητα της εταιρείας στον διεθνή χώρο: «Διαθέτουμε μια ναυτιλιακή επιχείρηση υψηλού κύρους». Κλείνοντας, έκανε μια σημαντική αποκάλυψη: «Η ναυτιλιακή μας εταιρεία, αυτή τη στιγμή, διαθέτει περισσότερα πλοία από όσα μας άφησε ο Ωνάσης», σημείωσε, τονίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη της επιχείρησης.
Η Χριστίνα με τη διαθήκη του Ωνάση έχανε τη μισή περιουσία και τον έλεγχο
Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, η οποία συντάχθηκε μετά τον θάνατο του γιου του, Αλέξανδρου, αλλά και στις διαφωνίες που προέκυψαν αργότερα με τη Χριστίνα Ωνάση σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας της.
Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε πως ο λόγος που το Ίδρυμα ονομάζεται «Αλέξανδρος Ωνάσης» και όχι «Αριστοτέλης Ωνάσης» ήταν μια συνειδητή επιλογή του εφοπλιστή: «Γι’ αυτό και λεγόμαστε Ίδρυμα Αλέξανδρος και όχι Αριστοτέλης Ωνάσης. Δηλαδή, ο Ωνάσης έκανε εκεί μια υπέρβαση.
Στα 73 του, όταν έγραψε τη διαθήκη, μόλις είχε πεθάνει ο Αλέξανδρος. Και έκανε μια τεράστια υπέρβαση. Έβγαλε τον εαυτό του έξω από το πλαίσιο και έβαλε τον γιο του. Και είπε: “Εσείς στο Ίδρυμα Ωνάση, θα είστε στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, παίρνετε το DNA του γιου μου”.
Μάλιστα, ο Ωνάσης προνόησε και για τα προβλήματα που υπήρχαν τότε με τη Χριστίνα. Κατά κάποιον τρόπο, είχε προβλέψει και το θέμα της περιουσίας της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαθήκης σε σχέση με τη Χριστίνα Ωνάση και τις αντιδράσεις της: «Να ξεχωρίσουμε την υπόθεση Ρουσέλ από τη Χριστίνα. Η αλήθεια είναι ότι, όταν πέθανε ο Ωνάσης, η Χριστίνα είχε στα χέρια της τη διαθήκη του πατέρα της – το ένα και μοναδικό πρωτότυπο. Ο πατέρας μου είχε μια φωτοτυπία της, την οποία είχε κι ένας άλλος φίλος τότε.
Στην ουσία, η Χριστίνα ‘έχανε’ τη μισή περιουσία της – εντός εισαγωγικών – και ταυτόχρονα έχανε και τον έλεγχο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προέβλεπε στη διαθήκη του ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση θα είχε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της περιουσίας που θα περνούσε και στην ίδια προσωπικά», επισήμανε.
Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε πως η διαθήκη του Ωνάση δεν προέβλεπε την παρουσία μελών της οικογένειας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος: «Θέλω να τονίσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, σύμφωνα με τη βούληση του Ωνάση, δεν προέβλεπε πουθενά ότι πρέπει να υπάρχει μέλος της οικογένειας – πόσο μάλλον πρόεδρος. Είναι εντελώς ελεύθερο και το έκανε επί τούτου. Άρα, η Χριστίνα δεν ήθελε να είναι μια ομάδα ξένων, μη μελών της οικογένειας, να ελέγχουν την περιουσία της και την ίδια κατά επέκταση. Αυτό δεν της άρεσε. Τελικά, επήλθε ένας ιστορικός συμβιβασμός, στον οποίο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν ο πατέρας μου και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι, όπως ο Νίκος Κοκκίνης και ο Μιχάλης Οδωλόγου, οι οποίοι έχουν φύγει πλέον από τη ζωή.
Καταφέραμε να γίνει ένας πλήρης διαχωρισμός της περιουσίας του Ιδρύματος από την περιουσία της Χριστίνας. Δύο ξεχωριστές περιουσίες, αυτοτελείς – τόσο οικονομικά όσο και διαχειριστικά», κατέληξε.
Η δικαστική διαμάχη με τον Τιερί Ρουσέλ
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη Χριστίνα Ωνάση, η οποία απεβίωσε το 1988, όταν η Αθηνά ήταν μόλις τριών ετών, και εξήγησε τη διαδικασία διαχείρισης της περιουσίας της, λέγοντας: «Στη διαθήκη της, θέλοντας να προστατεύσει την κόρη της και έχοντας επίγνωση του τι έκανε προφανώς, γιατί ο θάνατος της ήταν αναπάντεχος αλλά ήταν ώριμη η σκέψη της, επέβαλε στη διαχείριση της περιουσίας της ανήλικης κόρης της να είναι μια πενταμελής επιτροπή. Τέσσερις Έλληνες και ο πατέρας της κόρης, ο Τιερί Ρουσέλ. Στην αρχή τα πράγματα ήταν κάπως βατά, στη συνέχεια ο Ρουσέλ είχε απαιτήσεις από τους άλλους τέσσερις συνδιαχειριστές της περιουσίας με τις οποίες οι τέσσερις Έλληνες δεν συμφωνούσαν. Θεωρούσαν ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της ανήλικης».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος συνέχισε, εξηγώντας την έκβαση της νομικής διαμάχης: «Από αυτό προέκυψε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη, που κράτησε περίπου δέκα χρόνια, όπου τα δικαστήρια κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα. Το ελβετικό δικαστήριο κατέληξε ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό στη διαχείριση που έκαναν οι Έλληνες διαχειριστές στην περιουσία της μικρής τότε Αθηνάς και του ιδρύματος. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα μεμπτό αντίθετα από τις αιτιάσεις του κ. Ρουσέλ».
Τέλος, ο Αντώνης Παπαδημητρίου ανέφερε ότι ο Τιερί Ρουσέλ καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση, προσθέτοντας: «Παράλληλα, ο Ρουσέλ καταδικάστηκε από τα ελληνικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση των τεσσάρων Ελλήνων. Οπότε αυτή η αντιδικία η μεγάλη κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο κρίνω και εκτιμώ ως πολύ θετικό για εμάς».
Η σχέση της Αθήνας Ωνάση με το Ίδρυμα που έφτιαξε ο παππούς της
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην Αθηνά Ωνάση και την επιθυμία της να μη διατηρεί οποιαδήποτε σχέση με το ίδρυμα.
Ο Αντώνης Παπαδημητρίου σημείωσε συγκεκριμένα: «Η Αθηνά Ωνάση είναι η εγγονή του Ωνάση και την σεβόμαστε με αυτή την ιδιότητα. Δεν είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω ποτέ και νομίζω ότι κανένα από τα άλλα μέλη του συμβουλίου μας δεν την έχει γνωρίσει ποτέ. Η ίδια δεν θέλησε ποτέ να έχει καμία σχέση με εμάς, είναι όμως σεβαστό πρόσωπο για το ίδρυμα Ωνάση γιατί είναι εγγονή του ιδρυτή και φέρει το όνομα».
Τα Ωνάσεια σχολεία θα είναι υποδειγματικά
Τα Ωνάσεια είναι ειδικού τύπου σχολεία που θέλουμε να είναι υποδειγματικά. Το σχολείο που θα αγαπήσουν μαθητές και δάσκαλοι. Θα παραμείνουν δημόσια και σκοπός τους θα είναι η προαγωγή της παιδείας μέσα από την καινοτομία.