Πανελλήνιες 2024: Έξυπνες επιλογές για σχολές με λίγα μόρια και... μέλλον!
Ξεκίνησε την Τρίτη η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - Άνοδος σε επικοινωνία και social media.
Μέχρι τις 18 Ιουλίου οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Πόσο καλά «διαβασμένοι» είναι, όμως, οι απόφοιτοι για τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας που προσφέρουν τα πανεπιστημιακά τμήματα;
«Κάποια παιδιά δεν κατάφεραν να πιάσουν τις μονάδες που ήθελαν. Δεν είμαστε όλοι μαθηταράδες ούτε γίνεται να είναι όλοι του 18 και του 20. Δεν είναι μόνο το επάγγελμα του ιατρού και του δικηγόρου. Το θέμα είναι να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες των σχολών που βρίσκονται χαμηλόβαθμα και να δώσουμε εναλλακτικές στα παιδιά» είπε μιλώντας στο MEGA ο κύριος Σπύρος Μηχαλούλης, Σύμβουλος Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας.
Ενδεικτικά ανέφερε τη σχολή Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, στην οποία η βάση εισαγωγής είναι περίπου στα 9.000 μόρια. Μια σχολή που όπως ανέφερε ο κύριος Μηχαλούλης έχει διάφορες κατευθύνσεις όπως αυτή της αρχαιολογίας, της διεθνολογίας και της γλωσσολογίας.
Σχολή με «μέλλον» χαρακτήρισε και εκείνη της «Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου». Πρόκειται για ένα τμήμα Πληροφορικής με έδρα τη Μυτιλήνη και περσινή βάση εισαγωγής τα 8.035 μόρια.
Ενδεικτικές σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής είναι ακόμη της «Γεωπληροφρικής» στη Μυτιλήνη με 7.630 μόρια, «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης» με 8.700, το τμήμα «Εργοθεραπείας» του 3ου επιστημονικού πεδίου με 12.659 μόρια.
«Αν ψάξει ένα παιδί και η οικογένεια, μπορεί να βρει ευκαιρίες. Στα 17 δεν επιλέγεις επάγγελμα, επιλέγεις σπουδές. Η λάθος ερώτηση που κάνουμε στα παιδιά είναι "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις". Η απάντηση είναι "δεν ξέρω". Τα επαγγέλματα που κάνουν τα παιδιά μας δεν τα ξέρουμε, δεν καταλαβαίνουμε τι επαγγέλματα είναι κάποια από αυτά που κάνουμε», συμπλήρωσε.
«Όλοι κάνουν λόγο για την επαγγελματική ευτυχία. Υπάρχουν δουλειές που βγάζεις χρήματα αλλά υπάρχουν άνθρωποι που λένε «δεν θέλω να πάω». Πολλοί άνθρωποι το νιώθουν αυτό», κατέληξε.
Οι 3 πιο δημοφιλείς κλάδοι
Πληροφορική
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον 19 τμήματα που συνδέονται με τον κλάδο της Πληροφορικής, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται –ανάλογα με την έδρα τους- από 9.000 έως και 17.000 μόρια.
Η πρόσβαση γίνεται από το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), αλλά και από το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών). Ολα τα τμήματα είναι «ανοιχτά» και από τα δύο επιστημονικά πεδία (Τμήματα Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Επιστήμης Υπολογιστών), ενώ οι υποψήφιοι του 2ου είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στις πολυτεχνικές σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τα τμήματα Πληροφορικής εδρεύουν στα περισσότερα ΑΕΙ της Ελλάδας και τα τελευταία χρόνια σταθερά καταγράφουν άνοδο στη βάση τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ειδικότητα με την περισσότερη ζήτηση στον κλάδο της Πληροφορικής ήταν η Ανάπτυξη Λογισμικού, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μηχανική σε ποσοστό 59,7% επί του συνόλου. Ακολουθούσε η Εξυπηρέτηση Πελατών και οι Πωλήσεις.
Τουριστικά
Στον ξενοδοχειακό τομέα η ζήτηση χτύπησε «κόκκινο» το 2023 με 2.654 αγγελίες, υπερδιπλάσιες από τις 1.267 του 2022.
Και σε αυτόν τον κλάδο, τα πανεπιστήμια προσφέρουν τουλάχιστον εφτά τμήματα τα οποία αφορούν τον Τουρισμό ή και συνδυασμό σπουδών με διοίκηση επιχειρήσεων, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται από 8.800 μόρια έως και 15.300 μόρια. Σημειώνεται ότι η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί μία πρόκληση για τις εταιρίες, με τον τουριστικό τομέα να είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις.
Αντίστοιχα, στον ξενοδοχειακό κλάδο η πιο περιζήτητη ειδικότητα αφορούσε την Εξυπηρέτηση Πελατών, καλύπτοντας το 57,7% των θέσεων που ζητούνται συνολικά από τον κλάδο. Ακολουθούσε η ειδικότητα της Στρατηγικής και Διοίκησης (10,5%) και οι Ανθρώπινοι Πόροι (7,5%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία των Ανθρώπινων πόρων, δεν υπάρχει ζήτηση μόνο για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου, αποφοίτους δηλαδή τμημάτων διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού, διοίκηση επιχειρήσεων ή οικονομικών τμημάτων (περίπου 70 τμήματα συνολικά, στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου και με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα). Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να απορροφηθεί κι ένας απόφοιτος Ψυχολογίας.
Στην Ελλάδα λειτουργούν επτά τμήματα Ψυχολογίας, με το τελευταίο να δέχεται τον Σεπτέμβριο του 2024 τους πρώτους εισακτέους του, με έδρα το Διδυμότειχο. Τα τμήματα Ψυχολογίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται από 16.200 μόρια έως και 17.800 μόρια.
Επαγγελματικές υπηρεσίες
Τέλος στον τρίτο πιο δημοφιλή κλάδο, αυτόν των Επαγγελματικών Υπηρεσιών, η ειδικότητα για την Ανάπτυξη Λογισμικού, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Μηχανικής ήταν η πιο δημοφιλής σε ποσοστό 25,2%, ακολουθούσε η ειδικότητα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, με ποσοστό 12%, και η Εξυπηρέτηση Πελατών με ποσοστό 10,1%.
Στον τομέα των Χρηματοοικονομικών υπάρχουν τουλάχιστον 11 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα στα οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και οι μέτριοι μαθητές ή αυτοί με χαμηλές επιδόσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται από 8.000 μόρια έως και 16.200 μόρια, ανάλογα με την έδρα τους.