Πανελλήνιες 2021 αλλαγές: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ - Νέα όρια φοίτησης, αλλαγές στις βάσεις, παράλληλο μηχανογραφικό
Σειρά μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση εξετάζει η κυβέρνηση, με την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο όριο φοίτησης των σπουδαστών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και στην σύνταξη του μηχανογραφικού δελτίου των μαθητών και την διαδικασία που θα ακολουθείται.
Αυστηρό όριο φοίτησης - Οι εξαιρέσεις που προβλέπονται
«Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα 4ετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη. Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα 3 χρόνια» υποστήριξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε τοποθέτησή της σχετικά με την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης.
Εντούτοις, και με σκοπό να αποφευχθεί το φαινόμενο των ''αιώνιων φοιτητών'' από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, εισάγεται αυστηρό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις:
- θέσπιση καθεστώτος μερικής φοίτησης για εργαζόμενους σπουδαστές
- παράταση του χρονικού ορίου για λόγους υγείας.
Σημειώνεται πως, τα νέα όρια φοίτησης θα ισχύσουν για τους φοιτητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα, ενώ οι φοιτητές που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ κατά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, ο υπολογισμός της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22.
Αλλαγές στη βάση εισαγωγής
Το ισχύον σύστημα δεν φαίνεται να είναι αποδοτικό ισχυρίζεται η Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστηρίζει πως παρατηρείται «εισαγωγή μεγάλου αριθμού υποψηφίων που εν συνεχεία δεν αποφοιτούν και απέχουν από την αγορά εργασίας». Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα.
Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Κατά το επόμενο έτος, το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
«Τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν, ιδιαίτερα μετά και την ενσωμάτωση των πρώην ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. […] Είμαστε υπέρμαχοι της μεγαλύτερης αυτονομίας των ΑΕΙ. Ώστε να διαμορφώσουν την ακαδημαϊκή ταυτότητα που θέλουν, δηλαδή και τη βάση εισαγωγής που τα ίδια επιλέγουν», επισημαίνει η κα. Κεραμέως.
Πως θα συμπληρώνεται το μηχανογραφικό - Η διαδικασία και τα βήματα
Αλλαγές θα θεσπιστούν και στον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων των σπουδαστών, η διαδικασία του οποίου θα αποτελείται από δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στην δεύτερη φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
«Θα μπορούν πλέον να κάνουν ένα μηχανογραφικό για πανεπιστήμια και παράλληλα να συμπληρώσουν ένα δεύτερο μηχανογραφικό για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει απολυτηρίου. Υπογραμμίζουμε τις εναλλακτικές» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.