Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τραγικό θάνατο του Παντελή Παντελίδη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου του 2016.
Ο αδικοχαμένος τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε το πανελλήνιο, σκορπίζοντας τη θλίψη στους χιλιάδες θαυμαστές του.
Λαϊκό φαινόμενο εν μέσω οικονομικής κρίσης
Ο Παντελής Παντελίδης ήταν ένα λαϊκό φαινόμενο, που κυριάρχησε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ο δημοφιλής τραγουδιστής που ήταν αυτοδίδακτος, έγραφε στίχους και μουσική, ερμήνευε τα τραγούδια του και τα ανέβαζε ερασιτεχνικά στο Youtube κερδίζοντας με την αμεσότητα της φωνής του χιλιάδες θαυμαστές. Έτσι τα βίντεο αυτά απέκτησαν χιλιάδες views και έγιναν viral, μέχρι που μια δισκογραφική εταιρεία του πρότεινε συνεργασία επισφραγίζοντας τη μεγάλη επιτυχία του και την αναγνωρισιμότητά του.
Το μοιραίο τροχαίο
Ο Παντελής Παντελίδης ετοιμαζόταν για μια ακόμη επιτυχημένη σειρά εμφανίσεων, αυτή τη φορά στο νυχτερινό κέντρο TEATRO με τη Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη και η πρεμιέρα θα γινόταν στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στις 8:10 το πρωί της Πέμπτης (18/02/2016) στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος του Ελληνικού, το Ι.Χ που οδηγούσε ο 32χρονος Παντελής Παντελίδης ξέφυγε από την πορεία του, ανετράπη και προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Αμέσως κλήθηκε στο σημείο το ΕΚΑΒ και το ασθενοφόρο τον μετέφερε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου
οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Οι πυροσβέστες
έκαναν περίπου μία ώρα να τον απεγκλωβίσουν από το όχημα, καθώς έπρεπε να κάνουν χειρουργικές κινήσεις για να τεμαχίσουν τις λαμαρίνες του τζιπ, αφήνοντας άθικτο το σώμα του τραγουδιστή, αλλά και των δύο νεαρών κοριτσιών που επέβαιναν στο όχημα, της 30χρονης Μίνας Αρναούτη και της 20χρονης Φρόσως Κυριάκου.
Σύμφωνα με την έκθεση της τροχαίας: «Στις 8.10 στη γέφυρα εξόδου από το πρώην ανατολικό αερολιμένα κινούνταν όχημα μάρκας Mercedes με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ο 33χρονος οδηγός Παντελής Παντελίδης κινούνταν στο ρεύμα προς την έξοδο για Αθήνα όταν το όχημα εξετράπη δεξιάς της πορείας του, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο στηθαίο (ύψους περίπου 40 εκατοστών) και στη συνέχεια σε μεταλλικά κάγκελα με αποτέλεσμα να ανατραπεί το όχημα». Η ακριβής κατεύθυνση του οχήματος ήταν από την αερογέφυρα του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα, λίγο πριν την έξοδο για την Λ. Βουλιαγμένης στο ύψος της οδού Ιασωνίδου και με κατεύθυνση την Αθήνα. Η σφοδρή σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του θανάσιμου τραυματισμού του τραγουδιστή, τον σοβαρό τραυματισμό της μίας επιβαίνουσας και τον ελαφρύτερο της άλλης. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκε στο τελευταίο αντίο για τον λαϊκό τραγουδιστή, του οποίου κηδεία του έγινε λαϊκό προσκύνημα, ενώ πολύς κόσμος επισκέφθηκε το σημείο του μοιραίου τροχαίου, αφήνοντας λουλούδια.
Το τραγικό φινάλε
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τραγική είδηση, επικράτησε πανδαιμόνιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το hashtag #pantelidis κατέκλυσε τους λογαριασμούς των χρηστών και τα τραγούδια του, τα βίντεό του, οι φωτογραφίες του και τα λόγια συγκίνησης και θαυμασμού πλημμύρισαν το διαδίκτυο. Λίγο καιρό μετά τον θάνατό του ξεκίνησε μια
μεγάλη δικαστική περιπέτεια, σχετικά με το τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ και με κύριο ερώτημα το ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο του μοιραίου τροχαίου. Τρεις μήνες μετά το τροχαίο, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πως
ο τραγουδιστής ήταν υπό την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για 2,72 μιλιγκράμ (mg) αλκοόλ στο αίμα του. Ακολούθησε μια μακρά δικαστική διαμάχη με μηνύσεις, έρευνες, πραγματογνωμοσύνες, αγωγές και «αντεγκλήσεις» μεταξύ της οικογένειάς του και των δύο νεαρών κοριτσιών που βρέθηκαν μαζί του εκείνη τη νύχτα. Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξεταστεί 4 φορές από την Δικαιοσύνη, εκ των οποίων και τις 4 κρίθηκε ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί, ενώ έχουν απορριφθεί και οι μηνύσεις που είχε υποβάλλει η οικογένεια σε βάρος των ιδιοκτητών της λέσχης αλλά και κατά του Δήμου Ελληνικού και του Δημοσίου για κακοτεχνία στο σημείο του δυστυχήματος.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020 και μόλις δύο μήνες πριν την παραγραφή του πλημμελήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για το οποίο η οικογένεια κατηγορούσε την Φρόσω Κυριάκου, εμφανίστηκε μάρτυρας που υποστήριζε ότι φεύγοντας από την χαρτοπαικτική λέσχη, οδήγησε η Φρόσω Κυριάκου το αυτοκίνητο. Με αυτήν την κατάθεση η υπόθεση άνοιξε ξανά, για να κλείσει ένα μήνα αργότερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Για ακόμα μια φορά, άλλοι δύο εισαγγελείς έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, με την αντεισαγγελέα Εφετών να κάνει λόγο για εμφάνιση «όψιμου» μάρτυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η μαρτυρική κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα «ουδόλως «αλληλοσυμπληρώνει», «αναδεικνύει» ή «διασαφηνίζει» το υπάρχον αποδεικτικό υλικό προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης των καταγγελλομένων, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες». Η αντιεισαγγελέας εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του εισαγγελέα Πρωτοδικών που επίσης έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, ξεκαθαρίζει ότι «τα άτομα που βρέθηκαν μαζί με τον θανόντα στο φιλικό σπίτι, δεν είναι αυτόπτες μάρτυρες του οδικού τροχαίου ατυχήματος το οποίο συνέβη σε μεταγενέστερο χρόνο και τόπο», καταλήγοντας ότι «οι μαρτυρικές καταθέσεις σχεδόν πέντε έτη μετά το περιστατικό δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αποδεικτική δύναμη των επιστημονικών δεδομένων αλλά και των λοιπών στοιχείων που συλλέχθηκαν σε χρόνο εγγύς του συμβάντος».
Πλέον, τα μόνα σκέλη της υπόθεσης που παραμένουν ανοιχτά είναι αυτά των αποζημιώσεων από το τροχαίο, αλλά και το σκέλος των μηνύσεων σε βάρος των δύο μαρτύρων που εμφάνισε η πλευρά της οικογένειας του τραγουδιστή. Η Φρόσω Κυριάκου και η Μίνα Αρναούτη μέσω των δικηγόρων τους, Χρήστου Άσπρου και Ιωάννη Κωλέττη, ενσωμάτωσαν στα απολογητικά τους υπομνήματά τους και μηνύσεις που θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα, προκειμένου να μελετήσει και να αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει. Αν δηλαδή η εισαγγελία θα παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο ή θα τεθεί στο αρχείο. Τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορούν είναι κατά περίπτωση η ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση και η απάτη επί δικαστηρίω. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και η συζήτηση των αγωγών αποζημίωσης για το τροχαίο δυστύχημα. Η πρώτη αγωγή, ύψους 1.100.000 ευρώ, έχει κατατεθεί από τη Μίνα Αρναούτη κατά της ασφαλιστικής εταιρίας, η δεύτερη, ύψους 100.000 ευρώ, από τη Φρόσω Κυριάκου επίσης κατά της ασφαλιστικής εταιρίας, ενώ η τρίτη αγωγή, ύψους 600.000 ευρώ, έχει κατατεθεί από την οικογένεια του Παντελή Παντελίδη κατά της ασφαλιστικής εταιρίας και της Φρόσως Κυριάκου, για την οποία οι συγγενείς του τραγουδιστή ήταν πεπεισμένοι ότι καθόταν στη θέση του οδηγού. Οι αγωγές επρόκειτο αρχικά να συζητηθούν τον Οκτώβριο του 2020, αλλά πήραν αναβολή για τις 11 Δεκεμβρίου, καθώς η εταιρία στην οποία ήταν ασφαλισμένο το τζιπ έκανε παρέμβαση στη δίκη με αγωγή κατά της οικογένειας, ζητώντας να της καταβάλει τυχόν αποζημίωση που θα επιδικαστεί στις δύο συνεπιβάτιδες του Παντελή Παντελίδη. Τελικά, η υπόθεση λόγω του γενικού lockdown που είχε επιβληθεί, έλαβε ξανά αναβολή τον Δεκέμβριο για το νέο έτος.