Πανηγυρισμοί στα τουρκικά ΜΜΕ για τα εγκώμια Τραμπ σε Ερντογάν: «Kρύο ντους σε Νετανιάχου»
Mε πανηγυρικό τρόπο υποδέχτηκαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα εγκώμια που επιφύλασσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ούτε ο πιο αισιόδοξος αναλυτής στην Τουρκία, δεν περίμενε να ακούσει τέτοια διθυραμβικά σχόλια από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του μάλιστα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στο Οβάλ γραφείο.
Οι σχέσεις Άγκυρας - Τελ Αβίβ είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες με πεδίο σύγκρουσης αυτή τη φορά την αύξηση επιρροής στη Συρίας και στην Τουρκία περίμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δεύτερη συνάντηση του πλανητάρχη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε μετά από ερώτηση Ισραηλινής δημοσιογράφου να πλέξει το εγκώμιο του Τούρκου προέδρου χαρακτηρίζοντάς τον, δυνατό και έξυπνο, ενώ δήλωσε πρόθυμος να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στη σχέση Ερντογάν - Νετανιάχου, που βρίσκεται στο ναδίρ, καλώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να είναι λογικός - φράση που έφερε ικανοποίηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης καθώς ερμηνεύτηκε ότι «ο Τραμπ κουνάει το δάχτυλο στον Νετανιάχου».
Το αποτέλεσμα της συνάντησης Τραμπ - Νετανιάχου, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου, με τη Hurriyet να αναφέρει «Κρύο ντους στον Νετανιάχου».

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος είναι ενοχλημένος από τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, άκουσε επαίνους από την Τουρκία και τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο ενώ πήγε για να παραπονεθεί για την Άγκυρα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ».

Η Milliyet έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της: «Δεν εγκαταλείπουν την Τουρκία» (σ.σ. εννοεί τις ΗΠΑ) και προσθέτει «Το Ισραήλ δεν έλαβε την υποστήριξη που περίμενε από τις ΗΠΑ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ακολούθησε μια πολιτική συμβατή με την Άγκυρα. Οι ειδικοί λένε ότι η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ, θα είναι μεταξύ των χαμένων στη νέα εικόνα και τονίζουν ότι αυτές οι δύο χώρες δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την πώληση F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η φιλοκυβερνητική Turkiye, η οποία σημειώνει: «Ισχυρή δύναμη η Tουρκία: O Νετανιάχου δεν πήρε αυτό που περίμενε! Η Άγκυρα έχει λόγο και στο πεδίο και στο τραπέζι».

Παράλληλα στο επίκεντρο των αναλύσεων των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης μπαίνει και το θέμα των F35, και την προσπάθεια του Ισραήλ μέσω των επαφών με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να μπλοκάρει την πώληση των μαχητικών 5ης γενιάς στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα των F-35 είναι θέμα των τουρκοαμερικανικών σχέσεων και όχι της Ελλάδας και του Ισραήλ.
«Η επιστροφή των F-35 δεν θα γίνει με απόφαση της Γερουσίας, αλλά με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Από την άλλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου αν και αναγνωρίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάθμισε τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν, εντούτοις θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει κάποιο αντάλλαγμα από τον Τούρκο ομόλογο του που ίσως αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και τον ρόλο των Κούρδων στη χώρα, τονίζοντας ότι μια ενδεχόμενη διαφωνία θα μπορούσε να κάνει τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει στροφή 180 μοιρών και να γίνει πιο επιθετικός εναντίον της Τουρκίας, όπως συνέβη στο παρελθόν.